Bagel burger met pulled beef, cheddar en appelkaneel

Ingredienten

4 burgers
4 Beef burgers
4 Bagels
Krulsla
1 Grote Vleestomaat
Ui
Roomboter
8 plakken Pittige cheddar (2 per burger)
Pulled Beef
2 el Mayonaise
Kaneelappel
Frisse appel
Bruine suiker
Honing
Frambozenazijn

Benodigdheden

  • BBQ met deksel
  • Grillrooster
  • Kernthermometer
  • Directe opstelling (met indirecte zone)
  • Skillet of koekenpan

Bereidingswijze

Een burger van de BBQ is altijd een goed idee! Je kunt voor de klassiekers gaan, maar je kunt je burger ook heel makkelijk een supergave en heerlijke twist meegeven. Siebe Grijpma van @bbqmoods gebruikte al eerder een Bagel als Burger Bun en dat heb ik in dit recept ook gedaan. Met wat Pulled Beef en een julienne gesneden appel met kaneel maakte ik een bijzondere (en super lekkere) burger. Aan de slag!

Samenvatting

  • Directe bereiding op Gietijzeren rooster
  • Dome temperatuur 220 graden Celsius
  • Voorbereidingstijd: 15 minuten
  • Bereidingstijd: 10 minuten

Bereiding kaneelappel

Snij de appel julienne (of rasp hem grof). Voeg een theelepel honing, een eetlepel bruine suiker twee theelepels kaneel en een eetlepel frambozenazijn toe. Meng het geheel zodat je julienne appel volledig gecoat is met de kaneel en de zoete en zure smaken.

Voorbereiding

Bereid je Barbecue voor om direct te grillen en hou rekening met een indirecte zone. Stel je temperatuur in tussen de 200 en 225 graden Celsius. Haal wat mooie stukken krulsla van de krop en verwijder de witte dikke (witte) stronk van de blaadjes. Haal nu ook de hamburgers uit de verpakking.

Snij dunne ringen van je ui en iets dikkere grote plakken van je vleestomaat. Op ieder broodje doen we straks wat rauwe uienringen en een dikke plak van je vleestomaat. Verwarm de Pulled Beef in een koekenpan/skillet en hou dit warm tot je Burgers gebouwd kunnen worden. 

Bagel burger

Bereiding

Als je BBQ op temperatuur is, snij je de Bagels doormidden en besmeer je de snijkanten met roomboter. Toast de beboterde snijvlakken van de Bagels op je hete rooster en draai ze af en toe een kwartslag om ook mooie grill marks te krijgen op je broodje. Brood verbrand snel dus wissel het af met je indirecte zone als het te hard gaat. De roomboter zorgt voor de ultieme crunch, en zorgt er ook voor dat je broodje niet sompig wordt als je er een sausje op smeert.

Als de broodjes mooi goudbruin zijn en lekkere grill marks hebben leg je ze apart. Doe de boven- en onderkant niet op elkaar, dan worden ze weer wat zachter en ik ben, zoals gezegd, fan van de krokante korst van de snijvlakken.

Leg nu de (Rubia Gallega) burgers op het rooster. Beef burgers eet je bij voorkeur medium rare dus laat ze niet te lang op één kant liggen, ze zijn snel klaar bij deze hoge temperaturen. Draai ze na een minuutje een kwartslag zodat je mooie grill marks krijgt. Draai ze na een minuut om en herhaal het ruitpatroon ook aan die kant. Als ze bijna klaar zijn leg je de burgers even indirect en leg je op iedere burger 2 plakken pittige cheddar kaas. Nu sluit je de BBQ weer om de kaas te laten smelten.

Meet de temperatuur (bij 49 graden kerntemperatuur haal je ze van de BBQ).

SERVEREN VAN DE BURGERS

Het laatste stukje is het verder bouwen van je burger. Je smeert een beetje Mayonaise op de snijvlakken van de broodjes en legt er wat krulsla op. Op ieder broodje leg je nu uienringen en een dikke plak tomaat (of 2). Daarop leg je de Rubia Gallega burgers met gesmolten kaas. Nu doe je er een flinke lepel Pulled Beef op en daarbovenop weer een flinke schep van je Kaneelappel mengsel. Dan is het tijd om het dakje van de Bagel er weer op te plaatsen. Misschien een beetje onhandig eten zo’n vette burger maar hij is echt waanzinnig lekker!

Eet smakelijk!