Vlees + Vuur = Diner. Dit is het oer recept voor de eerste maaltijd van de mensheid. De oude ontdekking dat gekookt vlees objectief lekkerder is dan rauw vlees, dit heeft onze vleesetende samenleving gevormd tot wat het nu is. Het is een belangrijk element in onze evolutie. Tegenwoordig hebben wij allemaal sjieke en luxe bereidingstechnieken, zoals sous vide garen. Maar soms is het toch wel erg leuk om even helemaal terug te gaan naar de roots van BBQ.  En veel verder terug dan een Caveman style steak is er niet.

Wat is nou precies een Caveman steak? 

Deze bereiding heeft vele namen zoals: Cowboy steaks, Dirty steaks, Fire steaks etc. Maar de bereiding is altijd het zelfde. Een dik stuk steak gegaard rechtstreeks op de kolen. Dit is koken in zijn meest primitieve vorm.

Waarom werkt caveman style?

Normaal gezien zou ik aanraden om een steak te bakken in een hete gietijzeren pan. Dit werkt zo fantastisch omdat de pan ontzettend heet kan worden en dus de steak een heerlijke krokante korst kan geven en de reactie van maillard activeert. Dit is wanneer de suikers en de aminozuren van het vlees reageren op elkaar en waanzinnig mooi karamelizeren. Dit zorgt voor een waanzinnig lekkere steak. Koken op het vuur helpt hierbij, aangezien het vuur een temperatuur van bijna 700C kan bereiken en een ontzettend lekkere rokerige smaak afgeeft.

Smaakt de steak dan niet naar as?

Eerlijk gezegd is het niet echt een issue. Voordat de steak in het vuur geplaatst word is het wel handig om even het as met een krant of blaf weg te waaien. Wanneer je een natte steak plaatst op de hete kolen dan daalt het temperatuur meteen op het gebied waar de steak ligt en doordat het geen zuurstof toelaat zal er ook geen as meer vormen onder de steak. Sommige mensen gebruiken geen zout en peper omdat vooral de peper sneller verbrand en hier zijn de meningen gigantisch over verdeeld. Persoonlijk gebruik ik alleen grof zout en later pas de peper. Mocht er wat as komen op je steak, mij boeit het niet zo. Maar je kan het altijd met een zachte borstel verwijderen als je dat zelf graag wilt.

Hoe krijg ik de juiste garing?

Het belangrijkste eerste stap is zorgen dat je een lekkere dikke steak hebt. Een dunne steak zal of te snel door garen of niet genoeg kleur krijgen. Normaal gebruik ik mijn vingers om te voelen, maar dat zou betekenen dat je handen nu direct het vuur in moeten.. Ik doe dat liever niet met mijn poezelige handjes! Investeer in een goede thermometer, het liefst eentje die in de steak blijft zitten en verbonden is met een draad. Het kan namelijk erg hard gaan. Om te zorgen voor een perfect eind resultaat is het uiterst van belang om te herinneren dat de buitenkant van de steak gigantisch heet is, en al haal je de steak uit het vuur, dat het vlees nog wel even blijft doorgaren. Als jij medium rare wilt, dan wil je het liefst ergens tussen de 60C-65C zitten, maar dat zou betekenen dat je eigenlijk de steak al rond de 55C uit het vuur zou moeten halen, anders zal jouw prachtige steak uiteindelijk toch te ver doorgaren! En hoe zonde is dat.
 

Waarom caveman style proberen?

Zou ik het elke dag willen eten? Nee. Maar het is wel erg leuk om af en toe mee te spelen en vooral met een groep vrienden te proberen. Hoe vet is het als jij gewoon je steaks in het vuur gooit als iedereen er geschrokken bij staat? Dan ben je pas echt een BBQ legend. De extra smokey smaak en krokante korst is een bijzondere beleving en het is altijd leuk om nieuwe kooktechnieken uit te proberen. Probeer ook eens groenten in het vuur te plaatsen. Producten zoals pepers, aardappels, uien, prei, pompoen zijn hier ook zeer geschikt voor en het vuur geeft de smaak van jouw groente een hele andere dimensie.
 
ENJOY