Winter Iberico burger met gorgonzola en rode kool

Ingredienten

4 burgers
4 Iberico burgers (140 gram per stuk)
1 Brioche brood (in 8 plakken)
Roomboter
200 gram Gorgonzola (of een andere blauwaderkaas)
Rode kool-appel chutney
Cranberry compote
1 handje Rauwe walnoten
RODE KOOL-APPEL CHUTNEY INGREDIENTEN
150 gram Rode kool, fijngesneden
1 Appel (bijv. Elstar of Jonagold), in blokjes
1 el Appelciderazijn
1 el Honing of 2 eetlepels bruine basterd suiker
1 tl Kaneel

Benodigdheden

  • BBQ met deksel
  • Gril rooster
  • Kernthermometer
  • Directe opstelling (met indirecte zone)
  • Steelpan voor de rode kool chutney
  • Koekenpan om brioche brood te toasten (kan ook op de BBQ)

Bereidingswijze

Het mooie aan burgers is dat je ze het hele jaar door kunt eten. Je kunt er immers alle kanten mee op! Je kunt immers ook prima een winterburger met stevige smaken op tafel zetten. Heerlijk! In dit recept maakt Siebe Grijpma van @bbqmoods beestachtig lekkere Iberico burgers op brioche brood en  als toppings gebruikt hij onder andere cranberry compote, rode kool-appel chutney en blauwaderkaas. Hóe goed klinkt dat? Let's go...

Samenvatting winter iberico burger

  • Directe bereiding op Gietijzeren rooster
  • Dome temperatuur 225 graden Celsius
  • Voorbereidingstijd: 35 minuten
  • Bereidingstijd: 10 minuten

Bereiding rode kool chutney

De Chutney kun je gerust een paar dagen van tevoren al maken. Verhit een pan op middelhoog vuur en voeg een klontje boter toe. Bak de rode kool met de appel, appelciderazijn, honing (of bruine suiker) en kaneel. Laat dit 15-20 minuten zachtjes sudderen tot het mooi gekaramelliseerd is. Je kunt het nu afgedekt in de koelkast bewaren. Als we het als topping gaan gebruiken, moet je het wel even weer opwarmen, dat maakt het nog lekkerder.

Voorbereiding BBQ voor burgers

Bereid de BBQ voor in de directe stand. Stel de temperatuur in op ongeveer 225 graden. Vergeet niet een indirecte zone te maken. Iberico vlees dankt zijn rijke smaak onder andere aan de mooie vetmarmering van het vlees. Tijdens de bereiding zal er dus vet in je kolen druppelen. Je wilt je vlees straks niet in de gele vlammen hebben liggen. Alls dat gebeurt, schuif je ze dus naar de indirecte zone voor wat rust.

Verdeel de blauwaderkaas in 4 gelijke porties. Het mooiste is om er 4 gelijke plakken van te maken die je later op je burger kunt leggen, maar deze kaas laat zich niet zo makkelijk in mooie plakken snijden.

Snijd alvast 8 gelijke plakken van het Brioche brood. Beboter de twee kanten met roomboter. Als de burgers worden gegrild, bakken we de brioche broodjes mooi krokant in de koekenpan.Toast de rauwe walnoten en hak deze fijn. Dit wordt een crunchy winterse verrassing als topping.

Bereiding Iberico burgers

Is de BBQ op 225 Celsius. dan leg je de burgers op het rooster. Iberico burgers eet je bij voorkeur bij een kerntemperatuur van 65-70 graden Celsius. Draai ze na anderhalve minuut een kwartslag (dus niet omdraaien) zodat je mooie grill marks krijgt. Na weer anderhalve minuut draai je de burgers om en zorg je ook voor mooie grill marks aan de andere kant. Meet de temperatuur (bij 65 graden interne temperatuur haal je ze van de BBQ). Heb je mooie grillmarks en een mooi bruin korstje en nog geen 65 graden kern, dan leg je de burgers op het indirecte gedeelte. Je kunt nu ook de blauwaderkaas op je burgers leggen en deze laten smelten. De burgers garen op het indirecte gedeelte mooi door tot max 68 graden Celsius.

A burger on a grill

AI-generated content may be incorrect.

Als de burgers liggen te garen, gaan we de beboterde Brioche broodjes toasten. Bak deze even om en om mooi bruin op je BBQ of in een koekenpan. Ik gebruik vaak een koekenpan, de BBQ op 225 graden is vaak wat te heet en zwarte broodjes (aangebrand) vindt niemand lekker. Je moet ook maar net plek hebben voor 8 plakken brood…. Leg de getoaste Brioche plakken op een plank weg maar stapel ze niet. Als je ze stapelt verliezen ze hun knapperige bite en die willen we juist hebben.

Warm de rode kool-appel chutney even op, op een laag pitje en zet de cranberry compote alvast klaar. De compote hoeft niet warm te zijn. Is de kerntemperatuur tussen de 65 en 70 graden Celsius, zijn je broodjes getoast, dan kunnen de burgers van de BBQ en kunnen we het broodje gaan bouwen.

Serveren Ibérico winterburgers

Nu komt het leukste werk, het bouwen van de burger. We maken de volgende lagen:

1.     Pak een plak getoast brioche brood
2.     Bestrijk het brood met Cranberry compote
3.     Plaats de Iberico Burger met de gesmolten Gorgonzola
4.     Voeg een flinke eetlepel (warme) rode kool-appel chutney toe
5.     Sprenkel wat walnoot kruimels over de chutney
6.     Dek af met een tweede plak getoast brioche brood

Winter iberico burger

Omdat we geen Burger Buns hebben gebruikt maar plakken Brioche brood, kun je deze geweldige burger ook makkelijker met mes en vork eten. Dat smeert wat minder…. Aan de andere kant, je handen vies maken heeft ook wel wat.

ENJOY!


Meest gekocht
Culinaire Jus Rode wijn
check-circle Morgen in huis
5,99
tomatensoep
check-circle Morgen in huis
4,99
Kipdijfilet Scharrel Rib eye Black Angus USA Prime
check-circle Morgen in huis
8,99