Gyoza van pulled beef van de BBQ

Bereidingswijze

Gyoza met Aziatisch ‘pulled’ beef van de bbq met een dipsaus van sesamolie, sojasaus en sesamzaadjes.

Houd je net als wij van de Japanse keuken? Dan is dit recept voor gyoza - oftewel Japanse Dumplings - vast een zeker iets  voor jou. Het is even werk, maar mán, wat lekker! Dit recept is speciaal voor ons gemaakt door @duijvelslekker, die trouwens sowieso het volgen op instagram waard is! Dikke tip dus. Het kost even wat tijd, maar dan heb je ook echt wat... Mits je het natuurlijk leuk vindt om te experimenteren in de keuken, want dat is bij dit recept eigenlijk wel een vereiste. 

Bereiding Pulled Beef van de BBQ

Zet een gietijzeren pan (dutch oven) op direct vuur en verhit de rijstolie. Kruid ondertussen de sukadelappen met de 5 spice kruiden en bak de sukadelappen goed bruin aan beide kanten. Haal ze vervolgens uit de dutch oven. Bak de uien, knoflook, geraspte gember en sambal in de pan kort aan. Als dit is gebeurd zet je de dutch oven op indirect vuur en voeg je de trassi en bruine suiker toe. Doe het vlees terug in de dutch oven en voeg alle ingrediënten, behalve de hoisin saus en gembersiroop toe. Laat dit nu 3 uur op indirect vuur op een temperatuur van 130 graden Celsius garen met de deksel op de pan. Haal daarna de deksel van de pan, zodat het vocht kan inkoken. Zorg er echter wel voor dat het vocht niet volledig verdampt. Wanneer dit toch gebeurt, voeg je gewoon wat meer water toe. Na zo'n 5 uur garen zou je het vlees met meatclaws of twee vorken uit elkaar moeten kunnen trekken. Laat de saus als het nog wat waterig is wat verder indikken. Meng vervolgens de hoisin saus met de gembersiroop en roer dit door de pulled beef saus en vervolgens door de pulled beef.

Bereiding Gyoza deeg

Mix alle ingrediënten door elkaar in een kom totdat je een deeg begint te krijgen. Haal deze vervolgens uit de kom en kneed het deeg 10 minuten, totdat je mooi egaal deeg hebt. Verdeel dit in twee stukken en rol in twee cilinders. Laat het gyoza deeg vervolgens 20 minuten afgedekt met vershoudfolie rusten.

Verdeel wat bloem over je werkblad en snijd elke cilinder in 16 gelijke stukken. Je kunt dit het beste doen door de cilinder telkens door de helft te snijden. Maak hier vervolgens 32 kleine bolletjes van. Zorg dat je deze bolletjes door wat bloem rolt en maak elke bolletje plat met je handpalm. Rol dit nu uit tot de gewenste dikte voor de gyoza. Steek vervolgens een rondje uit met een steker van ongeveer 8 cm.

Bereiding Dipsaus

Rooster de sesamzaadjes kort in de pan en voeg wat toe aan de sesamolie en sojasaus. Roer dit door elkaar en doe dit in een schaaltje.

Bereiding Gyoza

Dan is het nu tijd voor het echte werk. Snijd de paksoi, lente ui, shiitakes en knoflook fijn en mix dit samen met de pulled beef. Rasp vervolgens de gember hier doorheen en mix alles goed door elkaar. Pak 1 stukje gyoza deeg op je niet dominante hand. Doe hier een koffielepel van de Pulled Beef in en begin met de juiste vorm te vouwen. Je kunt alle vormpjes maken die je wilt, maar ik ben voor de traditionele vorm gegaan van het halve maan. Je doet dit door elke keer het deeg om te vouwen aan 1 kant, totdat deze volledig dicht is en je een halve maan hebt.

Verwarm volgens de zonnebloem olie in een pan en bak de gyoza’s totdat ze aan de onderkant goud bruin en knapperig zijn. Giet vervolgens water in de pan en doe er een deksel op, zodat de gyoza’s 3 tot 4 minuten kunnen stomen. Haal het deksel weer van de pan en voeg een scheutje sesamolie toe om ze nogmaals krokant te bakken aan de goudbruine onderkant.

Serveer de gyoza’s met de dipsaus en sprenkel er als laatste nog bieslook en de overgebleven sesamzaadjes overheen.

Het is even werk, maar wat een feest is het resultaat!

ENJOY!
Bekijk al het stoofvlees >>

Bekijk meer recepten
Producten voor dit recept