BBQ Brisket Platter

Ingredienten

4-6 personen
2700 gram Brisket (point)
BBQ rub naar keuze
Zoetzuur
300 ml Water
300 ml Azijn
1,5 el Suiker
0,5 Komkommer (in dunne plakjes)
1 Witte ui groot
2 Rode uien
Overige ingrediënten
Zoetzure augurken
BBQ Saus
Wit casino brood
Burnt Ends
Afsnijdsels van de bereide brisket
BBQ Saus

Bereidingswijze

Het is het klapstuk (letterlijk) van menig BBQ wedstrijd en de uitdaging voor elke pitmaster: brisket. Duurt even, maar dan heb je wat en dat is nu juist ook meteen het leuke. En het mooie ervan: de brisket burnt ends krijg je er een soort van 'gratis bij'. 

Brisket bereiden is niet superlaagdrempelig, maar als je de smaak eenmaal te pakken hebt, ga je dit zéker waarderen. Tenminste, als je van een goede low & slow sessie houdt. Wat altijd geldt, maar nu in het bijzonder: een goede voorbereiding is het halve werk. Lees daarom vooral ruim van tevoren deze 5 tips van Duijvelslekker even door... Weet je in elk geval zeker dat je niet vlak voor de eindstreep struikelt. 

Alles in huis en ready to go? Dan heeft Duijvelslekker hier een mooi stappenplan voor een complete BBQ Brisket Platter voor je. Met traditionele brisket én brisket burnt ends... Here we go.

Bereidingswijze Brisket

Alle tips van tevoren doorgelezen, het juiste vlees in huis gehaald en klaar voor de start? Gaan we...

  • Breng de BBQ naar een temperatuur van 120C (indirect) met een lekbak gevuld met water
  • Verwijder in de tussentijd het harde vet aan de buitenkant van de brisket 
  • Kruid de brisket royaal rondom met de BBQ rub
  • Plaats de hickory rookhout chunks in de BBQ en wacht tot deze huhn werk doen
  • Plaats een thermometer in het dikste deel van de brisket en plaats de brisket op het rooster
  • Gaar de brisket tot een kerntemperatuur van 76 ℃. Zorg ervoor dat de lekbak constant gevuld blijft met water.
  • Leg de brisket in butcher paper en plaats terug op de BBQ. Gaar de brisket door tot een kerntemperatuur van 96 ℃. Als het goed is, kun je nu met een sateprikker in het vlees prikken en voelt dit aan alsof je door boter heen gaat
  • Laat de brisket minimaal een uur rusten. Zelf heb ik dit gedaan door een handdoek om de brisket inclusief butcher paper te wikkelen en zo in een koelbox te stoppen.
  • Na ongeveer een uur haal je het vlees uit de koelbox om het in mooie gelijkmatige plakken te snidjen. De afsnijdsels gooi je natuurlijk niet weg, want daar maak je burnt ends mee. 

Brisket platter

Bereiding zoetzuur

Als de brisket eenmaal op de BBQ ligt, heb je natuurlijk alle tijd om er een lekkere saus bij te maken. 

  • Meng het water, azijn en suiker in een steelpan en breng dit aan de kook.
  • Snijd ondertussen de komkommer, rode uien en witte ui fijn.
  • Eenmaal aan de kook laat je het water mengsel afkoelen en voeg je daarna gelijke delen toe aan de komkommer, rode uien en witte uit. Doe dit in aparte bakjes, zodat de rode ui en niet voor zorgt dat de komkommer en witte uit gaan verkleuren.
  • Laat de zoetzuur nu staan, totdat de smaak goed in de groentes is getrokken.

Bereiding Brisket Burnt Ends
burnt ends

Een brisket point is natuurlijk nooit helemaal recht. En de afsnijdsels kunnen wat smokey en doorbakken zijn. Gooi dit vlees niet weg, want hier heb je pareltjes in
handen. Met een kleine extra handeling maak je hier namelijk brisket burnt ends mee. Als je wilt kunje zelfs nog een extra deeltje van de brisket in stukjes snijden voor deze heerlijke snack. 

  • Doe de afsnijdsels en/of brisket blokjes in een aluminium bak.
  • Meng hier flink wat BBQ saus doorheen en plaats de bak op het rooster.
  • Laat de saus indikken en karameliseren (kies dus sowieso voor BBQ saus met suiker!)
  • De burnt ends zijn klaar als de saus mooi om de vierkant heen is geglaceerd 
  • Resultaat is een crispy buitenkant met een heerlijk juicy binnenkant. Aanrader!

Brisket BBQ Platter

Oké, je brisket is klaar, je zoetzuur is lekker ingetrokken en je burnt ends zijn ready to serve. Nu alleen nog even leuk presenteren. Want je bent geen hele dag bezig om het nu te laten liggen. Pak er dus een mooie grote houten plank bij, doe de BBQ saus in een bakje en leg samen met het zoetzuur en de witte boterhammen op de plank. Leg aan de ene kant de plakken brisket en aan de andere kant de brisket burnt ends op de plank en je brisket platter kan op tafel.

ENJOY!