Wat is een flat iron steak?
Flat iron steak wordt ook wel sukade steak genoemd en wordt gesneden uit - jawel - de sukade, dat in NL vooral wordt gegeten als suddervlees. De Amerikanen weten wel raad met sukade als steak en dat is geheel terecht! Met 't zeen eruit gesneden is flat iron - oftewel sukade, een serieuze smaakbom. Mits van een goed vleesras, zoals Black Angus. Gelukkig wordt 'ie in Nederland ook steeds meer ontdekt. Waarom flat iron steak? Omdat de puntige vorm iets doet denken aan een strijkijzer en de steak nooit dikker is dan 2 cm. Logisch.
De schouder, daar komt deze steak dus vandaan. Het schoudergebied van het rund is over ’t algemeen wat taaier, daarom wordt daar ook vaak ‘stoofvlees’ van gesneden. Zoals de sukade dus! Voor de flat iron wordt de sukade gesplitst. Het is dus altijd even een flinke klus voor de slagers, maar het is het zeker waard. Het is namelijk een supermalse steak en misschien wel 1 van onze eigen favorieten.
De Flat Iron steak is de Amerikaanse benaming voor deze steak. Bij ons in Nederland wordt het ook nog wel eens ‘schouderlende steak’ genoemd, al wordt er in ons land ook de voorkeur gegeven aan de Amerikaanse benaming. In Australie en Nieuw-Zeeland wordt de steak oyster blade steak genoemd en in Engeland staat het bekend als Butlers’ steak.
Flat iron op de BBQ?
De Flat Iron steak doet ’t heel goed op de BBQ. Het vlees heeft van nature veel smaak dankzij de marmering van vet. Als je het op de BBQ bereidt, krijgt het een heerlijke rokerige smaak die het helemaal afmaakt. Het grillen van de flat iron steak op de BBQ tot een kerntemperatuur van ongeveer 55-57°C zorgt voor een sappige en malse textuur, terwijl het vlees nog steeds vol van smaak is.
Hoeveel gram flat iron steak per persoon?
Flat iron is prachtig om in z'n geheel te bereiden. Per persoon kun je ongeveer onderstaande gewichten aanhouden. Het beste kan je dus eerst je steak in het geheel bereiden en ‘m pas na bereiding ‘verdelen'.
Flat Iron als hoofdgerecht
Normale eter: 175-200 gram
Grote eter: 250-400g gram
Carnivoor: 400+ gram
Flank iron to share for 2
Normale eter: 400 gram
Grote eter: 500+ gram
Carnivoor: No Share
BBQ met meerdere vleessoorten [share]
Kleine eter: 75 gram
Grote eter: 150 gram
Carnivoor: 200 gram
Bereidingswijze Flat iron bakken in 7 stappen
Een flat iron steak kan je op meerdere manieren bereiden. Zo kan hij sous-vide bereid worden of gewoon door eerst aan te grillen en vervolgens te laten garen tot de gewenste kerntemperatuur. Stap voor stap bereiden? Check hieronder!
- Plan vooruit, ontdooi het vlees een paar dagen van tevoren (of een paar uur in koud water) en haal het 5uur van tevoren uit de koelkast om op kamertemperatuur te komen.
- Verwarm de oven voor op 120C voor mooie doorgaring en de pan of grill tot maximale hitte
- Bak of grill het vlees rondom bruin in een grote pan met boter of op de grill totdat het helemaal bruin is en de eventuele vetrand lekker crunchy
- Verplaats het vlees naar de voorverwarmde oven of BBQ, leg de gebakken steak op in een ovenschaal en doe het bakvet erbij in (oven).
- Haal de flat iron uit de oven of van de BBQ als de kerntemperatuur van 52C voor rare, 54C voor medium rare of 57C voor medium is bereikt.
- Rusten: laat het vlees 10 minuten rusten voor het aansnijden/ serveren.
- Kruid het vlees na het aanbakken of achteraf met peper en zout of rub naar keuze.
Wat is lekker om te eten bij Flat Iron?
Je zou natuurlijk alleen Flat Iron steak kunnen eten, maar opzich vinden we ’t altijd wel lekker om er iets on the side bij te hebben. Natuurlijk hebben we aantal ideeën over wat je bij een Flat Iron steak zou kunnen eten. Je zou ’t lekker Nederlands kunnen serveren met aardappeltjes en groenten. Bijvoorbeeld met roseval aardappeltjes, een goede gratin, gepofte aardappel of een mooie puree. Daarnaast doen gegrilde groenten zoals paprika, courgette, champignons of asperges ’t heel goed bij Flat Iron steak. Je zou ook kunnen denken aan een saus, zoals peperroomsaus, champignonroomsaus, bearnaisesaus of een chimmichurri.. Zelf een begeleidende saus maken? Je vindt hier een aantal mooie recepten voor zelfgemaakte saus..
Flat iron steak kopen online
Online flat iron steak kopen is ideaal! Kan je precies ’t gewicht en ras kiezen waar je naar op zoek bent. Flat iron steak eet je bij voorkeur van mooie kwalitatieve runderrrassen zoals Black Angus USA, Aberdeen Angus of Wagyu. Wij leveren van maandag t/m vrijdag in de avond tussen 17:00 en 22:00 uur of overdag van dinsdag t/m zaterdag. Quickfrozen, dus met optimaal kwaliteitsbehoud.
Flat iron steak quickfrozen thuisbezorgd
Al ons vlees wordt bevroren bij je aan huis bezorgd. Kan het thuis zo weer de vriezer in en kan je eventueel gelijk alvast bestellen voor een wat langere tijd. ’t Is immers altijd handig om wat vlees op voorraad te hebben! Hoe het precies werkt, vraag je je af? Vertellen we je graag! Zodra ’t vlees bij ons binnenkomt, gaat alles door de handen van de Meesterslager. Sukades worden gesplitst en getrimd. Zo krijg je ‘flat iron steak’, ofwel gesplitste sukade! Gelijk na het portioneren/trimmen wordt het vlees individueel per steak verpakt en gelabeld en zorgen we ervoor dat het binnen een uur op extreem lage temperatuur ingevroren wordt. Juist door dat invriezen op een speciale temperatuur, zorgt ervoor dat de structuur, voedingswaarden en smaak behouden blijven. Voor transport wordt je bestelling bij elkaar gepakt in de vriezer en in een doos gelegd met isolatiezak & droogijs. Komt dus bevroren bij je thuis!
Online flat iron steak bestellen
Flat iron steak online bestellen is ideaal! De keuze is reuze in ons assortiment en we durven best te zeggen dat we er een steak tussen hebben waar je naar op zoek bent. Grasgevoerd, graangevoerd; uit Amerika of Australie, je vindt ’t allemaal bij The Butchery. Bovendien is ’t gemakkelijk om online je bestelling te plaatsen. Je kiest je favoriete flat iron steak, selecteert het gewenste gewicht, vult je mandje aan met bijvoorbeeld een pondje gehakt, ambachtelijke burgers, kipfilet, braadworsten of spareribs en plaatst je bestelling. Oh, en je kan natuurlijk ook een gewenste leverdag kiezen. Al adviseren we je altijd om je bestelling een paar dagen eerder te laten komen, de koerier kan immers in uitzonderlijke gevallen een dagje vertraging hebben.