Sticko miso soy chicken

Ingredienten

Diner 2/3 personen
500 gram Kippendijen
Miso Tamari sojasaus
Gula Jawa siroop (rietsuiker siroop)
Chili vlokken
Teentje knoflook
Gerookt paprika poeder
Sweet chilisaus
2 theelepels Maïzena
Arachide olie
Roomboter

Benodigdheden

  • Skillet (of gietijzeren pan)
  • BBQ of andere warmtebron

Bereidingswijze

Kippendijen, wat ons betreft vlees dat je áltijd in de vriezer zou moeten hebben liggen. Je kunt er letterlijk alle kanten mee op. Door de salade, pasta, curry, wraps, taco's.. you name it. Je eet ze 'lean & mean' bij de dagelijkse dis, maar maakt er óók de lekkerste BBQ gerechten mee. Van Yakitori tot Buffalo chicken en van saté tot deze waanzinnige sticky soy miso chicken van Siebe Grijma / @bbqmoods. Siebe: "Ik ben zelf super fan van kippendijen vlees. Lekker mals en rijk van smaak, ietsje vetter dan de kipfilet en dat komt in dit gerecht zeer goed van pas. Bij ons thuis houden we enorm van de Aziatische keuken en met deze bereiding geeft je een heerlijke zoete, beetje pittige maar ook Umami smaak aan je kippendijen."

Gaan we...

Samenvatting

  • Bereiding in een skillet
  • Medium tot lage temperatuur
  • Voorbereidingstijd: 15 minuten
  • Marineren: minimaal 1 uur
  • Bereidingstijd: 8-10 minuten

Bereiding miso soy marinade

Allereerst maken we een marinade voor de kippendijen. Hierbij mengen we 2 eetlepels Miso Tamari sojasaus (vraag je toko), 2 eetlepels Gula Jawa (wederom toko materiaal), chilivlokken naar smaak, een teentje geperste knoflook, een theelepel gerookte paprika poeder, 2 theelepels maïzena en twee eetlepels arachide olie. De miso tamari sojasaus geeft een intens diepe ziltige umami smaak, de gula jawa het aardse zoetje, de chiliflakes het verrassende pitje en het paprika poeder wat rokerigs. Je hoeft geen zout toe te voegen, de sojasaus is zout genoeg.

Voorbereiding kippendij

Ontdoe de kippendijen van eventuele losse flubbertjes of stukjes vet als je hier niet van houdt. Plaats de kippendijen in je marinade en masseer het geheel zodat de kippendijen gecoat worden in een mooie donkere laag. Laat dit minimaal een uurtje staan (overnight kan ook) en roer af en toe om. Er zit veel suiker in de marinade dus we gaan ze straks bereiden op een matige warmtebron om te voorkomen dat de suikers verbranden.

We maken ook een sausje waarmee we de kippendijen aan het einde van de bereiding nog even aflakken. We gebruiken hiervoor de belangrijkste smaakmakers uit de marinade. Meng daarvoor 2 eetlepels Miso Tamari sojasaus, 2 eetlepels gula jawa siroop en 2 eetlepels sweet chilisaus. Zet dit alvast apart met een bakkwastje erbij.

Bereiding kippendij

Zet je skillet op de warmtebron, dit kan je BBQ zijn maar ook een inductie- of gaspitje. Zorg ervoor dat je warmtebron niet te warm wordt want dan verbranden de suikers van je marinade en dat komt de smaak niet ten goede!

Doe twee flinke eetlepels roomboter in je skillet. Laat dit smelten en wacht tot het schuim bijna geheel is verdwenen. Laat de boter niet bruin worden, dan is de boter te heet en gaat je suiker snel verbranden. Verwijder overtollige marinade van de kippendijen en leg de kippendijen met de mooie gladde kant in de roomboter. Hou de pan in beweging en zorg ervoor dat je kippendijen langzaam een mooi bruin korstje krijgen. Er mogen hier en daar best wat donkere stukjes tevoorschijn komen maar laat het geheel niet verbranden. Na een minuut of 2 draai je de kippendijen om en bak je de andere kant langzaam bruin. Hou je pan in beweging en verwissel de kippendijen af en toe van plek. De kippendijen zijn het lekkerst bij een kerntemperatuur van ongeveer 76 graden Celsius, maar een minuutje voor die tijd gaan we ze nog aan beide kanten aflakken met ons aflak-sausje. Controleer dus de gaarheid van je kippendijen (eventueel met een kernthermometer).

Zo’n anderhalve minuut voor het einde (niet heel kritisch, kippendijenvlees is erg vergevingsgezind) lak je de gladde kant van de kippendijen af met de saus, waarna je ze met de sauskant in de boter legt om de laksaus een beetje te laten karamelliseren. Na een kleine minuut lak je de kant, die nu boven ligt, af en draai je de kippendijen om. Lak nu nogmaals de gladde kant af en als je tevreden bent over de kleur en stickyness van de onderkant haal je de skillet van je warmtebron. Ze zijn nu klaar om te serveren.

sticky kip

Serveren sticky kippendijen

De Aziatische smaak van deze kippendijen combineer je uiteraard goed met Aziatische bijgerechten. Ik serveerde ze met geurige Basmati rijst en pittige sambal boontjes (sajoer). Easy does it...

ENJOY!