Iberico Wangen / Carrilada

Bereidingswijze

Oeeh, jij bent echt een bofkont, want dit recept is to die for. En het allermooiste is, het is zo belachelijk easy. En dat is precies wat ik [Jeremy] zo leuk hieraan vind: weinig moeite, maar wel een smaak explosie ter grote van Hiroshima in je mond. Dit is pulled pork on steroids! Wangen zijn gigantisch taai, want zoals jij je vast wel kan voorstellen worden ze continue gebruikt. Maar wangen zitten óók vol met vet en gelatine dat als het op de juiste manier wordt gegaard, afbreekt, smelt en zorgt voor heel veel smaak.

Geduld is wel een skill die je moet beheersen bij het bereiden van Iberico varkenswangen. Heb je dat niet? No worries. We hebben namelijk ook kant-en-klare Iberico wangen in rode wijn saus en die zijn goddelijk. Maar goed, zelf maken is natuurlijk helemaal part of the fun en dan kun je helemaal losgaan naar eigen smaak. 

Voorbereiding Iberico Wangen / carrilada

Maak eerst de Iberico wangen schoon met een scherp mes. Verwijder alle vliezen voorzichtig en probeer zo weinig mogelijk van de wang zelf weg te snijden. De vliezen zullen nooit mals worden, maakt niet uit hoe lang je ze gaart, dus die moeten er af.
 
Zorg ondertussen dat de BBQ of smoker aanstaat en breng deze naar een temperatuur van ongeveer 135C.
 
Plaats de wangen in een grote kom en gebruik de Butchery's steak rub van The Butchery om ze rijkelijk te bedekken. Dit is een hele simpele rub met voornamelijk zout, peper, knoflook en wat kruiden. De wangen zijn zo smaakvol dat je niet veel nodig hebt.

Iberico wangen op de BBQ

Plaats de wangen op de BBQ, je mag wat houtsnippers gebruiken voor wat extra smoke maar dit is zeker geen must.
En nu? Chillen… ga lekker voetbal kijken, biertje drinken, dutje doen. Ik zei toch dat dit een simpel recept was ? Ondertussen zijn de wangen mooi bruin aan het worden, het vet en gelatine is aan het omzetten en aan het smelten en er wordt magie gecreëerd in jouw BBQ. Check na ongeveer drie uur hoe de wangen eruit zien. Ze zullen flink gekrompen zijn en een mooie donkere korst hebben. Als dit nog niet het geval is, geef ze dan gerust iets langer.  
 
In principe kan je ze nu al eten, ze zijn namelijk al fantastisch, maar ze kunnen beter.
 
Vanaf hier zijn er 2 methodes. Sous vide of langzaam in de oven met ganzenvet. Beide methodes zijn super, sous vide is wel een stuk sneller.

Iberico wangen sous vide 

Plaats de wangen in een sous vide zak met de knoflook, kruiden en boter en plaats in het water. Zet het sous vide apparaat op 69C en gaar voor minimaal 4 uur.

Iberico wangen in de oven

Plaats de wangen in een ovenschaal met de knoflook en kruiden en genoeg ganzenvet om de wangen te bedekken. Plaats de wangen in de oven op ongeveer 70C en laat ze de nacht door garen.
 
De wangen kunnen worden gesneden in plakken, of uit elkaar gescheurd worden. Wat jij maar wilt! Zelf scheur ik de wangen graag en deze special pulled pork gebruik ik voor taco’s. Een favoriet van mijn veel te verwende vrouw. Maar je kunt varkenswangen ook heerlijk serveren met bijvoorbeeld een rode wijn saus. 
 
ENJOY!
Bekijk al het stoofvlees >>
Bekijk meer recepten
Producten voor dit recept