Academy

 1. Het geheim van een mooie smoke ring

  Geplaatst in Jeremy Naaijen
  Het geheim van een mooie smoke ring

  The perfect smoke ring 

  BBQ land is de rookring het pronkstuk van gerookt vlees. Het toont min of meer aan dat je goed werk hebt geleverd en het vlees op de juiste manier low&slow hebt gerookt. Vooral bij een juicy stuk brisket of short ribs wordt een mooie smoke ring nogal gewaardeerd. Maar
 2. Caveman Style

  Geplaatst in Jeremy Naaijen
  Caveman Style
  Vlees + Vuur = Diner. Dit is het oer recept voor de eerste maaltijd van de mensheid. De oude ontdekking dat gekookt vlees objectief lekkerder is dan rauw vlees, dit heeft onze vleesetende samenleving gevormd tot wat het nu is. Het is een belangrijk element in onze evolutie. Tegenwoordig hebben wij allemaal sjieke en luxe bereidingstechnieken, zoals sous vide garen. Maar soms is het toch wel erg leuk om even helemaal terug te gaan naar de roots van BBQ.  En veel verder terug dan een Caveman style steak is er niet.
 3. Reverse Sear: de techniek om een dikke steak tot perfectie te grillen

  Geplaatst in Technieken
  Reverse Sear: de techniek om een dikke steak tot perfectie te grillen

  Heb je zo’n stoere dikke steak op ’t oog? Een clubsteak, een cote de boeuf of een picanha bijvoorbeeld? Dan wil je de steak perfect medium rare mét een donkerbruine korst serveren aan je gasten (of aan jezelf ;)). Kies je bij een dikke steak voor een normale garing, dus eerst grillen en vervolgens nagaren, dan heb je kans op een steak die aan de buitenkant perfect is, maar aan de binnenkant te wensen overlaat. Dit kan ook andersom: met de reverse sear methode gaar je eerst het vlees tot de gewenste kerntemperatuur om ‘m vervolgens af te grillen voor een mooie korst.

 4. Wagyu en Wijn

  Wagyu en Wijn
  Bij een goede steak hoort een goede wijn. Of een fijn (speciaal)biertje natuurlijk, kan ook heerlijk zijn. Maar de smaken van de wijn in je glas en de steak op je bord moeten elkaar natuurlijk wel complementeren. En hoewel we zelf fervent liefhebber zijn, laten we die combinatie toch liever aan de expert over. Wij zijn dan ook onwijs blij met de kersverse samenwerking met Vinobox. Er zitten leuke dingen aan te komen, maar we beginnen met een terugkerende wijn-spijs rubriek, ingevuld door de gecertificeerde sommelier van Vinobox.
 5. 6 homemade sauzen bij biefstuk & varkensvlees

  Geplaatst in Algemeen
  6 homemade sauzen bij biefstuk & varkensvlees

  Saus bij vlees: voor sommigen is het vloeken in de kerk. Maar – vergeef ons als je het er niet mee eens bent – wij zijn er bij tijd en wijle dol op. Niet altijd natuurlijk en ook niet bij elk vlees, maar als we uitpakken tijdens een etentje mag er best eens een mooie saus bij. Wel homemade gemaakt natuurlijk, geen potjes of zakjes en áltijd serveren on the side. Welke sausen wij lekker vinden bij vlees? We delen een paar recepten met jullie.

 6. Leren Marineren

  Leren Marineren

  Leren marineren

  Een goed stuk vlees voor bereiding lekker lang in de marinade leggen is altijd een goed idee. Een goede marinade geeft namelijk niet alleen meer smaak aan het vlees, maar maakt het versoepelt ook de structuur van het vlees. Vroeger was het doel van marineren vooral preservatie, maar dat is allang niet meer het geval.

 7. Biefstuk bakken in geklaarde boter

  Biefstuk bakken in geklaarde boter

  Een goede biefstuk bakken, het is niet moeilijk, je moet het alleen even weten. Het juiste vlees kiezen, op kamertemperatuur laten komen, bakken in (geklaarde) roomboter, even laten rusten en op de draad aansnijden. Klinkt simpel en heel eerlijk... dat ís het eigenlijk ook. Mits je alle stappen goed doorloopt!

 8. Kamado BBQ – Wat is het en wat doe je ermee?

  Geplaatst in Algemeen
  Kamado BBQ – Wat is het en wat doe je ermee?

  Pitmasters en Kamado’s – ze gaan hand en hand en de social kanalen staan er vol mee. Je kunt als foodie je instagram account niet openen of er staat een big green egg, kamado Joe, Bastard of soortgenoot te shinen. Maar wat is een kamado BBQ nu eigenlijk precies en wat kun je er allemaal mee? Oftewel: what’s the fuss about?

 9. Spareribs volgens de 3-2-1 methode

  Geplaatst in Technieken
  Spareribs volgens de 3-2-1 methode

  Spareribs, het is misschien wel één van de meest populaire low & slow gerechten van dit moment. Logisch ook, want van een goed vleesras en langzaam gegaard, houd je botermals vlees over dat rammetje vol smaak zit. De meest gebruikte methode op de BBQ is de 3-2-1 methode. Deze methode komt uit Amerika en met name geschikt voor dikbevleesde ribben, zoals buikribben. Gebruik je dunnere ribben (zoals in Nederland vaak het geval), dan kun je de tijden wellicht iets naar beneden schroeven. Hoe dan ook moet je wel zo'n 5 tot 6 uur rekenen en dat is exclusief voorbereiding. Maar dat is juist de charme ervan. Want hoe kun je beter je zondagmiddag besteden? 

 10. Biefstuk Snijden

  Biefstuk Snijden

  Op de juiste manier je biefstuk snijden: het is cruciaal voor het juiste mondgevoel. Onze chef Ruben Meijboom legt in onderstaande video uit waarom het aansnijden van biefstuk zo belangrijk is en laat meteen de verschillen zien tussen vlees met een fijne draag (zoals tournedos) en vlees met een grove draad (bavette).

Pagina