We leven momenteel in een winterwonderland, dus daar wil je zo veel mogelijk van genieten natuurlijk! Waarschijnlijk kunnen we zelfs de ijzers weer onderbinden en wat is er dan mooier dan na een goeie sessie de BBQ aan te slingeren. Muts op, Gluhweintje dazu en gaan met die banaan. Want met een beetje voorbereiding kun je prima buiten vertoeven. Hier dus alvast een paar tips!

Goede voorbereiding

Een winterse barbecue is eigenlijk alleen maar leuk als je niet in je eentje buiten staat te grillen. Niet echt gezellig immers, als de rest van het gezin, óf die ene coronabuddie ;-), zich binnen vermaakt, terwijl jij staat te koukleumen. Dus: vuurkorf en sfeerverlichting aan (koop je tegenwoordig eenvoudig met LED-verlichting, zelfs op batterijen) Helena Fischer op de speaker, dikke jas uit de kast, muts op en naar buiten! Ook een goed idee: dekentjes. Fleece dekens zijn tegenwoordig overal verkrijgbaar! En voor de BBQ’er zelf: wel handig als je ziet hoe je vlees eraan toe is, dus zorg vooral voor voldoende licht.

Gebruik een winterproof BBQ

Niet elke BBQ is natuurlijk winterproof. Een keramische kamado, zoals bijvoorbeeld een Big Green Egg of Kamado Joe, is sowieso een goed idee voor de winterbarbecue. Het gesloten deksel houdt de warmte goed vast en een Kamado leent zich bovendien bij uitstek voor een fijne low&slow sessie. Plaats ‘m waar mogelijk ergens uit de wind en neem de tijd om de BBQ op temperatuur te krijgen. Van -2C naar 70C duurt nu eenmaal langer dan van +25C naar 70C. Houd er ook rekening mee dat je meer kolen nodig hebt, dan in de zomer. Klinkt logisch, maar dan is het maar gezegd. Halverwege zonder staan is ook zowat.

Warm Vorspeise 

Te lang wachten is altijd al een beetje een dooddoener en helemaal als het buiten -5C is. Als je dus start met een winters voorgerecht als erwtensoep, goulashsoep of Speck- of Jausenplatte (voor de wintersporters onder ons), zit de sfeer er alvast lekker in. En het houdt je bovendien lekker warm.

Gluhweintje dabei…

Als er íets niet mag ontbreken bij een winter BBQ, is het wel een fijne Glühwein, Jägertee of Choco met rum. Zeker niet als je buiten op pad bent geweest. Apres-schaats of apres-wandelen gaat wel zo lekker met de drankje. Lust je dat niet, dan is een stevige rode wijn natuurlijk ook prima. Of schnapps. Een Jägermeistertje krijg je het ook warm van ;-) Kids maak je natuurlijk blij met een warme chocomelk!

Winters BBQ vlees

Het leuke is… bij een winter BBQ hoort natuurlijk ‘winters’ BBQ vlees. Procureur, buikspek, spareribs, short ribs of brisket… het past prima bij de winter BBQ. Wil je niet te lang buiten staan… dan zijn karbonades, braadworst en burgers altijd een goed idee. Een compleet aangekleed broodje braadwürstl, hoe lekker is dat? We hebben ze in meer dan 12 verschillende smaken!  Wat óók heel lekker gaat ’s winters? Roken! Op de BBQ dan he? Niemand die immers klaagt over de geur, want de ramen zijn toch allemaal dicht. Verder zijn er zat recepten te vinden voor bijvoorbeeld een stevige zuurkoolschotel. Jord Althuizen schreef er zelfs een heel boek over.

Winterse bijgerechten

Vergeet de stokbrood met kruidenboter, zomerse salades en gegrilde maiskolven. Bij de winter BBQ eet je gepofte groenten, aardappel gratin en rijke warme sausen. Logisch.

Zorg voor een plan B

Niets zo onvoorspelbaar als het weer, zullen we maar zeggen. Dus als het écht te guur is buiten, moet je een plan B hebben. Misschien heb je een mogelijkheid om een deel van je tuin af te dekken en voor bescherming tegen stevige wind te zorgen. Doe dat dan vooral. En als het echt niet anders kan, zorg dan dat je binnen de boel ook voor elkaar hebt. Tip: een schnitzel in de vriezer voorkomt teleurstellingen. Helemaal als je ook nog semmels hebt ingekocht. Die kun je immers gewoon afbak kopen. Een schnitzelsemmel is zo in elkaar gedraaid en eigenlijk áltijd een goed idee!

Shoppen voor de winter BBQ?

Bekijk BBQ Vlees