Denver Steak

Bereidingswijze

Een hidden gem onder de steaks, noemt Siebe Grijpma van @bbqmoods de Denver steak die wij hem opstuurden om een recept mee te maken. Hij had nog niet eerder Denver steak gegeten, want deze cut zit nu eenmaal nog niet bij iedereen in het systeem. Terwijl het toch een hele laagdrempelige steak is! Zowel om klaar te maken als voor de portemonnee. En het belangrijkste: Denver steak is echt een must-try voor steakliefhebbers, want het zit rammetje vol smaak met een goeie bite. En - mits van een kwalitatief runderras zoals USA Prime - zonder in te leveren op malsheid! Overtuigd? Let's Go!

Samenvatting

  • Dome temperatuur 225 graden Celsius
  • Voorbereidingstijd: 5 minuten
  • Bereidingstijd: 15 minuten

Recept Denver steak @bbqmoods

De Denver Steak is een relatief onbekende en gunstig geprijsde snit van het rund die zeker de moeite waard is om zelf ook eens op je BBQ te proberen. Het is qua smaak en mondgevoel intenser dan bijvoorbeeld de Rib Eye en Entrecote wat uiteraard de basis steaks zijn die perfect op de BBQ bereid kunnen worden. De Denver steak heeft meer bite en zeker ook meer smaak dan de genoemde klassiekers.

Voorbereiding

De Denver Steak bereiden we hot and fast op de BBQ en ik gebruik daar altijd mijn gietijzeren rooster voor. Bereid je BBQ dus voor op directe hitte. De Denver Steak is doorgaans geen hele dikke steak, je hoeft hem daarom niet zo lang op kamertemperatuur te laten komen. Stel de BBQ in op lekker heet, ongeveer 225 graden, maar hoger mag ook. Als je beschikt over een divider systeem, richt je BBQ dan in met een halve directe zone en een halve indirecte zone zo kun je het vlees ook indirect wegleggen als de buitenkant al mooi gekleurd is, maar de kerntemperatuur nog niet op het gewenste niveau is aangekomen.

We brengen rondom een laag van Maldon zoutflakes en vers gemalen zwarte peper aan. Verder gebruiken we geen kruiden specerijen of rubs, dit is een waanzinnig lekker stukje vlees dat niets nodig heeft. Wil je toch experimenteren met extra smaken, be my guest. Laat het zout en de peper ongeveer 15 minuutje ‘intrekken’.

Laat je rooster goed heet worden voordat het vlees erop gaat.

Bereiding Denver steak

Als je BBQ met rooster goed heet is (rond de 225 graden Celsius) leg je je Denver Steak erop. Je drukt hem even aan zodat je zeker weet dat er mooie grill-marks op komen. Draai na 1,5 minuut de steak een kwartslag voor een mooi ruitpatroon en na nog eens een dikke minuut draai je de steak om en doe je hetzelfde aan de andere kant. Houd je steak in beweging en meet de kerntemperatuur met je thermometer.

Denver steak

Als de buitenkant de gewenste kleur en grill marks heeft maar de kerntemp nog geen 47 graden, leg de steak dan in de indirecte zone zodat de buitenkant niet zwart wordt.

Zodra de kerntemperatuur 47 graden is mag hij eraf (als je van een medium rare tot rare cuisson houdt, wil je een Medium cuisson dan gaar je het vlees door tot 49 graden). Plaats je steak onder aluminiumfolie en laat hem voor een minuut of 8 rusten voor je hem aansnijdt.

De kerntemperatuur zal gedurende het rusten nog enkele graden stijgen om op je Medium Rare cuisson van 50-51 graden uit te komen.

Serveren Denver steak

Na het rusten trancheer je de Denver steak. Het trancheren doe je doorgaans haaks op de draad van het vlees maar bij de Denver steak kan dat lastig zijn, vooral als je een smalle langwerpige steak hebt. De draad loopt dan over de breedte. Je moet maar zo denken, dan snij je hem op het bord wel haaks op de draad….

Denver steak

Ik serveerde de Denver Steak met een rode bietensalade (met appel, ui augurk en een dressing op basis van mayonaise, granaatappelazijn, mosterd en dille). Kortom veel rood op het bord! Maar de aardse smaken van de rode bieten combineren goed met het rode vlees.

ENJOY!