100% Dierenwelzijn Garantie

Een diervriendelijke slager: het is in feite natuurlijk een hol begrip. Net als de vegetarische slager. Het nabouwen van vlees met fabrieksmatige ingrediënten heeft welgeteld helemaal niets met het slagersambacht te maken. Net zoals diervriendelijkheid en het slagersvak niet hand in hand gaan. Hoe je het ook wendt of keert: voor de vleesconsumptie worden dieren geslacht en slachten in zijn beste vorm is niet vriendelijk. Daar kunnen we kort over zijn. Vlees eten is dan ook per definitie geen diervriendelijke keuze, maar ook dat is geen rocket science. En toch eten we met z’n allen vlees, zij het her en der gepaard met het nodige schuldgevoel. Zonde, want doe het dan niet. Eet minder, maar beter vlees met een fijne herkomst. Want dat is tenminste een bewuste keuze waarmee we verder komen…

Flexitarier // bewuste vleeseter

Maar die keuze lijkt terrein te winnen. Het aantal flexitariërs in Nederland groeit in rap tempo en ook dat juichen wij toe. Dat geloof je natuurlijk niet, want het vermindert de vraag naar vlees, maar toch hebben wij veel liever dat mensen kiezen voor minder, maar beter vlees eten. Je kunt immers vlees eten en vlees eten. Wat veel mensen zich nog altijd niet beseffen, is dat daar echt een universum verschil in zit. Natuurlijk, de afgelopen jaren zijn er regelmatig schandalen aan het licht gekomen uit de vleesindustrie en hoewel de meeste mensen de beelden niet eens konden afkijken, zo gruwelijk, draait de massa-industrie nog altijd op volle toeren. Struisvogelen, onwetendheid, desinteresse of gebrek aan opties? Zeg het maar. Maar mocht je denken dat bij mij als slager niet ook de haren overeind gaan staan van deze beelden, dan heb je het mis. Ik vind strompelende varkens evengoed afschuwelijk, dierenmishandeling en absoluut onaanvaardbaar. Sterker nog: ik houd van dieren! Vandaar dat ik op zoek ben gegaan naar het hoogst haalbare op het gebied van dierenwelzijn.   

Daarmee komen we dus bij onze filosofie. Wil je vlees eten? Eet dan vlees van dieren die met liefde zijn gehouden en zonder onnodig leed zijn geslacht. Want eerlijk = eerlijk: dieren slachten is niet diervriendelijk, maar dier hóuden des te meer, wanneer dat door oerboeren met liefde voor dieren wordt gedaan. En vlees eten van dergelijke boeren is een bewuste keuze, waarmee wat ons betreft de wereld een beetje mooier wordt. Dan kost het maar ietsjes meer. Op die keuze is ons (nieuwe) assortiment dus afgestemd. Vanaf nu verkopen wij enkel en alleen nog maar vlees van dieren met het 3* Beter Leven keurmerk, of vergelijkbaar of zelfs beter. Wanneer je dus bij the Butchery vlees bestelt, ben je 100% zeker van een zo fijn mogelijke herkomst. Diervriendelijker kunnen we het als slager in elk geval écht niet voor je maken. Wil je plofkip eten? Dan kies je voor één van de meest duurzame stukjes vlees op de markt (ja echt, de CO2 uitstoot van een plofkip is extreem laag ten opzichte van een biologisch gehouden vrije uitloop kip), maar dan weet je wél dat dit dier geen fijn leven heeft gehad.

Van flexitarier tot fervent BBQ'er

Hoe je vleesconsumptie in jouw dagelijks leven past, is dus een keuze die je zelf moet maken. Ben je vegetariër? Good for you! Dan zul je vast en zeker nog altijd niet blij zijn met onze aanpak. We blijven immers slager. Hoewel dit in principe alleen geldt voor mensen die ook zuivel bannen, want zuivel wordt doorgaans ook weinig diervriendelijk geproduceerd. Maar dat terzijde. We dwalen af. Ben je flexitariër? Dan past onze aanpak denk ik heel goed bij jou. Ben je fervent BBQ’er? Dan ook, want met raszuiver USA Black Angus, LIVAR, Ibérico, Rubia Gallega en Label Rouge kip zit je qua kwaliteit en smaak helemaal top. Da’s dus win-win.

 Beter Leven Keurmerk

Hoe weet je nu of je goed zit wat betreft dierenwelzijn? Dat is niet altijd even eenvoudig. De Dierenbescherming beoordeelt de herkomst van vlees tegenwoordig met 1, 2 of 3 sterren (áls er al sprake is van enigszins diervriendelijke aanpak) Beter Leven Keurmerk. Een mooi begin natuurlijk, maar de vraag is of vlees met 1* Beter Leven Keurmerk, nu écht zo’n upgrade is van de reguliere industrie. Het feit dat de grote supermarktketens, hun 1* Beter Leven varkensvlees ‘Beter Leven Kotelet’ noemen, werkt wellicht alleen maar misleidend. Want die ene ster Beter Leven, is weliswaar een verbetering op de reguliere massa-industrie, maar diervriendelijk is het nog bij lange na niet. Het verschil tussen 1* Beter Leven en 3* Beter Leven is gigantisch. Maar wéten mensen dat? Dat is de vraag. Want wees eerlijk: een ‘Beter Leven Kotelet’ klinkt gewoon goed, toch? Wij vinden dat echter nog lang niet goed genoeg.

*** Beter Leven, vergelijkbaar of beter!

Wij zijn hier natuurlijk niet om vinger te wijzen. Echter hebben wij veel respect voor onze boeren en hun dieren en daarom hebben we een drastische keuze gemaakt. Een keuze waar wij 100% achter staan. Vanaf nu gaan wij alleen nog maar 3* Beter Leven-vlees of beter verkopen. Kwaliteitsrassen met een karakteristieke smaak, dat ook, want niemand kiest voor vlees dat niet lekker smaakt. Zeker niet wanneer dat vlees duurder is dan vlees uit de industrie. Zie het als een win-win. Het prachtige varkensras LIVAR kan het eigenlijk niet beter verwoorden: Smaak als beloning voor goede zorg.

Dierenwelzijn Garantie