Boerewors met mango salsa
Wij [Bert-Jan en Suzanne] komen nét terug van een waanzinnige vakantie in Zuid-Afrika en meine, als je net als wij bourgondisch bent ingesteld, zit je helemaal lekker daar. Wij moeten dus nog even flink afkicken, maar wat wilde het toeval? Wij kregen van onze ambassadeur John Versleijen [@johnnys_bbq_mancave] precíes tijdens onze reis dit recept voor een Afrikaanse boerewors doorgestuurd. Die slingeren we uiteraard dan ook maar meteen online. Kunnen we nog even nagenieten...
Wat is boerewors?
Allereerst nog maar even wat achtergrond info. Boerewors is een traditionele Zuid-Afrikaanse worst, populair bij vrijwel elke braai (Zuid-Afrikaanse barbecue). De naam komt uit het Afrikaans: "Boer" betekent "boer", "Wors" betekent "worst"
Boerewors wordt meestal gemaakt van rundvlees, soms gemengd met varkensvlees of lamsvlees, en gekruid met een karakteristieke mix van specerijen zoals korianderzaad, zwarte peper, nootmuskaat, kruidnagel en een beetje azijn. Maar wat volgens ons écht het verschil maaktL de worst wordt vaak in een spiraalvorm gedraaid en gegrild op open vuur. Braaiworst dus!
Boerewors wordt traditioneel geserveerd met pap (een soort maïspap), of op een broodje als een boereworsrol, een beetje zoals een hotdog. Johnny maakte een zomerse variant met een mango salsa en die wil je proeven op een mooie zomerse dag!
Butchery’s Boerewors met mangosalsa
Vlam erin. Smaak erop. Dit is geen gasbarbecue — dit is open vuur.
Boerewors kan worden gemaakt van verschillende vleessoorten en je kunt hem natuurlijk van scratch maken [best veel werk], maar je kunt óók onze LIVAR braaiworst gebruiken. Dikke aanrader en dan ben je écht zo klaar. Gaan we!
-
Voorbereiden Mango salsa
Snijd de ingrediënten zo fijn mogelijk, meng door elkaar en zet aan de kant. -
Boerewors spiesen
Spies de braaiworsten aan een spies of churrasco vork — ze blijven zo netjes bij elkaar op het rooster.
Wrijf in met een dun laagje olie, dan je rub er stevig op. Geen half werk. -
Grillen
Braai eerst direct boven de kolen – je wil hitte, sissend vlees, die mooie grillstrepen. Dit kan natúúrlijk ook gewoon op de BBQ! -
Rustig verder garen
Verplaats de kolen naar de zijkanten. Gaar de worstjes indirect door tot 68°C kern. Dan zijn ze sappig, perfect, en klaar voor actie. -
Broodjes pimpen
Snijd open, kaas erin, en leg ze indirect op het rooster. Kaas moet smelten, geen slappe hap. -
Afmaken
Snijd de braaiworsten in stukken. Leg ze in die warme, kazige broodjes.
Top af met mango-salsa — zoet, fris, een tikkie scherp. Precies wat die vette smaak vraagt.
Klaar. Opeten.
En geen saus uit een fles — je hebt vuur, vlees en flair. Dat is alles wat je nodig hebt.
ENJOY!