Wat is porchetta?
Porchetta is een Italiaans klassieker van opgerold varkensvlees en kruiden. Het vlees komt van het varkensmiddel (buik met lende) en op The Butchery hebben we vlees voor porchetta van premium varkensrassen die een goed leven hebben gehad en ramvol smaak zitten. Denk bijvoorbeeld aan Livar of het befaamde Iberico varken. Het oogt een beetje als een rollade, maar dat is het zeer zeker niet. In Italie gebruiken ze ook nog wel eens een heel speenbig om porchetta van te maken, maar dat is in Nederland wat minder gebruikelijk.
Hoe spreek je porchetta uit?
Hoewel wij ’t lezen als por-sje-tta, is deze uitspraak helemaal verkeerd. ’t Is een Italiaans gerecht en moet dus ook op z’n Italiaans uitgesproken worden. De ‘ch’ in Italie wordt uitgesproken als ‘k’, dus de juiste uitspraak voor porchetta is porketta.
Hoe bereid je porchetta?
In een traditionele Italiaanse porchetta gaan kruiden en dan eigenlijk ook hele speciale kruiden. Wil je een authentieke porchetta maken? Heb je eigenlijk ‘wilde toscaanse venkelstuifmeel’ nodig. Maar in veel recepten online wordt dit ook nog wel eens vervangen door het makkelijker verkrijgbare venkelzaadpoeder. Verder heb je nog zeezout, verse rozemarijn, zwarte peper en olijfolie nodig. Oh en als je ’t echt traditioneel wil doen, serveer je ’t op italiaans brood.
Porchetta bereiden in 7 stappen
- Haal de touwtjes los van de porchetta en laat de oven alvast voorverwarmen op 200 graden.
- Masseer ’t zout in het vlees (binnenzijde)
- Voeg rozemarijn (kneus alvast tussen je vingers om de smaak vrij te laten) en voeg de peper, venkelpollen (of gemalen venkelzaadjes) toe en rol ‘m weer op.
- Zie je nog wat ‘vlees’ (dus geen huid) als je ‘m opgerold hebt? Strooi hier dan ook nog wat kruiden overheen.
- Voor het afbakken zou je de uiteinden met aluminiumfolie af kunnen dekken (gebruik tandenstokers om ’t vast te zetten).
- Smeer de huid in met olijfolie en bestrooi met wat zout en rozemarijn.
- Plaats in de oven, draai na een half uur de temperatuur terug naar 160 graden en laat tot een kerntemperatuur van 68 graden komen (ongeveer 2 uur). Nog niet op kerntemperatuur? Draai er dan nog wat tijd bij.
Wat eten Italianen bij porchetta?
Porchetta wordt in Italie meestal geserveerd op brood, zonder iets erbij. Dus geen sausjes, geen salade of ander bijgerecht. En eerlijk? Een goed bereiden porchetta heeft ook niets nodig, is immers waanzinnig van zichzelf!
Ga je porchetta maken als onderdeel van een diner? Dan kan je er uiteraard wel wat bij serveren. Maak er bijvoorbeeld een mooie zoete aardappelpuree bij, roseval aardappeltjes met rozemarijn in schil, gegrilde groenten of geroosterde bloemkool..
Wat voor kerntemperatuur voor porchetta?
Met zo’n groot stuk vlees kan ’t nog wel eens lastig zijn om in te schatten of het vlees goed gaar is. Dan komt een kerntemperatuur goed van pas. Meten is immers weten! We raden je aan om een kerntemperatuur aan te houden van 68 graden bij ’t bereiden van porchetta.
Recept porchetta
Normaal maak je porchetta op de traditionele manier met veel kruiden. ’t Is immers een van de meest bekende varkensgerechten van Italie. Je kan ‘m overigens ook op een andere manier klaarmaken en laat Jeremy daar nou net mee aan de slag gegaan zijn. Een ‘ovengeroosterde porchetta met crispy crackling’ klinkt toch waanzinnig? Hou er even rekening mee dat je de huid een dag van tevoren moet bedekken met zout, dus begin op tijd. Hele recept vind je hier!
Mocht je een spit hebben, is ’t ook leuk om porchetta te garen aan ’t spit. Duijvelslekker maakte versie van de traditionele porchetta en ’t is een aanrader! Overigens voegt hij onder andere nog knoflook toe, wat heerlijk is, maar niet in een traditionele Italiaanse porchetta te vinden is. Je vindt ’t recept hier!
Porchetta online kopen
Porchetta online kopen is dus heel eenvoudig. Je kiest je favoriet, zwengelt hem in je winkelwagen en rondt je bestelling af. Gewoon thuis of waar dan ook vanaf je laptop of telefoon. Leverdag kies je zelf. Voor 11.00 bestellen = dezelfde avond in huis. Voor 15u bestellen is de volgende dag in huis! Quickfrozen dus met behoud van alle smaak en voedingswaarden. Porchetta kopen online is dus sowieso een goed idee!
Porchetta quickfrozen geleverd
Porchetta wordt dus quickfrozen geleverd als je bij The Butchery besteld. Bevroren vlees online bestellen spannend? Helemaal niet! Wij vriezen ’t vlees zo snel mogelijk op een speciale manier in, zodat voedingswaarden, structuur en smaak behouden blijven. Supervers dus! Daarna doen we er alles aan om het vlees ook bevroren bij je thuis te bezorgen. In het geval van avondlevering, pakken we de bestellingen pas op de ochtend van levering in en verpakken we de bestelling in een isolatiezak met een flinke schep droogijs. Komt dus zeker bevroren bij je aan! Meer lezen over hoe we het vlees invriezen? Lees hier meer.
Porchetta online bestellen
Online vlees bestellen is ideaal. Je vult immers zo ’t winkelwagentje voor de hele week of misschien wel de hele maand. Met zo’n mega assortiment zit er altijd wel wat bij wat handig is om in huis te hebben. Een slavink voor bij de avg, een pondje gehakt om ballen van te draaien of huisgemaakte burgers in verschillende smaken om een broodje mee te bouwen. En dan natuurlijk niet te vergeten online porchetta bestellen is ideaal, niet iedere slager heeft altijd het juiste vlees ervoor op voorraad. Voor porchetta is het namelijk belangrijk dat er nog een stuk lende aan de varkensbuik zit. Binnen een handomdraai heb je ’t besteld, je klikt de artikelen namelijk makkelijk in je winkelmandje, kiest zelf je leverdag en rekent gemakkelijk af in een beveiligde omgeving. Wel zo fijn!
Naast avondlevering werken we trouwens ook samen met een partner die onze daglevering verzorgt. Leen Menken is gespecialiseerd in geconditioneerd transport wat betekent dat we voor verzending voor daglevering geen isolatiezakken of droogijs nodig hebben. Daglevering vindt plaats op dinsdag t/m zaterdag, maar je kunt natuurlijk je eigen leverdag kiezen in de check-out.