Het is bijna zover! De dagen worden weer langer, je tenen vriezen er niet meer af en de zon begint steeds meer door te prikken bij die grijze dikke wolken deken. Jawel, het is tijd om de BBQ weer eens aan te steken. Gelukkig zien we in Nederland steeds meer mensen die ook in de winter lekker culinair bezig zijn in de tuin, maar voor het gros is een barbecue nog altijd een mooi weer festiviteit. Hoewel wij toejuichen dat de BBQ het hele jaar door wordt ingezet, begrijpen we ook dat het voorjaar en zomer de uitgelezen seizoenen zijn om je deze culinaire tak van sport nog meer eigen te maken. Dit is jouw jaar om echt jouw BBQ game te verhogen naar the next level en ik [Jeremy] ga je helpen met 10 pro tips om van jou als BBQ rookie naar een BBQ legend te veranderen. Dus stof die BBQ even af, bestel jouw vlees bij The Butchery en bereid je voor op een epische zomer.

1. Keep it clean

Niks vervelender dan een mooi stuk vlees bestellen, opscheppen bij je vrienden over hoe lekker jij wel niet gaat eten vanavond en dan erachter komen dat jij je BBQ vorige keer niet heb schoongemaakt. You muppet! Ik maak na elke bereiding mijn BBQ en smoker schoon en 1x per week een deep clean. Borstel de grill af na het gebruiken, en hou het gietijzer mooi vet. Heel simpel een emmertje met sop doet al wonderen en zorg dat de asbak niet te vol loopt. Een opbouw van vet en as is een recipe for disaster.

2. Choose your battle

Kies je BBQ vlees wijselijk. Belangrijk, want niet elk vlees leent zich even goed voor (elke vorm van) BBQ. Zo is picanha een prachtsteak voor op de BBQ, vanwege de mooie vetkap en de dooradering van het vlees. Met mooie spareribs, short ribs, brisket, pulled pork of buikspek zet je jezelf ook op de kaart als ware pitmaster. Een simpele, maar belangrijke tip voor het garen van kip is om gebruik te maken van donker vlees. Dat houdt in de dijen, vleugels en poten. Waarom? Kippenborst is niet alleen duurder maar veel minder smaakvol als de rest van de kip, het wordt ook nog eens veel sneller droog. Experimenteer met het pekelen van vlees voor extra smaak en juicyness. Langzaam garen, roken en later op hoog vuur grillen is een garantie tot succes. 

3. Meten is weten 

Je hebt zojuist prachtig BBQ vlees binnengekregen van The Butchery en dit ga jij bereiden op de BBQ als een echte baas voor jouw vrienden. Rook, vuur en sensatie! Maar ja, dat stuk vlees wil je wel goed bereid hebben. Stel je voor dat je even niet oplet en je steak gaart door naar well done? Mega zonde. Daarom het het echt key om een goede kernthermometer te kopen en te gebruiken. Je kan ze al voor €10 kopen en voor zo'n prijs, waarom zou je het risico nemen? Ik gebruik zelf een thermometer met wifi zodat ik continue de temperatuur kan bijhouden.

4. Smoke it up baby! 

Een leuke extra toevoeging aan BBQ is spelen met rook. Uiteraard komt er al een lekkere rooksmaak van de houtskool maar jij kan die smokey flavor nog tillen naar een heel ander niveau. Probeer te spelen met rookhout snippers en blokken. Deze kan je weken in water een half uur van tevoren en dan op het vuur plaatsen. Je hebt bijvoorbeeld ook hout van oude wijn of whisky vaten, die een extra dimensie geven aan je gerecht.

5. Ga voor de ultieme smoke ring

Ben je lekker in de smoke modus, houd dan in gedachten dat de smoke ring, oftewel de rookring, de kroon op je werk is. Verdiep je erin, try, error and then try some more. Wil je het geheim weten van een goede smokering? Lees hier alles over het geheim van een goede smoke ring.

6. Kwaliteit boven alles

Good BBQ ain't cheap, dit gaat op voor zowel je vlees maar ook de brandstof die je gebruikt. Het is altijd beter om te investeren in iets beter houtskool of pellets. Jouw vuur zal schoner branden, voor langer en geeft ook nog eens meer smaak af. Grote blokken houtskool zijn ideaal want die zorgen voor veel luchtdoorstroming in de BBQ. Kleine stukken kunnen jouw vuur gaan stikken en dat zorgt voor meer rook en je vrouw die boos naar je kijkt vanuit de woonkamer..
 
Sauce & Glaze

7. Sauce is the secret

Hollanders houden potverdikkie toch wel echt heel erg van saus, maar in dit landje zijn wij meer van het dippen. Zonde, want het toevoegen van saus op een stuk vlees op het juiste moment kan het gerecht een totaal andere dimensie geven en creëert echt een smaakbom. Daarbij is timing erg belangrijk, veel sauzen hebben veel suikers, als je te vroeg de saus op het vlees doet dan is de buitenkant van jouw vlees verband, terwijl je BBQ vlees nog rauw is van binnen. Ik gebruik saus altijd meer als een glaze, waarbij mijn vlees eigenlijk zo'n 90% klaar is en de saus alleen als finishing touch wordt toegevoegd. Ziet er ook nog eens top uit op foto’s.

8. Find your Hot spots

Elke BBQ heeft hetere en koudere punten, of het nou een gas-, houtskool- of pellet grill is. Daarom is het goed om erachter te komen waar die verschillende warmtezones zijn. Een oude pitmaser truc is om witte boterhammen op de BBQ te plaatsen en deze aan te steken. Na enkele minuten zal duidelijk worden waar het heet is en waar koeler. Des te beter jij jouw BBQ kent, des de beter jouw BBQ creaties uit de verf komen.

9. Go big or go home

BBQ heeft allemaal te maken met grootste smaken, lef en passie. Wees daarom vooral niet bang om te spelen met kruiden, rubs en sauzen. In Nederland blijft het vaak steken bij zout, peper en een beetje peterselie en als wij echt gek willen doen een klein beetje kerrie! Maar BBQ vraagt om ballen. Het is superleuk om zelf te experimenteren met eigen rubs maken, maar persoonlijk koop ik mijn rubs ready to go. Het is easy, lekker en altijd goed. Vergeet vooral niet dat grote stukken vlees echt een hoop rub kunnen hebben, de binnenkant kan je tenslotte moeilijk op smaak brengen zonder te injecteren. Be brave en je zal mij dankbaar zijn. Oh... en vergeet daarbij ook vooral niet om eens voor spannende combi's te gaan. Mijn stroopwafel ribs bijvoorbeeld, lijken op het eerste gezicht een tikkeltje vreemd, maar zijn inmiddels een ware hit geworden. Da's niet voor niks.

10. De finishing touch - aansnijden van vlees

Lijkt een detail, maar kan een wereld van verschil betekenen. Laat je vlees minimaal 10 minuten rusten onder aluminiumfolie nadat het van de BBQ komt. Zo behoudt je veel meer vocht en blijft je vlees veel sappiger. Let er vervolgens op dat je het vlees op de juiste aansnijdt. Misschien een open deur, maar dit is écht allesbepalend. Snijd je steak altijd op de draad. Altijd, maar hoe grover de draad, hoe sterker dit geldt. Voor bavette geldt bijvoorbeeld: zelfs het meest perfect gegaarde vlees verandert in een schoenzool indien dit niet mooi haaks op de draad is gesneden. Gebeurt helaas nog veel te vaak, dus keep it in mind, want in deze fase van de wedstrijd wil je zéker niet dat het misgaat.
 
Alles opgeslagen, maar ben je op zoek naar tips en bereidingen voor specifieke stukken vlees? Schroom dan niet een mailtje te sturen naar jeremy@butchery.nl 
Ik deel graag mijn tips met je en sta trouwens ook open voor nieuwe uitdagingen en bereidingen. Let's Go!

Bekijk BBQ vlees >>