Ben je een liefhebber van de Japanse bakplaat? Goed nieuws, dat feestje kun je thuis ook gewoon vieren. Met een elektrische bakplaat aan tafel, verse groenten, een teppanyaki schotel en een paar Japanse must-haves, kun je prima zelf aan de bak. Hieronder een how-to van Robert van Dijk (@vurigekolen).

We beginnen alvast maar even met een algemene tip: gebruik geen olijfolie vanwege de hoge temperaturen van de bakplaat. Dat kan de olie bitter maken. Kies liever voor zonnebloem- of wokolie of een ghee.  

teppenyaki

Teppenyaki Essentials

Bij een avondje teppanyaki mogen enkele essentiële elementen niet ontbreken, dus hier alvast een overzicht van wat je in huis 'moet' halen. 

Teppenyaki Essentials

  • Teppanyaki vlees

    Zonder vlees geen teppenyaki avond natuurlijk. Je kunt allerlei vlees los bestellen, maar je kunt ook kiezen voor de Teppanyaki SIY (slice it yourself) schoten. Alle producten worden afzonderlijk gevacumeerd, zodat je ze zelf kunt slicen en op je eigen schaal kunt presenteren.

  • Japanse Sausen
    Yakiniku saus mag echt niet ontbreken bij teppanyaki. Het recept vind je verderop in deze how-to. Verder horen sojasaus, kewpi mayonaise en wasabi ook wel echt bij een teppenyaki avond.

  • Gekleurde Minibuns
    Perfect om je eigen kleine burgertjes te maken en het serveert fantastisch. Je kunt ze nog lekkerder maken door ze kort te grillen op de bakplaat.

  • Japanse Misoboter
    Boter op basis van sojabonen waarmee je vlees en groenten heerlijk kunt bakken. Hieronder vind je het recept

  • Sake
    Ja, deze spreekt voor zich. "Kanpai" oftewel proost!

  • Verse Groenten en Champignons
    Tauge, wortel, oesterzwammen, shiitake, lente-ui, witte kool - kies gewoon je favoriete groenten.

  • Dessert
    Wochi Mochi is tegenwoordig verkrijgbaar in veel supermarkten en een echt Japans dessert. Natuurlijk kun je het ook zelf maken

Recept Misoboter

Ingrediënten

  • 125 gram roomboter op kamertemperatuur
  • 1 eetlepel vers gehakte peterselie
  • 30 gram miso pasta

Bereiding

Laat de boter op kamertemperatuur komen en meng de miso pasta en peterselie erdoor. Leg een stuk bakpapier voor je uit, leg de boter erbovenop en vorm het tot een worst. Rol het bakpapier eroverheen om een mooie ronde vorm te maken zonder dat alles aan je handen plakt. Laat de misoboter een paar uur opstijven in de koelkast.

Recept Yakiniku Saus

Teppenyaki

Ingrediënten

  • 1 theelepel sesamolie
  • 1 eetlepel sake
  • 1 eetlepel honing
  • 2 eetlepels mirin rijstazijn
  • 2 eetlepels basterdsuiker
  • 60 ml sojasaus
  • 1 knoflookteen, fijngehakt
  • Halve theelepel fijngehakte gember
  • Halve eetlepel witte sesamzaadjes

Bereiding Yakiniku saus

Verhit de sake en rijstazijn gedurende 3 minuten totdat de alcohol is verdampt. Voeg suiker, honing en sojasaus toe, roer tot de suiker is opgelost. Voeg fijngehakte gember en knoflook toe. Voeg tot slot de sesamolie en sesamzaadjes toe. De saus is nu klaar voor gebruik.