Rotisserie chicken is megapopulair en da's natuurlijk niet voor niets. Bij bekende restaurants als Rijssel, Rotisserie Amsterdam of de Biertuin zijn de hele kippetjes niet aan te slepen en wie ooit wel eens in Gerlos komt, skiet waarschijnlijk met lunch gerade aus naar de Larmach Alm, ook wel bekend als de kippenbar. Iedereen houdt van een goede gegrilde kip en de rotisserie geeft daar nét even een extra dimensie aan.

Rotisserie Chicken

Rotisserie chicken

Als je rotisserie kip goed klaarmaakt, is de huid heerlijk krokant en de binnenkant lekker sappig en smaakvol. Een rotisserie chicken klaarmaken is echter niet vanzelfsprekend  en ik (@Rudilicious_Kitchen) zie het op internet regelmatig fout gaan. Daarom hier een aantal tips over hoe je het beste uit je rotisserie chicken kan halen. Komen ze:

  • Zorg voor goede kwaliteit kip. Klinkt logisch, maar scheelt echt de helft. De supermarkt kip kan je beter overslaan. Een vrije uitloopkip levert de beste smaak en resultaten op. En daarvoor zit je bij The Butchery natuurlijk wel snor. 
  • Kruid niet alleen op de huid van de kip, maar ook eronder. Op veel verschillende manieren kun je onder de huid komen dus zorg ook dat daar rub wordt verspreid.
  • Pekel de kip een nachtje. Je kunt nat pekelen voor een intense rooksmaak, of droog pekelen. Let op dat je bij nat pekelen de kip daarna nog een halve dag of zelfs een hele dag moet laten drogen in de koelkast, anders wordt de buitenkant niet krokant.
  • Verdeel de kooltjes van de BBQ aan de zijkanten, nooit onder de kip. Je zorgt zo voor indirecte straling. Bij directe straling gaat het te snel en is de kip gaar aan de buitenkant maar nog rauw aan de binnenkant. 
  • Leg een bakje met een beetje water onder de kip om het druipende vet op te vangen. Doe je dit niet, dan zal het vet verbranden wat zorgt voor steekvlammen en een nare nasmaak. 
  • Zorg dat de barbecue niet te warm wordt, tussen de 150 en 160 graden is perfect. Zet je hem warmer dan zal ook dan de buitenkant eerder gaar zijn dan de binnenkant. 
  • Voor een nog lekkerdere kip en krokante buitenkant kan je er af en toe gesmolten boter met knoflook overheen smeren. 
  • “If you’re looking, you aint cooking”. Kijk niet te vaak, want iedere keer als jij de barbecue opent komt er flink wat koude lucht en zuurstof in de barbecue waardoor de temperatuur flink gaat schommelen. Als je de kip insmeert met boter, doe dit dan heel snel en niet té grondig, zodat de kooltjes niet teveel opwarmen door de zuurstof toevoeging. Ga ook pas na zo’n 3 kwartier (of een half uur bij een kleine kip) de temperatuur meten.
  • De kip is gereed zodra de borst 68 graden heeft bereikt. Ik durf hem er zelfs wel vanaf te halen bij 65, omdat hij nog wat door gaart nadat je de kip eraf hebt gehaald. Het donkere vlees zoals de dijen zijn goed met 72 graden.

Ga je aan de slag? Eerst even een lekker kippie halen!