Diamanthaas met gebakken ui en champignons

Ingredienten

400 gram Jodenhaas/Diamanthaas
6 Grote champignons in kwarten gesneden
Geklaarde roomboter of plantaardige olie
50 gram Roomboter
2 tenen Knoflook, fijngehakt
Hele rode ui, in halve ringen gesneden
Peper & zout

Benodigdheden

  • Pan om in te bakken (bij voorkeur Carbon Steel of gietijzer)
  • Kernthermometer
  • Aluminiumfolie

Bereidingswijze

Diamanthaas, ook bekend als jodenhaas, is een deel van het rund dat zich in de schouder bevindt, aan de voorzijde van het dier. De naam jodenhaas is ontstaan omdat orthodoxe joden, volgens hun spijswetten, geen vlees van de achtervoet mogen consumeren. Een biefstuk van de voorvoet van het rund is daarentegen wel toegestaan. Het  zit boordevol smaak en is supermals. De ideale steak die zich makkelijk laat bereiden en ook nog eens relatief vriendelijk is geprijsd. Siebe Grijpma van @bbqmoods ging ermee aan de slag!

Diamanthaas bakken

Verhit de geklaarde boter of olie in een koekenpan op hoog vuur. Dep de diamanthaas droog en leg in de pan. Druk hem een beetje aan zodat het vlees goed contact maakt met de hete pan. Bak nu rondom goudbruin in ± 2 minuten per kant.

Diamanthaas arrosseren in boter

Zet je warmtebron wat lager en voeg de roomboter toe. Laat de boter smelten. Schep de gesmolten boter met een lepel continu over het vlees (arroseren) voor ± 2-3 minuten. Meet eventueel de kerntemperatuur en mik op 48/49 graden Celsius voor het dikste stuk van je diamanthaas.  Haal je vlees uit de pan en laat 8-10 minuten rusten op een bord, losjes afgedekt met aluminiumfolie. Je kunt het ook in een (voorverwarmde) oven van ongeveer 50 graden leggen. Hierdoor weet je zeker dat je vlees niet te veel afkoelt en dat het niet verder gaart.

diamanthaas arrosseren

Ui en champignons nakken


In dezelfde pan die is gebruikt voor het aanzetten van het vlees (en het achtergebleven bakvet), fruiten we de ui. Als de ui een beetje glazig begint te worden fruiten we de fijngesneden knoflook even mee. Voeg na een minuutje de champignons toe en bak op middelhoog vuur tot ze goudbruin zijn en mooi van structuur zijn.

Diamanthaas trancheren 

Snijd de diamanthaas (die dus ook wel jodenhaas wordt genoemd) in dunne plakken, haaks op de draad. Dat haaks op de draad snijden is belangrijk voor het mondgevoel maar bij een diamanthaas cq jodenhaas loopt de draad in de lengte en is dit makkelijk te snijden. Bestrooi het vlees naar smaak met zout en versgemalen zwarte peper.

Diamanthaas serveren.

Serveer het vlees met de gebakken ui en champignons. Voeg er gebakken aardappeltjes en een lekker frisse salade van witlof aan toe en je hebt een perfecte maaltijd die lekker snel op tafel staat.

 

Diamanthaas

 

ENJOY!


Meest gekocht
Braadworst LIVAR - cheddar/jalapeno Braadworst LIVAR - cheddar/jalapeno
check-circle Morgen in huis
Normale prijs 8,99 8,09
Brisket burger Black Pepper Black Angus Brisket burger Black Pepper Black Angus
check-circle Morgen in huis
5,99
Burgerbun brioche green
check-circle Morgen in huis
Normale prijs 2,79 2,09