Surf en turf Wagyu burgers met gamba's
Wat worden we toch blij van ambassadeurs die onze passie voor burgers delen en het óók nog eens heel leuk vinden om smaken te combineren. Siebe Grijpma van @bbqmoods maakte deze decadente surf & turf burgers met Wagyu burgers en gamba's. Schaaldieren met steaks wordt veel gegeten, maar geloof ons: een surf & turf burger is ook zéker het proberen waard.
Siebe: "Dit gerecht is een beetje als een malse biefstuk met knoflooksaus en een garnalencocktail in één en dan ook nog eens tussen een luxe Brioche broodje… Ik zeg bouwen die burger!"
Samenvatting
- Bereiding op BBQ, directe hitte
- Voorbereidingstijd 15 minuten
- Bereidingstijd: 10 minuten
Bereiding sausjes
Maak de knoflooksaus door alle ingrediënten te mengen in een kommetje en zet het koel weg. Doe hetzelfde voor de Sriracha mayonaise.
Voorbereiding gamba's
Heb je losse garnalen, marineer dan de gamba’s met olijfolie, knoflook, chilivlokken, peper, zout en paprikapoeder. Laat minimaal 15 minuten marineren. Ik maak er doorgaans wat extra, ik ben gek op gamba’s en een extra spiesje gaat er altijd wel in (zie ook op de foto) Rijg daarna de gamba’s aan spiesjes.
Laat de Wagyu burgers op kamertemperatuur komen en maak de sla schoon. Stook je BBQ op tot ongeveer 200 °C directe hitte. Gebruik een gietijzeren rooster (of RVS als alternatief).
Snijd de brioche broodjes doormidden en toast ze op de BBQ of in een pan met roomboter tot ze krokant en goudbruin zijn. Ik bak doorgaans de snijvlakken krokant met wat roomboter in een skillet. Dat heeft mijn voorkeur maar ieder zijn ding.
Bereiding Wagyu burgers en gamba spiesjes
De Wagyu burgers en gamba spiesjes moeten ongeveer even lang op de BBQ dus dat komt mooi uit. Je kunt alles tegelijk op je rooster grillen.
Wagyu burgers: Grill kort aan beide zijden tot ze een mooi grillpatroon hebben. Medium rare is perfect.
Gamba spiesjes: Grill tot ze mooi roze en licht gekarameliseerd zijn. Niet te lang, zodat ze sappig blijven.
Serveren surf & turf burgers
Als je burgers en garnalenspiesjes klaar zijn is het tijd om de burger te bouwen. Dat doen we in de volgende laagjes.
- Leg de onderkant van het brioche broodje klaar.
- Smeer er een royale lepel van de knoflooksaus op.
- Verdeel wat krulsla of ijsbergsla over de saus.
- Leg daarop de gegrilde Wagyu burger.
- Lepel naar smaak de sriracha-mayonaise met appel en wortel over de burger.
- Leg 3 gegrilde gamba’s bovenop de sriracha-mayo.
- Voeg eventueel een klein beetje extra sriracha-mayo toe.
- Sluit af met de bovenkant van het brioche broodje.
- Druk een mooie spies in je broodje om alles bij elkaar te houden als je het broodje serveert.
Dit is een ultiem luxe Surf & Turf broodje voor liefhebbers van gril smaken, vlees en zeevruchten. Je kriujgt wel vieze handen als je dit broodje soldaat maakt maar dat is het meer dan waard. Zorg dus dat je ook servetjes in de buurt hebt.
ENJOY!