Gerookte eendenborst met honing glaze en kaantjes

Ingredienten

2 personen
2 x circa 250 gram Tamme eendenborstfilet
2 el Hoisin saus
2 el Honing
1 tl Korianderzaad
Halve bos Tijm fijngehakt
2 Sjalotten
1 teen Verse knoflook

Bereidingswijze

Ik [Jeremy] kwam dit receptuur voor het eerst tegen toen ik in Parijs werkte. Daar weten ze wel wat lekker eten is natuurlijk! Ik heb een wat versimpelde versie ervan gemaakt onlangs op de BBQ. Hoeft natuurlijk geen sterrengerecht te zijn qua moeilijkheidsgraad, maar mag best naar een sterrengerecht smaken.

Eend is geweldig om te smoken omdat het veel vet heeft. Vet en rook zijn beste vrienden immers. 

Bereidingswijze gerookte eendenborst 

eendenborst

  • Snijd de vetlaag van de eendenborstfilets kruislings in. Snijd de zijkanten, inclusief een dun reepje filet ook. Snijd het in blokjes en zet deze opzij.
  • Breng de filets op smaak met zout en peper.
  • Smoke de eendenborstfilets met de vetlaag omhoog voor ongeveer 35minuten met een handje cherry of applewood snipppers (indirect met gietijzeren rooster, 80C) totdat de filets een kerntemperatuur van 45C hebben bereikt.
  • Breng ondertussen in een kleine pan de honing, hoisin saus, korianderzaad en gehakte tijm aan de kook voor ongeveer 2 minuten.
  • Haal de eendenborstfilets van de BBQ en bestrijk de vetlaag met de honey glaze. Lekker ziet dat eruit hè?
  • Zet een gietijzeren steelpannetje op het rooster en breng de BBQ naar een temperatuur van 180C. Voeg de blokjes van de afsnijdsels toe en bak ze langzaam tot bijna krokant.
  • Snijd de knoflook en sjalot fijn en voeg dit toe aan de kaantjes en laat dit nog zo'n 5 minuten langzaam doorsudderen. Voeg zout en peper toe voor extra smaak.
  • Gril de eend met de vetlaag omhoog totdat ze een kerntemperatuur van 57C hebben bereikt. Als je de vetlaag omlaag doet dan smelt het vet en dan ontstaat er teveel vuur.
  • De honing glaze die aangebracht is verbrandt snel door alle suikers dus blijf er wel bij staan.
  • Laat de eendenborst goed rusten, zeker zo'n 10 minuten in folie.
  • Het vet van de eens zal niet krokant zijn, daarom hebben we juist kaantjes erbij gemaakt om erover heen te doen voor extra textuur.
  • Eend smaakt met alles lekker, maar smaakt vooral fantastisch met winterse groenten. 
ENJOY