Salade met gegrilde eendenborst en nam jim saus

Ingredienten

2 Eendenborstfilets
1 Avocado, in plakjes
1 Pomelo, in dunne schijfjes
2 Kleine baby romaine kroppen, gehalveerd
50 gram Jonge bladsla (bijvoorbeeld spinazie, veldsla of rucola)
Olijfolie, om te bestrijken
Nam Jim Saus
2 eetlepels Vissaus
1 eetlepel Oestersaus
3 eetlepels Suiker
1 eetlepel Fijngesneden koriander
1 theelepel Chilivlokken (of meer naar smaak)
1 kleine Rode peper, fijngesneden (pitjes optioneel)
2 tenen Knoflook, fijngehakt
½ l Enteuitje, fijngehakt
75 ml Citroensap

Bereidingswijze

Robert van Dijk van @vurigekolen is tussen al het BBQ geweld door ook regelmatig op de gezonde toer en maakt er elke keer een feestje van. Wij profiteren maar gewoon lekker mee. Want hoe goed ziet dit recept er weer uit? Salade met gegrilde eendenborst, avocado, pomelo, baby romaine, jonge nladsla en Nam Jim Saus. Klinkt waanzinnig toch? Maar wat is precies Nam Jim saus? Dat leggen we eerst even uit.

Wat is Nam Jim saus?

Nam Jim is eigenlijk een verzamelnaam voor Thaise BBQ- en dipsauzen die vaak zoet, zuur, pittig en hartig tegelijk zijn. De bekendste variant is Nam Jim Seafood, een pittige, frisse saus met limoensap die vaak bij gegrilde vis en zeevruchten wordt geserveerd. Maar er zijn ook andere varianten, zoals Nam Jim Jaew (voor gegrild vlees, vaak met tamarinde) en Nam Jim Gai (voor kip). Hieronder Robert's variant van de Thaise BBQ saus.

Bereiding Nam Jim saus

Maak de Nam Jim saus. Meng vissaus, oestersaus, suiker, koriander, chilivlokken, rode peper, knoflook, lenteui en citroensap. Roer goed tot de suiker volledig is opgelost en zet apart.

Bereidingswijze eendenborst filet

 
Snijd de vetkant van de eendenborst kruislings in. Verhit een grillpan of barbecue op middelhoog vuur. Leg de eendenborst met de vetkant naar beneden en grill tot het vet krokant is. Draai om en grill verder tot een kerntemperatuur van 55-58 °C (medium-rare). Laat de eendenborst 5 minuten rusten en snijd in dunne plakjes.

En nu... de salade

Bestrijk de baby romaine licht met olijfolie en gril kort aan beide kanten tot ze warme grillstrepen hebben, maar nog stevig zijn.
 
Leg de jonge bladsla op borden als basis. Voeg de gegrilde baby romaine toe. Verdeel de plakjes avocado, dunne schijfjes pomelo en de plakjes eendenborst erover. Besprenkel royaal met de Nam Jim saus en serveer direct.
 
salade eendenborst
 
ENJOY!


 
 

Meest gekocht
Kipdijfilet Scharrel Kipdijfilet Scharrel
check-circle Vanavond in huis
8,99
Rookworst met old Amsterdam & mosterd LIVAR Rookworst met old Amsterdam & mosterd LIVAR
check-circle Vanavond in huis
4,99
erwtensoep Erwtensoep
check-circle Vanavond in huis
6,99