De eerste stap voor het entrecote bakken is het kiezen van een mooi stuk vlees. Met zoveel rassen op de markt, kunnen we ons voorstellen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Overigens kan je zoveel verschillende rassen als een groot voordeel zien, want als een bepaalde entrecote je niet zo goed bevalt, kan je kiezen voor een ander ras. Smaak is immers heel persoonlijk!

Wil je een entrecote van een kwalitatief goed ras? Dan zit je bij ons sowieso goed. Al onze entrecotes die we verkopen zijn door de handen gegaan van onze Meesterslager en hebben onze kwaliteitscontrole doorstaan. We hebben meer dan 10 verschillende entrecotes, dus er zit ongetwijfeld één voor je bij!

Zoals je weet is smaak dus heel persoonlijk. De all time favourite, die er eigenlijk bij iedereen wel ingaat is de Entrecote Black Angus USA Prime. Prime? Zekers, dit is de hoogte gradatie die ze geven in Amerika en heeft onder andere betrekking op de marmering van de steak. Dat is dus in ieder geval perfect in orde. Hou je van een wat sterkere vleessmaak? Dan raden we aan om zeker de Rubia Gallega entrecote of een andere dry aged entrecote te proberen. Wat juist zo speciaal is aan de Rubia Gallega, is dat het rund op wat latere leeftijd geslacht wordt, wat zorgt voor een intense smaakbeleving. Maar ontdek vooral al onze rassen, want ze zijn stuk voor stuk prachtig van kwaliteit. Voor extra advies mag je ons altijd bellen of mailen!

Entrecote bakken

Onze Chef Ruben Meijboom legt je in onderstaande video in anderhalve minuut uit hoe je entrecote perfect klaarmaakt!

 

Hoe bak je een entrecote?

  1. Laat het vlees op kamertemperatuur komen.
  2. Dep de entrecote droog en breng het op smaak met peper en zout
  3. Giet een scheutje olie in de pan. Niet teveel, want je gaat de entrecote op het vetrandje bakken.
  4. Pak met een tang de entrecote en plaats ‘m op het vetrandje in de pan. Voorkom met de tang dat hij omvalt.
  5. Vetrand al wat gesmolten en mooi bruin? Dan mag je de steak aan weerskanten bakken. De baktijd is afhankelijk van de dikte van de steak. Als vuistregel kan je 1 minuut per centimeter per kant aanhouden. Is de entrecote 3 centimeter dik? Dan betekent dit dus 3 minuten per kant.
  6. Na het bakken aan weerszijden, schroei je nog even de onderkantjes dicht en haal je daarna de steak uit de pan.
  7. Laat de entrecote vijf minuutjes rusten.
  8. Snijdt de entrecote aan, eetsmakelijk!

Ps. Bak je op inductie? Zorg er dan voor dat je het vlees laat liggen in de pan. Als je entrecote bakt op gas, moet je de steak juist in beweging houden.

Key voor een mooi resultaat: kamertemperatuur

Wil je een perfecte entrecote? Sla dan vooral deze stap niet over. Een wereld van verschil! Zorg ervoor dat je de entrecote op tijd uit de koelkast haalt, zodat het rustig op kamertemperatuur kan komen. En al helemaal goed is het als je het ook alvast uit de verpakking haalt. Dan kan de entrecote ‘ademen’. Zorg er wel voor dat als je een hond of kat hebt, dat ze er niet bij kunnen. Anders ben je wellicht een entrecote armer. ;)

Entrecote bakken op inductie vs gas

Er zit een wezenlijk verschil in hoe je entrecote moet bakken afhankelijk van je hittebron. Bak je de entrecote namelijk op inductie? Laat ‘m dan vooral stil in de pan liggen tijdens het garen. Bij het bakken op gas is het van belang om de entrecote in beweging te houden tijdens bereiding, dit zorgt voor een mooie gelijkmatige garing.

Entrecote laten rusten

Na het bakken laat je steaks altijd even rusten, voordat je het aansnijdt? Waarom eigenlijk? Dit zorgt ervoor dat de eiwitten in het vlees zich ontspannen en het vlees het vocht behoudt. Dit zorgt voor een sappigere steak. Win win dus!

Entrecote aansnijden

De allerlaatste stap voordat je de steak in je mond stopt, is het aansnijden van de steak. Ook deze stap kan ervoor zorgen dat je moeite teniet wordt gedaan, want verkeerd aangesneden zorgt ervoor dat de steak verandert in een taaie schoenzool en dat wil je gewoon niet. Hoe je ‘m dan aan moet snijden? Easy, haaks op de draad! Hier lees je meer over het aansnijden van vlees.

Entrecote serveren

Als je bovenstaande stappen hebt gevolgd ben je eigenlijk al verzekerd van een topsteak. Er zijn altijd opties om ‘m nog verder aan te kleden. Een glas wijn is altijd een goed idee. Bij intense smaken zoals een entrecote zit je eigenlijk altijd goed met een krachtige rode zijn met een stevige structuur. Bijvoorbeeld een syrah, cabernet sauvignon of sangiovese.

Serveer je een saus bij de entrecote? Dan moet je je wijn natuurlijk aanpassen op de saus. Een klassieke bernaisesaus kan je ’t beste combineren met een Rioja Reserva of een oudere Pauillac..