• 9.5
    •  085 - 040 8044
    • Voor 11u besteld, zelfde avond in huis
    • Geleverd tussen 17u - 22u (ma-vr)
    • Kies zelf je leverdag

Biefstuk Bali a la Loetje

Bereidingswijze

Wie van een goede steak houdt, is ongetwijfeld wel eens bij Loetje geweest. Zo niet. Gaan. Heel snel! Steaklovers weten: bij Loetje eet je de beste biefstuk. Want hoewel we hier trots een recept delen van de beroemde Biefstuk Bali, gaat er niets boven een etentje bij Loetje. Maar goed, niet iedereen heeft een Loetje om de hoek (al poppen de Loetje vestigingen wel als paddenstoelen uit de grond) en thuis een goede steak bereiden, is soms gewoon ook heel lekker. Op zondag bijvoorbeeld, na een bewogen weekend is een biefstuk Bali gewoon echt een goed idee. Maar ook zeker een hit om indruk mee te maken op je gasten. 

Zuid-Amerikaanse ossenhaas

Loetje heeft vele geheimen en het gouden ei is nog steeds niet ontrafeld. Zie het als 't Coca Cola geheim. Vinden we alleen maar mooi. Maar we kunnen de Loetje biefstuk natuurlijk wel benaderen en dat begint bij het juiste vlees. Loetje serveert Zuid-Amerikaanse ossenhaas. Die hebben we! Uit Argentinie en uit Uruguay en beide zijn prima geschikt voor een Loetje biefstuk. Wij gaan voor het gemak even voor de Uruguay Aberdeen Angus ossenhaas. Bij de ingredienten hebben we een flinke jongen gezet, maar je kunt natuurlijk ook kiezen voor een lager gewicht. Niet iedereen poetst immers 200 gram tournedos weg.

Bakken in Blue Band

Nog een geheim dat we je niet willen onthouden. Van Blue Band (veel Blue Band!) krijg je heerlijke jus. In roomboter bakken kan natuurlijk ook, maar als het om Loetje biefstuk gaat, raden we je minimaal een kwart pakje blue band per biefstuk aan. Er wordt gefluisterd dat er bij Loetje zelfs een half pakje BlueBand per biefstuk doorgaat. Zeker weten doen we dat niet. Geheim van de chef, maar royaal Blue Band is een absolute must, dat is een ding dat zeker is. 

Bereiding Loetje Biefstuk

Haal de ossenhaas een half uur voor bereiding uit de koelkast om op kamertemperatuur te laten komen. Dep de steaks droog en bestrooi beide zijden met zout en witte peper. Smelt de Blue Band (of roomboter) in een koekenpan op middelhoog vuur. Als de blue band bruin begint te worden (de 'bubbelstjes wegtrekken), leg je de ossenhaas in de pan. Bak de steaks (afhankelijk van de dikte) op half hoog vuur naar de gewenste gaarheid en houd de steaks in beweging (liefst met een tang, want in het vlees prikken is geen optie!). Zo'n 3 minuten per kant wordt er gezegd, maar dat is natuurlijk geheel afhankelijk van de dikte van de steak. Met ongeveer een minuut per centimeter per kant zou je goed moeten zitten voor medium-rare. Zo serveren ze 'm standaard bij Loetje. Medium dus iets langer. Haal de steaks uit de pan en laat rusten onder alumiuniumfolie. 

Bereiding Loetje Jus

Voor de bali jus laat je de pan op het vuur en voeg je wat water toe aan bakvet (dat als het goed is nog ruim aanwezig is. Je hebt immers royaal BlueBand gebruikt). Houd er rekening mee dat het vet gaat bruisen, dus pas op voor je kleding. Roer goed door met een houten lepel totdat een jus ontstaat. Een Loetje jus. Laat deze eventjes pruttelen op laag vuur. Wil je Loetje Bali jus? Roer er dan 2 theelepels Sambal Oelek doorheen en zet het vuur meteen uit. PS... 2 theelepels is best pittig, dus begin misschien met 1 theelepel en proef tussendoor even. 

Hoe serveer je Loetje biefstuk?

Leg de ossenhaas op een bord en giet de jus er royaal overheen. Een opstaand bord is dus wel zo makkelijk! Serveer je Loetje biefstuk met witbrood, want er gaat werkelijk NIETS boven het brood door de jus halen. Goed voor de lijn is dit gerecht allerminst, maar als je het doet, moet je het goed doen. Als je echt wilt uitpakken ga je ook nog voor (oven)friet, sla (simpel met een half eitje, spekjes, tomaat, komkommer en ouderwetse honing-mosterddressing) en helemaal all the way, is kapucijners erbij serveren.

Dat. Wordt. Genieten!

 

Recepten