Wagyu Katsu Sando met kaviaar

Ingredienten

Lunch 2 personen
Wagyu ribeye steak A5
Briochebrood, 6 sneetjes (korsten verwijderd)
Kaviaar
Purperkers
Zout en peper
Zonnebloem- of arachideolie
Boter
Tonkatsu-saus:
3 el Ketchup
2 el Worcestershire saus
1 el Honing
½ el Sojasaus

Bereidingswijze

Wat is een Wagyu Katsu Sando?

De duurste sandwich ter wereld? Dat is ongetwijfeld een Wagyu Katsu Sando. De Wagyu Katsu Sando (和牛カツサンド) is een luxueuze en verfijnde variant van de klassieke Japanse tonkatsu-sandwich, een populair Japans gerecht dat bestaat uit een gepaneerd en gefrituurd varkensschnitzel tussen een broodje. Het woord "sando" is een afkorting van het Engelse "sandwich," en "katsu" verwijst naar het gepaneerde en gefrituurde vlees. De Wagyu Katsu Sando is een moderne creatie die voortkomt uit de Japanse culinaire traditie om Westerse gerechten te herinterpreteren en aan te passen aan lokale smaken, een stijl die bekend staat als "yōshoku" (洋食). De Wagyu Katsu Sando kreeg internationaal bekendheid door enkele beroemde Tokyo restaurants, waaronder Wagyumafia, die het gerecht als specialiteit op de kaart zette en hiermee veel aandacht trokken van foodies en culinaire influencers. Van daaruit verspreidde de populariteit zich naar wereldsteden zoals New York, Londen en Hong Kong, waar het gerecht nu in chique eetgelegenheden te vinden is. Maar je kunt deze waanzinnige sandwich natuurlijk ook zélf maken. Dat is wat Robert van Dijk van @vurigekolen deed. Hij maakt deze sandwich voor zijn vader en daar kan geen restaurant aan tippen...

Maar wat is een Wagyu Katsu Sando dan nu precies? Een Wagyu sandwich met tonkatsu saus. Officieel is de Wagyu gepaneerd en gefrituurd, maar Robert maakte een pure variant, die wat ons betreft nóg lekkerder lijkt. Ook maken? Let's go...
 
Wagyu Katsu Sando

BEREIDING WAGYU KATSU SANDO

 
1. Meng de ketchup, Worcestershire saus, honing en sojasaus tot een gladde tonkatsu saus.
2. Meet de ribeye op en verdeel hem denkbeeldig in 3 of 4 stukken houd rekening met 15% vetverlies en krimp tijdens het bakken.
3. Snijd 6 sneetjes brioche, iets groter dan de denkbeeldige stukken ribeye. Verhit een beetje boter in een pan en bak de sneetjes brioche heel kort, tot ze licht goudbruin zijn. Let op: de brioche kan snel verbranden.
4. Kruid de ribeye met een beetje zout (peper doe je achteraf). Verhit olie in een pan op middelhoog vuur en bak de steak 1-2 minuten per kant voor medium-rare. Laat de steak rusten en snijd hem op maat voor de sandwiches.
5. Besmeer beide kanten van de brioche met de tonkatsu-saus. Plaats de gebakken ribeye tussen de sneetjes brioche. Snijd de sandwiches met een vlijmscherp mes bij tot ze perfect haaks en recht zijn. Voeg kaviaar toe bovenop het vlees en garneer met purperkers.
 
Lekkerder gaat een sandwich écht niet worden, dus ENJOY!