Wagyu Smash Burger

Bereidingswijze

Een goede burger is nauwelijks te overtreffen, als je het ons vraagt. Er is dan ook geen restaurant of eetcafé die geen broodje hamburger op de kaart heeft staan. Maar de grap is: thuis maken is minstens net zo lekker. Dan kan je immers helemaal losgaan met toppings én je kunt zelf beslissen wat voor vlees je kiest. Want natuurlijk is goed vlees de basis van een goede hamburger. Jeremy van Black Gold Smokehouse gebruikte voor dit recept onze supermalse wagyuburgers en maakte daar smash burgers van. Dan heb je meteen iets heel aparts te pakken. Maar je kunt ook heel goed kiezen voor een andere [prijstechnisch iets vriendelijkere] burger, zoals Black Angus of Rubia Gallega. De bereiding blijft hetzelfde, al moet je bij Wagyu burgers wel opletten dat je het vlees niet te lang braadt, want dat supersmaakvolle vet wil je niet wegbakken. Mooi medium/rood eten dus!

Wat is een smash burger?

Nog even kort voordat we vast start gaan: wat is nu eigenlijk een smash burger? De naam zegt het eigenlijk al: een smash burger is een burger die je plet tijdens het bakken. Smashed dus. Geen kogelronde hamburger, maar lossig gehakt dat platgeslagen is en dus een andere structuur plús lekker korstje krijgt. Aftoppen met kaas en je hebt een totaal andere smaakbeleving. Aanrader! Niet voor niets zijn smashburgers helemaal een ding tegenwoordig...

Bereiding hamburgersaus

Voor de hamburgersaus begin je met het grof snijden van de ui. Verhit een grote pan op middelhoog vuur met voldoende zonnebloemolie om de pan te bedekken. Voeg de uien toe zodra de pan heet is en bak tot de uien kleur krijgen. Voeg wanneer nodig nog wat olie toe. Roer opnieuw en bak nog een minuutje door. Wanneer de uien glazig worden, voeg je het zout naar smaak toe en zet je de uien opzij. Mix alle ingrediënten in een middelgrote kom tot een saus. Simple, easy, perfect.

Bereiding Wagyu burgers

Haal de burgers uit de koelkast om op kamertemperatuur te laten komen. Ik heb Wagyu gebruikt, maar dit is zeker niet noodzakelijk in dit recept. Je kunt ook je eigen burgervlees maken door goede kwaliteit gehakt te kopen en grote bollen ervan te maken of zoals eerder benoemd kun je ook een andere burger kiezen. 
 
Snijd een hamburgerbroodje doormidden en rooster beide kanten in een klontje boter.
Verwarm olie in de pan op middelhoog vuur en leg de burgers erin zodra de pan lekker heet is. Gebruik nu de platte kant van een spatel om de burger plat te slaan. Door de burgers dunner te maken, krijg je een betere korst en meer smaak. Bovendien hoef je maar heel kort even aan te bakken.
 
Braad maximaal 2 minuten per kant en kruid ondertussen naar smaak met wat zout en peper. 
Bestrooi vervolgens met cheddar kaas en bak nog 1 minuut totdat de kaas volledig gesmolten is! Voeg op de onderkant van het broodje een royale lepel saus toe en bedek met een hamburger.

Bak nu opnieuw de hamburgers zoals hierboven beschreven en bestrooi wederom royaal met cheddar kaas. Je mag ook een ander soort kaas gebruiken, als deze maar goed smelt.
 
Leg de tweede burger bovenop de eerste burger en bedek met een royale klodder saus. Deksel van het broodje erop en klaar is je Wagyu Smash Burger. 
 
Geniet ervan en vergeet de saus van je vingers af te likken!

ENJOY!
Bekijk Alle Burgers >>
 
Bekijk meer recepten
Producten voor dit recept