Porterhouse USDA Prime Black Angus met kruidenboter

Ingredienten

2 - 4 personen
Voor de Porterhouse steak 800 gram Porterhouse (ik gebruikte een USA Prime Black Angus steak) Zout (grof zeezout) Peper (grof gemalen / gebroken) Voor de Kruidenboter 6 flinke tenen knoflook 200 gram gezouten roomboter 2 eetlepels gehakte peterselie 3 blaadjes Salie Grof zeezout Zwarte peper (versgemalen) Theelepel citroen of limoen zest Benodigheden BBQ met deksel Kernthermometer Gietijzeren rooster

Bereidingswijze

Een Porterhouse steak is een populaire en smaakvolle snit van het rund, afkomstig uit het lendegebied. Het staat bekend om zijn grote formaat en combinatie van twee populair steaks:  ossenhaas (tenderloin) en ntrecote (striploin), gescheiden door een T-vormig bot. Evenals een T-Bone dus, maar het verschil zit 'm in de dikte van de steak en de grootte van de ossenhaas. Die is bij Porterhouse namelijk wat groter. Siebe Grijpma van @bbqmoods maakte deze stoere steak van USDA Prime Black Angus (beter wordt 't niet!) klaar met een zelfgemaakte kruidenboter.

Porterhouse USA prime

Bereiding kruidenboter

Een steak combineert altijd goed met de rijke smaken van een goede knoflook/kruidenboter. Maak de kruidenboter wel met echte boter, dat voegt echt veel smaak en mondgevoel toe! Zorg er wel voor dat je de boter op tijd uit de koelkast haalt want met een blok keiharde boter is het lastig werken…. Je kunt je boter in kleine blokjes snijden om het opwarmproces wat te versnellen. Doe de boter in een ruime kom. {ers je knoflooktenen in een knoflookpers en snij al je andere ingrediënten zo fijn mogelijk (naar smaak) en doe ze in een kom waar je ze met een vork door de boter mengt.

Leg nu een stuk huishoudfolie op je snijplank en schep met een lepel het boter/kruidenmengsel op het folie. Rol de boter voorzichtig en zo gelijkmatig als mogelijk op. Door de uiteinden nu dicht te draaien als een ouderwets kindersnoepje ontstaat een mooie kruidenboter die je een uurtje in de koelkast (of misschien vriezer) legt om op te stijven voordat je hem kunt gebruiken.

Bereiding Porterhouse

Ik heb ervoor gekozen om deze Porterhouse steak niet Reversed Sear te bereiden maar Hot and Fast waarbij ik de laatste garing / cuisson op het indirecte deel van de BBQ heb gedaan. Je stelt je BBQ met een gietijzeren rooster in op ongeveer 200 tot 225 graden en zorgt voor een indirecte zone. Als de BBQ op temperatuur is, leg je de Porterhouse op de botkant op het rooster. Dus met de “punt” recht omhoog, sluit het deksel als je steak gewoon blijft staan, hou hem anders met een vleestang rechtop. Zo zorg je voor wat extra hitte in het bot van de steak en zal ook het aangrenzende vlees bij he bot voldoende garen. Na een minuut of 2 leg je de Porterhouse steak plat op het hete rooster en sluit het deksel. Na 1,5 minuut draai je de steak een kwartslag, zo krijgen we een mooi ruitpatroon. Na nog eens een minuut draaien we hem om en zorgen ook voor een mooi ruitpatroon op deze kant.

Na zo’n 2 minuten leg je de inmiddels mooi gebruinde steak op het indirecte gedeelte en leg je een paar plakken van je verse kruidenboter op de steak. Wederom sluit je het deksel, nu om de boter te laten smelten.

Meet de kerntemperatuur van je Porterhouse. Bij een interne temperatuur van 47 graden (dicht bij het bot) haal je hem eraf en laat je hem losjes onder alu folie een minuutje of 8 rusten. Hierna is hij klaar om aan te snijden / te trancheren.

USDA Prime porterhouse

Snij beide delen van de Porterhouse zo dicht mogelijk langs het bot los voordat je deze beide delen in plakjes snijdt. Vergeet niet dat het ene deel de Ossenhaas (super mals) is en het andere deel de Entrecote, super smaakvol (dus eerlijk delen met je tafelgasten of zelf de juiste volgorde aanhouden).

Als je beide delen in plakjes hebt gesneden (getrancheerd) kun je naar smaak wat peper en zout toevoegen en ook nog wat extra kruidenboter op de steak leggen. Het is altijd mooi om ook het T-vormige bot te gebruiken bij de presentatie van je steak.

Ik serveerde er gevulde Portabello’s van de BBQ bij maar je kunt met dit heerlijke stukje vlees natuurlijk alle kanten op.

ENJOY!