Wat is rosbief?
De rosbief is altijd een mooi ‘groot’ stuk rundvlees met eventueel een dun vetlaagje. Onze slagers snijden de rosbief altijd van de achtermuis het het rund (of kalf). Rosbief is van zichzelf altijd vrij mager en mag officieel ook mager vlees genoemd worden. Vlees mag immers de vermelding mager krijgen wanneer het minder dan 20% vet bevat. Voor gehakt ligt die grens iets anders overigens, dan mag het mager genoemd worden als het 15% is. Even terug naar de rosbief. Hoewel wij ’t altijd snijden van de achtermuis - vinden onze slagers immers ’t meest geschikte deel, maar dat terzijde - kan rosbief ook gesneden worden van dunne lende.
Benamingen rosbief
Bij Roast Beef denk je natuurlijk ook meteen aan rosbief en dat klopt ook, want dat is vrij vertaald. Maar een rib eye roast, chuck roast en lenderollade: het is in principe allemaal roast beef. Het zijn stuk voor stuk klassiekers voor een sunday roast in elk geval, dus leef je uit!
In het buitenland wordt rosbief (achtermuis) eye of round genoemd. The Eye of round komt aan z’n naam, heel simpel, door z’n locatie in het rund. Het wordt immers gesneden uit de primal round (rundermuis/achtermuis in het Nederlands).
Rosbief kruiden
Een rosbief heeft eigenlijk niet zoveel nodig. Je kunt ‘m kruiden met peper en zout of je kunt een mooie rub uitzoeken om de rosbief te kruiden. Je zou natuurlijk zelf ook met verschillende kruiden kunnen experimenten bij je rosbief. Verse kruiden zoals rosbief of gedroogde kruiden zoals nootmuskaat, kruidnagel of/en kaneel.. Wat sowieso ook een mooie kruidenmix is voor een rosbief zijn fijngehakte verse rozemarijn (zonder steeltje), fijngehakte knoflook, chilivlokken, peper en zout.
Bereidingswijze Rosbief in de oven
Rosbief kan op verschillende manieren bereid worden en misschien een van de meest populaire bereidingswijze is het bereiden in de oven. Daarom hieronder een bereidingswijze voor rosbief in de oven in 7 stappen!
- Plan vooruit, ontdooi de rosbief een paar dagen van tevoren (of een paar uur in koud water) en haal het 5uur van tevoren uit de koelkast om op kamertemperatuur te komen.
- Verwarm de oven voor op 120C voor mooie doorgaring en de pan of grill tot maximale hitte
- Bak of grill de rosbief rondom bruin in een grote pan met boter of op de grill totdat het helemaal bruin is en de eventuele vetrand lekker crunchy
- Verplaats de rosbief naar de voorverwarmde oven, leg de gebakken rosbief in een ovenschaal en doe het bakvet erbij.
- Meet bij deze vleessoorten altijd de kerntemperatuur. Gebruik de temperaturen uit het kerntemperaturen schema.
- Rusten: laat het vlees 10 minuten rusten voor het aansnijden/ serveren.
- Kruid het vlees na het aanbakken of achteraf met peper en zout of rub naar keuze
Kan rosbief sous vide bereid worden?
Rosbief kan zeker heel goed sous vide bereid worden! Belangrijk is om dubbel te checken of de vacuum verpakking nog helemaal heel is. Soms kan het vlees in de vriezer of tijdens transport net even een beetje verschoven is, waardoor er een gaatje in ’t vacuum komt. Is niet iets wat je wil als je het in een waterbad legt. Je kan ’t dus het beste opnieuw vacumeren als er een gaatje in de verpakking zit. Helemaal goed en het vlees al ontdooid? Hou dan de volgende instelwaardes in voor de sous vide stick: voor rare 52 graden in 3 uur, medium/rare 54 graden in 3 uur en voor medium 57 graden in 3 uur. Grill de rosbief vervolgens af voor een goudbruine korst en laat nog even rusten.
Rosbief kerntemperatuur
Hoewel een steak nog wel eens op gevoel gebakken kan worden, is ’t met een roast wel zo fijn om de kerntemperatuur in de gaten te houden. Meten is immers weten! Daarom hierbij de gewenste kerntemperaturen voor rosbief op een rijtje:
Rare rosbief: 52 graden Celcius
Medium rare rosbief: 54 graden Celcius
Medium rosbief: 57 graden Celcius
Rose/Welldone rosbief: 62 graden Celcius
Hoeveel gram rosbief per persoon
Rosbief is een populaire roast die mooi in zijn geheel bereid kan worden. Ter indicatie kun je onderstaande gewichten per persoon aanhouden.
Rosbief als hoofgerecht
Kleine/normale eter: 150-250 gram
Grote eter: 250-400g gram
Carnivoor: 400-600 gram
Rosbief kopen online
Rosbief online kopen gaat easy. We hebben prachtige braadstukken. Voor de Sunday Roast, om indruk te maken tijdens een etentje of gewoon, omdat 't kan. Bestel je roast beef of je rosbief online bij The Butchery en wij leveren 'm quickfrozen - met behoud van alle smaak en voedingsstoffen - bij je thuis! Kan dus zo weer de vriezer in, handig als je ‘m wat later wil gebruiken! Vul je winkelwagentje vooral aan met vriezervullers zoals huisgemaakte burgers, braadworsten, kipfilet of een pondje gehakt, het verzenden is immers gratis vanaf 60 euro.
Rosbief quickfrozen geleverd
Als je een rosbief bij ons besteld, krijg je ‘m vanzelf diepgevroren bij je thuis. Hoe dat precies in z’n werk gaat? Vertellen we je graag! Gelijk na binnenkomst gaan onze slagers met het vlees aan de slag. De rosbief wordt vakkundig getrimd en geportioneerd, ofwel mooi op maat gesneden. Vervolgens trekken we de rosbief vacuum en komt er een productsticker op na het afwegen. Ons streven is dat we het vlees binnen een uur na productie invriezen. Zo blijven immers de voedingswaarden en smaak het beste behouden. Onze jongens pakken ’s ochtends (voor avondlevering) de bestelling bij elkaar in de diepvries en verpakken het in een isolatiezak met een flinke schep droogijs. Je bestelling is dus maar kort onderweg en zo ben je ervan verzekerd dat je bestelling bevroren bij je aankomt!
Meer lezen? Kijk bij Quickfrozen: hoe wat en waarom?
Online rosbief bestellen
Rosbief online bestellen is ideaal, je kiest immers zelf of je een rosbief van Black Angus USA of bijvoorbeeld een kalfsrosbief van het Dubbel AA roodbont kalf wilt hebben. Daarnaast kan je ook nog een voorkeursgewicht kiezen! Bestel rosbief online en je hebt ’t razendsnel in huis. Voor 11u besteld op werkdagen is namelijk dezelfde avond al in huis! Liever overdag geleverd? Kan ook, van dinsdag t/m zaterdag leveren we ook overdag. Zorg dan dat je je bestelling de dag voor levering bij ons binnen is voor 15u. Standaard hebben we trouwens al de snelste levermogelijkheid voor je aangevinkt, maar via het kalendertje kan je zelf je leverdag kiezen. Handig als je alvast voor volgende week wilt bestellen. Hou er wel rekening mee dat als je bestelling bij de koerier is, dat in hele zeldzame gevallen er een keer een dag vertraging kan voorkomen. Maar no worries, we pakken je bestelling goed in en mocht het toch volledig ontdooid bij je aankomen, lossen we ’t gewoon netjes met je op. Beloofd!