Kip Yakitori spiesjes

Ingredienten

Kippendijen
Ingrediënten Tare
120 ml Sojasaus
120 ml Mirin
60 ml Sake
60 ml Water
4 el Bruine suiker
5x5 cm Gember ontveld
Lenteui
4 tenen Knoflook

Bereidingswijze

Wat is Yakitori?

Yakitori is een Japanse wijze om kip te bereiden op een grill. Met Yakitori wordt vaak de gehele kip gebruikt, dus kippenhartjes, maagjes, darmen, borst, dijen etc. In Nederland zijn we niet echt gewend aan ingewanden, maar borst en dijen vinden we heerlijk! Daarom heb ik (@Rudilicious_Kitchen) in dit recept gebruik gemaakt van kippendijen. Maar wees vrij in wat je gebruikt van de kip, want verandering van spijs doet eten immer. Met name kippenhartjes zijn heerlijk!

Meer lezen over yakitori

Tare Saus  Taresaus

Voor Yakitori moeten we een Tare maken, oftewel een Yakitori saus. Yakitori chefs staan vaak bekend om hun bereidingen van de spiesjes, maar vooral ook om hun Tare saus, die soms wel tientallen jaren oud kunnen zijn. De saus die na een avond bakken overblijft, is een stuk rijker dan de saus waarmee men die avond begon. De saus wordt namelijk aangevuld met de sappen, het vet en het zout van het vlees dat er in gedipt wordt. Daarna vullen ze de saus aan met de standaard ingrediënten. De saus wordt zo na ieder gebruik steeds rijker van smaak. Tare is enkele weken houdbaar in de koelkast, maar als je hem vaak gebruikt en opwarmt, kan je die houdbaarheid dus steeds verlengen, zoals de Yakitori chef’s doen.

Bereiding Tare 

  • Snijd de lente ui en de gember in grove stukken.
  • Doe samen met de overige ingrediënten, behalve de knoflook, in een sauspannetje.
  • Pers de knoflook uit in het sauspannetje.
  • Breng de saus aan de kook, zet vervolgens het vuur wat lager en laat zo'n 15 minuten zacht pruttelen.
  • Na 15 minuten haal je de gember stukken en de lente-ui uit de saus en laat je de saus afkoelen tot kamertemperatuur.

Bereiding kipspiesjes

  • Maak mooie kipspiesjes van kippendijen. Zorg ervoor dat de blokjes niet te dik zijn omdat we ze direct gaan grillen. Anders verbrand de buitenkant terwijl de binnenkant nog rauw is.
  • Kruid de dijen met wat zout en eventueel met wat peper.
  • Grill de spiesjes op de grill, met voorkeur op een yakitori grill of een shichirin. Op die manier zullen ze sneller garen en nog al hun smaken en sappen bewaren.
  • Een minuutje voor ze klaar zijn, dip je de spiesjes nu onder in de Tare. Leg de spiesjes terug op de grill maar houd goed in de gaten. Door de vele suiker in de saus kan het namelijk snel aanbranden. Blijf de spiesjes goed draaien!
  • Wanneer de spiesjes klaar zijn, dip je ze nog één keer in de saus voor je het serveert.

ENJOY!