Even iets anders om jezelf mee te vermaken: Beef Jerky, een populaire snack onder liefhebbers. Maar wat ís beef jerky eigenlijk? En belangrijker: hoe maak je het? Ruud Schoenmakers van @rudiliciouskitchen neemt je stap voor stap mee in dit proces.

Wat is Beef Jerky?

Beef Jerky is dus zoals gezegd een vleessnack en wel gemaakt van gedroogd en gekruid rundvlees. De snack is oorspronkelijk bedacht als manier om vlees langer te bewaren, maar staat vandaag  de dag vooral bekend als voedzame- en eitwitrijke snack. Beef jerky bevat namelijk meer dan 50% eiwitten, maar ook ijzer en vitamine B. 

Om Beef Jerky te maken snijd je rundvlees in dunne plakken of strips en en marineer je het in een mengsel van kruiden. De truc zit 'm echter in drogen, liefst zo lang mogelijk op lage temperatuur. Dat zorgt er namelijk voor dat bacterieën en schimmels niet kunnen groeien. Daardoor kun je het vlees dus extra lang bewaren!

Beef jerky is ontzettend populair in Amerika, maar wordt dus al eeuwen lang door verschillende culturen gemaakt om vlees langer te kunnen behouden. Het is ook razend populair onder de sporters omdat het dus veel eiwitten bevat en astronauten nemen het graag mee omdat het compact en houdbaar is. De gehele geschiedenis gaan we hier niet vertellen, die kan je zelf wel Googlen, maar we gaan je wel vertellen hoe je het zelf kan maken! TIP: gebruik het liefst zo mager mogelijk rundvlees, zoals ossenhaas, rosbief, rumpsteak of diamanthaas.

Ingrediënten Beef jerky

  • 1 kg mager rundvlees (bijvoorbeeld rosbief), in dunne reepjes van max 4mm gesneden
  • 3 el sojasaus
  • 1 el Worcestershire-saus
  • 2 el bruine suiker
  • 2 tl knoflookpoeder
  • 2 tl uienpoeder
  • 1 tl zwarte peper
  • 1 tl gerookte paprikapoeder
  • 1 tl cayennepeper (pas aan naar smaak voor meer hitte)
  • Optioneel: een snufje gedroogde chilivlokken voor extra pit
  • Rookhoutsnippers (bijvoorbeeld hickory, mesquite, of appelhout), geweekt in water

Beef Jerky

Bereiding Beef Jerkey

Stap 1: Marineer het rundvlees

  • Meng in een kom de sojasaus, Worcestershire-saus, bruine suiker, knoflookpoeder, uienpoeder, zwarte peper, gerookte paprikapoeder en cayennepeper (en eventuele chilivlokken).
  • Voeg de dun gesneden reepjes rundvlees toe aan de marinade en zorg ervoor dat alle stukjes goed bedekt zijn. Dek de kom af en laat het rundvlees minstens 4 uur (of zelfs 's nachts) in de koelkast marineren.

Stap 2: Voorbereiden van de smoker

  • Verhit je smoker tot een temperatuur van ongeveer 70-80 graden. Gebruik hiervoor houtskool. Het is belangrijk dat de smoker op een lage temperatuur blijft, anders ben je het vlees aan het bakken i.p.v. drogen. Voeg ook een klein kommetje met water toe om het droogproces niet te snel te laten gaan.
  • Wanneer het vlees op de smoker gaat, voeg je de rooksnippers toe aan het vuur.

Stap 3: Roken van de beef jerky

  • Haal het gemarineerde rundvlees uit de koelkast en laat het op kamertemperatuur komen terwijl de smoker opwarmt. Dep de stukjes rundvlees een beetje droog met een keukenrol.
  • Plaats de dunne reepjes rundvlees op het rooster van de smoker, zorg ervoor dat ze niet overlappen.
  • Sluit de smoker en rook de beef jerky gedurende 4-6 uur, of totdat het vlees volledig gedroogd is. Dit kan variëren afhankelijk van de dikte van de reepjes en de temperatuur van je smoker. Je kan testen of je jerky goed is door de buig- en trektest te doen. Buigt het te makkelijk dan mag het langer drogen. Buigt het wat moeizamer, doe dan de trektest. Trekt het mooi en schoon uit elkaar waarbij je een beetje kracht hebt moeten zetten, dan is het goed. Breekt de jerky bij de buigtest, dan is het te ver uitgedroogd. Dit is geen ramp, maar minder lekker. Doe deze test ook tussendoor als je twijfelt of het misschien al goed is. Bijvoorbeeld na 3,5 uur, en daarna ieder half uur.

Stap 4: Koelen en bewaren

  • Haal de gerookte beef jerky uit de smoker en laat het volledig afkoelen. Tijdens het afkoelen zal het vlees verder drogen.
  • Bewaar de beef jerky in luchtdichte containers of zakjes op een koele, donkere plaats. Het blijft enkele weken tot enkele maanden houdbaar, afhankelijk van de omstandigheden.

Geniet van je zelfgemaakte gerookte beef jerky als een smakelijke, eiwitrijke snack voor onderweg!
Pas de kruiden en specerijen aan naar je smaak voor verschillende smaakvariaties.

ENJOY!