The Butchery maakt gebruik van Cookies om de site te kunnen blijven optimaliseren en jou een fijne gebruikerservaring te kunnen bieden. Door gebruik te maken van onze website, stem je hier automatisch mee in.
Kerstrollades
Wat is een kerstrollade?
Een kerstrollade is een prachtig hoofdgerecht met de feestdagen. Een rollade is een opgerold stuk vlees dat bij elkaar wordt gehouden door slagerstouw. Rollade wordt vaak traditioneel gegeten bij speciale gelegenheden, zoals kerst en verjaardagen met meerdere mensen aan het diner. Maar rollade is ook een typisch zondagsgerecht, want het is perfect voor te bereiden en wordt zowel warm als koud gegeten. Heel dungesneden kun je rollade zelfs als broodbeleg eten. Er zijn tig varianten van rollade, waaronder procureurrollade, lenderollade, varkensfiletrollade, kipdijrollade, etc.
De definitie van rollade volgens Wikipedia: Een rollade is een vleesgerecht waarbij verschillende gekruide plakken vlees om elkaar heen worden gedraaid.Een rollade rollen en opknopen is een typisch ambachtelijke slagersklus. Rollades uit de industrie komen vaak in een netje.
Kerstrollade braden
Hoe lang moet een kerstrollade braden? Dat is afhankelijk van de dikte van het vlees, maar gemiddeld kun je zo’n 4 minuten aanhouden voor het rondom aangrillen. Het vlees moet rondom helemaal goudbruin zijn, voordat het de oven in gaat. Sowieso braad je de rollade dus eerst aan in een stevige pan en vervolgens gaar je de rollade in eigen bakvet een ovenschaal verder in een voorverwarmde oven. Het best is om hiervoor een kernthermometer te gebruiken. In onderstaande film van Butchery’s One Minute Grill Academy legt onze chef Ruben Meijboom in een notendop uit, hoe je een rollade het best kunt klaarmaken.
Kerstrollade uit de oven
Kerstrollade kan dus prima in de oven en dat is ideaal als je de kookpitten nodig hebt voor bijvoorbeeld het bereiden van de bijgerechten. Met kerst zet je immers vaak een heel gangendiner op tafel en het moet allemaal op tijd klaar zijn om opgediend te worden. Wel zo fijn als je iets van de kookpitten naar de oven kan verplaatsen vinden we. Braad de kerstrollade wel even aan voordat je ‘m naar de oven verplaatst.
Kerstrollade van de BBQ
Wat in de oven kan, kan ook op de BBQ. Mits je een BBQ hebt waarmee je een oven kan nabootsen. Heb je de oven nodig voor allemaal bijgerechten of ben je echt een BBQ-lover, dan is ’t toch ideaal dat je kerstrollade ook op de BBQ kan bereiden? Heb je mooi de oven vrij voor bijvoorbeeld de bijgerechten.
Kerstrollade van kip, rund of varken?
De keuze is reuze! The Butchery heeft verschillende rollades in ’t assortiment. Van een mooie gevulde ribeye rollade tot een mooie malse procureurrollade (varken) of van een lekkere kipdijfiletrollade tot een mooie halfom rollade. Alle rollades zijn met liefde gemaakt door onze slagers. De procureurrollade van het Limburgs kloostervarken is onze absolute bestseller kerstrollade. De marmering zorgt ervoor dat de rollade absoluut niet uit kan drogen
Kerntemperatuur voor kerstrollade
Zeker weten dat je kerstrollade perfect is? Maak dan vooral gebruik van een kernthermometer om te kijken of de rollade gaar is. Je wilt immers niet aan het kerstdiner zitten met een rollade die er aan de buitenkant perfect uitziet, maar aan de binnenkant nog helemaal rauw is.
Een kiprollade moet altijd goed gaar zijn, en dan bereik je met een kern van 72 graden. Een ander trucje om te zien of je kiprollade gaar is, is om er een klein sneetje in te maken. Is het vocht/de sappen helder? Dan is de kiprollade gaar!
Bij een varkensrollade zit je altijd wel goed als je een kerntemperatuur aanhoudt van 63 tot 65 graden. Een runderrollade kan je precies zo eten als je zelf lekker vindt, 52 graden voor rare, 54 graden voor medium/rare, 57 graden voor medium en 62 graden voor well done. De grote uitzondering hierbij is de chuckeye rollade. Deze moet altijd een kern van 65 graden hebben.
Wat eet je bij kerstrollade?
Zoals het een klassiek kerstbraadstuk betaamt, komt kerstrollade top uit de verf met bijvoorbeeld gegrilde groenten en aardappelen (gratin, gepoft, gebakken, gekookt, wat je lekker vindt). Een fijne saus zoals bijvoorbeeld een champignonroomsaus bij een procureurrollade misstaat zeker niet!
Groente bij kerstrollade
De traditionele groentegerechten zoals haricot verts gerold in spek en stoofpeertjes doen ’t altijd goed bij een rollade. Waar je ook aan zou kunnen denken: een witlofgratin, bloemkool met hazelnootjes en tijm, of spruitjes met balsamico.. Een traybake aan groente doet ’t ook altijd goed en ziet er trouwens ook fantastisch uit. Kies dan verschillende groentes zoals pastinaak, wortel en biet en snij in gelijke stukken. Leg er geplette knoflooktenen, rozemarijn en tijm tussen en besprenkel met olijfolie, peper en zout. 20 minuten tot een half uur in de oven, en je hebt een mooi kleurrijk bijgerecht!
Kerstrollade online kopen?
Een kerstrollade online kopen is tegenwoordig de normaalste zaak van de wereld. Je kiest je favoriet, plaatst je bestelling, kiest je gewenste afleverdatum (voor kerst is uiterlijke leverdatum 20 december) en plaatst je bestelling. Wij leveren je rollade en eventuele overige producten op de door jou gekozen leverdatum tussen 17.00 - 22.00 quickfrozen (supervers ingevroren op lage temperatuur) bij je thuis. Voor 11.00 besteld = zelfs dezelfde avond al in huis!
Runderrollade voor kerst online bestellen?
Lenderollade, chuck eye rollade, rosbief rollade of Butchery Braadrollade van Black Angus USA: de mooiste runderrollades voor kerst bestel je eenvoudig online. Kies je favoriet en onze slagers maken 'm vers voor je klaar. Handgeknoopt uiteraard. Vervolgens sturen we hem quickfrozen - met behoud van alle voedingswaarden - naar je op. Makkelijker wordt het niet.
Rollade op tafel met kerst?
Dat is altijd een goed idee! Een rollade is heerlijk feestelijk en we hebben ze in alle soorten in maten. Runderrollade, procureurrollade, varkensfiletrollade, porchetta of kiprollade: voor iedereen zit er wel iets tussen.
Wil je graag voor het bestellen nog wat extra advies? We vinden ’t fantastisch om je te helpen. Onze oorsprong is immers een stenen winkel (die je nog steeds in Meppel kunt vinden) waar we elke dag met liefde face to face advies geven. Nu wordt dat face to face aspect wat lastig via het internet, maar telefonisch en per mail zijn we goed te bereiken! Op werkdagen zijn we telefonisch bereikbaar tussen 09:00 en 17:00 op het telefoonnummer 085-0408044 en je mag ons altijd mailen op info@butchery.nl