Vlaamse Stoofpot

Ingredienten

4 Personen
1 kilo Sukadelappen
500 gram Uien
1 Bruine Boterham
2 flesjes Bruin Bier (ik gebruikte Leffe Bruin)
2 el Roomboter
2 el Mosterd
2 el Appelstroop
1 scheut Azijn
2 blaadjes Laurier
2 takjes Tijm
2 Kruidnagels
Versgemalen Zwarte Peper
Zeezout

Bereidingswijze

Als je het ons vraagt, kun je nooit genoeg stoofrecepten op de site hebben staan. Lekker pruttelen in het weekend is toch een feest op zich? Wat denk je bijvoorbeeld van deze Vlaamse stoofpot in bruin bier uit de Dutch oven? Uiteráárd geserveerd met friet. Op een ijskoude, maar zonnige dag klaargemaakt, BBQ Junkie stijl op de – jawel – BBQ. Maar let wel: dit gerecht is ook prima klaar te maken in een gietijzeren pan. Net waar je zin in hebt...

Bereidingswijze Vlaamse Stoofpot

  • Steek de BBQ aan en breng naar een temperatuur van ongeveer 170 graden. 
  • Snijd ondertussen de sukadelapjes alvast in blokjes van ongeveer 3x3cm en snijd meteen de uien in ringen
  • BBQ op temperatuur? Zet de Dutch Oven op het rooster en laat deze heet worden.
  • Voeg vervolgens de boter toe en laat smelten in de pan. Kruid de sukade ondertussen alvast met peper en zout.
  • Zodra de boter is gesmolten, bak je de sukade zo’n 5 minuten rondom aan in een hete pan.
  • .Schep daarna uit de pan en bak de uien apart totdat ze zacht en glazig worden.
  • Voeg nu de flesjes bruin bier toe, breng rustig aan de kook en doe ook de sukade er weer bij.
  • Check nu of het vlees mooi ondergedompeld is. Als dit niet het geval is, voeg dan naar smaak nog wat bier en/of water toe.
  • Voeg na een tijdje de laurier, tijm, kruidnagel en stroop toe en roer het geheel even goed door
  • Besmeer daarna de bruine boterham met mosterd en leg deze met de besmeerde kant naar beneden op het stoofvlees.
  • Maak de BBQ gereed voor indirecte hitte, nog steeds een temperatuur van ongeveer 170 graden. De Dutch Oven haal je er in de tussentijd even af.
  • Als de BBQ gereed is, zet je de Dutch Oven er weer op met het deksel op de pan. Sluit ook de BBQ met deksel en laat het stoofvlees nu zo’n 3 uur rustig pruttelen, terwijl je het geheel af en toe even doorroert.
  • Is het vlees lekker mals gestoofd en is het vocht voldoende ingedikt? Brengt het geheel dan nog even op smaak door een scheut azijn door de pan te roeren.
  • Serveer het stoofvlees bij voorkeur met versgebakken friet uit de oven. What else?

ENJOY!