Wat is een Iberico steak?
De Iberico steaks worden doorgaans gesneden van diverse delen die bij andere varkenssoorten alleen geschikt zijn voor worst- en gehaktproductie. Denk hierbij aan bijvoorbeeld de Iberico Secreto. Dankzij de hoge marmering van het Iberico varken is dit deel bijzonder geschikt om als steak te bakken en ook rose te eten. De marmering van de varkens zorgt voor mals en ultiem sappig vlees. Daarnaast wordt het gekenmerkt door een nootachtige smaak. Al met al een bijzondere smaakervaring die je zeker eens geprobeerd moet hebben!
Wat is het Iberico varken?
Het Iberico varken staat ook wel bekend als het Pata Negra varken, vanwege zijn kenmerkende zwarte poten. Het onderscheidt zich door zijn unieke genetische eigenschappen, zoals de traag groeiende spieren die resulteren in een opmerkelijke marmering van het vlees. Deze marmering, die bestaat uit intramusculair vet, zorgt ervoor dat ’t vlees ramvol smaak zit. Wat het Iberico varken echt bijzonder maakt, is zijn levensstijl. Deze varkens worden vaak gehouden in uitgestrekte weidegebieden en bossen in de Spaanse Dehasa, waar ze vrij kunnen rondlopen en zich voeden met eikels, gras en aromatische kruiden. Dit draagt zeker bij aan die waanzinnige nootachtige smaak van ’t vlees!
Wat is er zo speciaal aan Iberico steak?
Het Iberico varken staat bekend om zijn nootachtige smaak en intramusculaire vet en is absoluut een klasse apart. Speciale cuts zoals Secreto Iberico, presa en pluma worden doorgaans niet gesneden van de reguliere varkens en dat maakt een Iberico steak dus onder andere speciaal. Die mooie fijne marmering zorgt er immers voor dat het vlees geschikt is om als steak te eten.
Mag je Iberico steak rose eten?
Oke, varkensvlees eet je over ’t algemeen niet rose. Overigens mag je de ‘steaks’ van het Iberico varken zeker rose eten, uiteraard naar eigen voorkeur. Hou ongeveer bij ’t grillen een kerntemperatuur van 64 graden aan, dan zit je zeker goed. Uiteraard geldt hier ‘tzelfde voor als bij rundvlees. Ben je zwanger of heb een wat zwakkere gezondheid, dan raden we je aan om ook deze delen goed doorbakken te eten.
Secreto Iberico
Iberico Secreto, of eigenlijk Secreto Iberico is 't best bewaarde geheim van het Iberico varken. Dit deel wordt ook wel Iberico flank genoemd en wordt gesneden uit het verlengde van de schouderspieren, tussen de schouders en het harde nekspek. Er wordt wel eens gezegd dat deze snit alleen voorkomt bij het Iberico varken, maar daarover valt te twisten. Feit is wel dat dit vleesdeel snijden milimeterwerk is en dat wij in Nederland deze snijtechniek niet zo goed beheersen. Ook een feit is dat secreto veruit het meest wordt gegeten van het Iberico varken en dat is natuurlijk niet zonder reden. Het vlees is waanzinnig dooraderd met vet en zit ramvol smaak. Een hele karakteristieke smaak om precies te zijn, mede vanwege de kilo's eikels die het Iberico varken in de herfst dagelijks wegpoetst. Secreto Iberico in onmiskenbaar next level varkensvlees en dat moet je als liefhebber absoluut eens geprobeerd hebben!
Tapilla Iberico
Tapilla Iberico is nog zo'n klassieker van het befaamde Spaanse varken. Tapilla komt uit de nek van het varken en laten daar nu de lekkere vette stukken zitten. Dat levert boterzacht vlees op, wat je sowieso eens geprobeerd moet hebben. Omdat de Tapilla al bomvol van smaak zit van zichzelf, kom je prima weg met wat peper, zout en knoflook. Je kan ’t in een rub kopen, maar zelf maken is natuurlijk ook een goed idee.
Solomillo Iberico
Naast de mooie hammen van het Iberico varken is ook de varkenshaas vrij bekend. Relatief mager, als je ’t vergelijkt met de andere delen van het Iberico varken. Dat komt omdat ’t een spier is die weinig in beweging is, eigenlijk net zoals de ossenhaas van het rund. Ook de varkenshaas is het meest mals.
Pluma Iberico
Nog zo’n bijzondere cut van het Iberico varken: Pluma! De pluma ligt voor de lende, net boven het schouderblad. De naam betekent veer, en dat komt omdat deze sneden (er zijn er twee in elk dier) lang en dun zijn, net als veren.
Bestrooi dit deel met zout en bak het kort op de grill. Oh, en het combineert ook heel lekker met mojo rojo.. Het recept van BBQ Junkie vind je hier!
Iberico steak kopen online
Je hoeft niet meer stad en land af te lopen naar de mooiste steaks van het befaamde Spaanse varken. Want Iberico vlees online kopen gaat eenvoudig bij The Butchery. Wel eens solomillo geprobeerd? Van Iberico net wat meer dooraderd dan van de geijkte varkensrassen en daardoor heerlijk sappig. Dat geldt overigens voor alle Iberico steaks. Zeker het proberen waard dus! Gooi je favoriete Iberico steak dus gerust in je winkelmandje, vul aan met ander mooi vlees en reken af in onze beveiligde check-out.
Iberico steak quickfrozen thuisbezorgd
Net als al ons andere vlees, worden ook de Iberico steaks quickfrozen thuisbezorgd. Kan het thuis zo weer de vriezer in, mocht je ’t op een later moment willen eten. Ideaal om wat lekkers op voorraad te hebben voor aankomende weken. Je kunt ’t natuurlijk bij binnenkomst ook direct in de koelkast leggen, zodat ’t rustig ontdooid. Door onze speciale manier van invriezen, blijven de voedingswaarden, structuur en smaak behouden. Je bent dus gegarandeerd van een goede kwaliteit! Meer lezen over hoe ons invriesproces werkt? Lees dan vooral hier verder..
Iberico steak online bestellen
Iberico steaks online bestellen is supermakkelijk. Je kiest de steak die je wilt, selecteert het gewicht en klikt ‘m zo in je mandje. Vul je mandje aan met bijvoorbeeld een pondje gehakt, huisgemaakte burgers of braadworsten, het verzenden is immers gratis vanaf €60,- en reken af in onze beveiligde betaalomgeving. Voor 11h besteld is dezelfde avond nog in huis. Oh, heb je een etentje gepland? Laat ’t er dan vooral niet op aankomen. Hoewel we een samenwerking hebben met betrouwbare koeriers, bestaat altijd ‘overmacht’ nog. Dus stel je hebt vrijdag een etentje, laat het dan vooral woensdag al leveren. Kunnen we ’t altijd nog netjes met je oplossen, mocht het wel onverhoopt mis gaan.