Kip van de rotisserie

Ingredienten

Hele kip
1 Hele kip 1,5kg
1 Knoflook bol
Bos tijm
Bos rozemarijn
Fijn zout
1 Citroen

Bereidingswijze

Hele kip bereiden

Wat is kip toch geweldig eigenlijk hè. Je kan er zo goed als alles mee! Grillen, frituren, stomen, bakken, stoven EN uiteraard op de BBQ.

Maar dit is niet zomaar een standaard manier van een kippetje bereiden, lieve mensen. Nee nee. Dit is kip aan het spit.
 
Veel kamado’s hebben tegenwoordig de mogelijkheid om een spit, oftewel een rotisserie, erop te plaatsen. Niet cheap, maar je hebt er erg veel plezier van. Een spit zorgt voor een gelijke garing, crispy skin en kip zo juicy dat je nooit meer anders wilt. Lets get started.

Bereidingswijze kip van de rotisserie

  • Verwarm de BBQ voor op 200c
  • Snijd de helft van de rozemarijn en tijm super fijn. Rub de kip in een dunne laag olijfolie en bedek dan in de kruiden. De olie helpt met he creëren van een krokante huid.
  • De andere helft van de kruiden kunnen in de kip zelf, samen met een halve citroen en halve bol knoflook. Dit zal de binnenkant heerlijk parfumeren.
  • Als laatst nog een mooie en egale laag fijn zout over de hele kip heen. Dit helpt ook met een krokante huid. En wat is nou geroosterde kip zonder een lekkere krokante huid?
  • Spies de kip met de rotisserie en plaats op de BBQ. De eerste 20 minuten goed heet om kleur te krijgen.
  • Daarna 40 minuten op 150C om de kip extra juicy te houden
  • Je hoeft eigenlijk niet veel te doen behalve af en toe spieken en aan je vrienden laten zien hoe tof jouw nieuwe rotisserie speelgoed is.
  • Na ongeveer een uur zal de kip klaar zijn. Het vet druppelt langzaam in de kolen en dit produceert ook rook wat gigantisch smaakvol is. PS: trek alleen niet je mooiste kleren aan want die gaan smokey ruiken
  • Check de temperatuur van de kip. Borst moet minimaal 64C zijn en dijen 72C
  • Laat de kip 20 minuten rusten onder folie. Je weet hoe belangrijk rusten is!
Je hebt nu crispy skin, super juicy kip en een grote grijns op je gezicht. Easy he ?
 
ENJOY!