Is het je wel eens opgevallen dat vlees nóg beter smaakt met goed glas wijn? Helemaal niet gek, als je je bedenkt dat wijn en vlees elkaar versterken. Maar waarom gaan wijn en vlees zo goed samen?

Uit onderzoek, gepubliceerd in ‘Current Biology’, is gebleken dat wijn en vlees tegenhangers van elkaar zijn op het gebied van mondgevoel (de manier waarop voedsel in onze mond voelt). Samentrekkende wijnen voelen vaak ruw en droog aan in de mond, terwijl de vetten van het vlees glad zijn. Combineer je wijn met vlees, dan zorg je voor het perfecte evenwicht en dus voor ’t perfecte mondgevoel. Én dat is dus wat je wil.

Natuurlijk kan je niet zomaar een wijnfles uit het rek trekken om het perfecte evenwicht te krijgen. Sommeliers hebben zich verdiept in welke wijn bij welk stuk vlees hoort. Graag willen we je toch een beetje op weg helpen, daarom hieronder een globaal overzicht van wijn-spijs combinaties.

Welke wijn bij rundvlees?

Per soort rundvlees kan verschillen wat voor soort wijn je moet kiezen. Heb je een dikke entrecote of andere steak op het menu staan? Kies dan voor een stevige rode wijn met tannines (looizuren, die afkomstig zijn van de pitten, steeltjes en schillen van de wijn), zoals een cabernet sauvignon, malbec of syrah. Bij een biefstuk met een wat fijnere structuur moet je juist zorgen voor een wat minder stevige wijn, zoals een merlot of sangiovese. Maak je stoofpot met sukadelappen, riblappen of ander stoofvlees? Kies dan een rijpere zachte wijn uit. Een reserva, shiraz, rioja en amarone zijn goede wijnen om een stoofgerecht te begeleiden.

 

Welke wijn bij varkensvlees?

Iedereen kent de vuistregel rode wijn bij rood vlees en witte wijn bij wit vlees. Varkensvlees valt hier net tussenin, wat misschien juist wel goed nieuws is.. De keuze beperkt zich namelijk niet tot rode of witte wijn, maar tussen beide kunt kiezen! Om wijn te matchen met varkensvlees wordt meestal gekeken naar de bereiding van het stukje vlees of de saus die erbij gegeten wordt (later hier meer over). Van plan om varkensvlees te braden of stoven? Dan zijn merlot en shiraz wijnen goede aanraders als je voor rood wilt gaan. Liever wit? Kies dan voor een Chenin Blanc of een houtgerijpte Chardonnay. Ga je bakken, wokken of roosteren? Dan heb je keuze uit rood, wit én rose! Bij rode wijn kan je denken aan een spätburgunder of een beaujolais. Liever een witte wijn als begeleider van je diner? Dan is een Riesling een perfecte keuze. De roseliefhebber kan kiezen voor een volle rose.

 

Welke wijn bij kip?

Kip kent veel manieren van bereiding: koken, roken, bakken, braden, grillen & frituren. Je kan ’t zo gek niet bedenken of het kan met kip. Door de uiteenlopende bereidingswijzen is ’t praktisch onmogelijk om één wijnadvies te geven. Kip uit de oven leent zich bijvoorbeeld voor een combinatie met een chardonnay. Oosterse roerbak met kip kan je beter combineren met een viognier of riesling, een kipstoof met merlot of pinot noir en kip van de BBQ met een fijne rosé.

 

Welke wijn bij lamsvlees?

Lamsvlees is verfijnd en delicaat vlees. Combineer gebakken of gestoofd lam dus met een malbec, middelzware bordeaux, merlot of syrah. Heb je Provençaalse lamskoteletten op ’t menu staan? Ga dan voor een fijne wijn uit de Provence, bijvoorbeeld uit het wijngebied Rhône.

 

Welke wijn bij wild?

Wild is natuurlijk superbreed, er is dus ook geen bepaalde soort wijn die bij álle soorten wild een dikke aanrader is. Bij ’t kiezen van een wijn bij een wildgerecht kan je je wel houden aan de vuistregel: rode wijn bij rood wild (zoals haas, ree, hert duif en eend) en witte wijn bij wit wild (konijn & fazant). Bij patrijs of wild zwijn heb je overigens meer keuze: rood, wit & rose kunnen hiermee gecombineerd worden.

 

Welke wijn bij kalfsvlees?

Kalfsvlees is over het algemeen wat malser, zachter en minder vet dan rundvlees. Hierdoor vraagt kalfsvlees om wat lichtere wijnen dan je bij rundvlees zou serveren. Ook bij kalfsvlees is wat voor wijn je kiest afhankelijk van de bereidingswijze. Staat er een gebakken kalfsoester op het menu? Ga dan voor een chardonnay of een viognier. Een viognier past trouwens net als een droge en krachtige rose ook heel goed bij de klassieker saltimbocca (kalfsschnitzel met salie en proscuitto). Bij een kalfsstoofpot kan je zowel rood als wit serveren. Het liefst wit? Ga dan voor een dikke witte wijn, zoals een houtgerijpte chardonnay of een houtgerijpte chenin blanc. Goede rode wijnen voor een kalfsstoofpot zijn malbec en bourgogne.

 

Vlees met saus

Van plan om je steak met een fijne saus te serveren? Dan is ’t mogelijk dat de wijnopties veranderen. Er wordt door sommeliers namelijk vaak ook gekeken naar het soort saus bij het vlees om een goed wijnadvies te geven.

 

Hangt de wijnkeuze van de gaarheid van je steak af?

Tot slot kan er ook nog gekeken worden naar de gaarheid van de steak om tot de perfecte wijn te komen. Bak je de steak kort in de pan voor een rare/medium rare resultaat? Ga dan voor een lichter type van een jongere jaargang. Grill je ‘m tot medium/well done? Kies dan een vollere, krachtigere wijn die wat rijper is.

 

Wijn kopen bij Slagerij Lantinga

Hoewel je soms graag liever naar een speciaal wijnhuis gaat, snappen we dat ’t ook wel makkelijk is om even een flesje bij ons mee te nemen als je er toch bent. Daarom hebben we een selectie prachtige wijnen van Eleveld wijnen in onze winkels beschikbaar.

Hoewel dit artikel je een goede richting kan geven wat voor wijn je kan schenken bij een bepaald gerecht, weten we dat het overzicht niet volledig compleet is. Het is dan ook bedoeld om je te sturen en geen wijnadvies op maat. Ben je op zoek naar een wijnadvies voor een specifiek stuk vlees? Stuur ons dan gerust een mail, dan helpen we je met liefde verder.