Picanha (staartstuk) Blonde d'Aquitaine

Picanha Blonde d’Aquitaine

De picanha van Blonde d’Aquitaine is een bijzonder geliefd stuk vlees met een uitgesproken rundsmaak en een karakteristieke vetkap die tijdens het bereiden langzaam smelt en zorgt voor een sappig en vol aroma. Deze klassieker uit Zuid-Amerika, ook wel staartstuk genoemd, is perfect om in zijn geheel te bereiden op de BBQ of in de oven, maar komt ook prachtig tot zijn recht in dikke plakken gegrild op hoog vuur. Een favoriet onder liefhebbers van smaakvol, eerlijk rundvlees met een stevige bite en rijke structuur.

Wat is een picanha?

De picanha is het driehoekige staartstuk van het rund en ligt net boven het achterbeen, tegen de staart aan. Dit deel van de koe wordt nauwelijks belast, wat zorgt voor mals vlees met een lichte beet. Wat picanha zo bijzonder maakt, is de dikke vetlaag aan de bovenkant. Deze smelt tijdens de bereiding langzaam over het vlees, waardoor het sappig blijft en extra smaak krijgt. In Brazilië is dit het nationale BBQ-stuk en wordt het vaak aan het spit geroosterd. Ook op een gietijzeren pan of in de oven is het een gegarandeerd succes, mits op de juiste manier gegaard.

Blonde d’Aquitaine: topkwaliteit uit eigen regio

Onze picanha komt van Blonde d’Aquitaine runderen, geselecteerd bij boeren met wie we al jarenlang een hechte samenwerking hebben. Deze runderen grazen vrij in uitgestrekte natuurgebieden en krijgen een uitgebalanceerd dieet van vers gras, luzerne, granen, maïs, aardappelen en essentiële mineralen en vitaminen. Dankzij deze zorgvuldige voeding en leefwijze ontwikkelen de dieren mooi stevig vlees met een volle, pure smaak. Het resultaat is eerlijk vlees met karakter, afkomstig van runderen die met aandacht en respect worden grootgebracht.

Picanha Blonde d’Aquitaine online bestellen?

De picanha van Blonde d’Aquitaine bestel je eenvoudig bij The Butchery. Onze Meesterslagers trimmen elk stuk zorgvuldig voor de perfecte verhouding tussen vet en vlees. Bestel je vóór 11.00 uur, dan wordt je bestelling dezelfde avond nog geleverd in Nederland en België. Natuurlijk kun je ook zelf een ander moment kiezen dat jou beter uitkomt. We leveren het vlees quickfrozen en vacuümverpakt, zodat het tijdens transport perfect op kwaliteit blijft.

Picanha is een prachtige steak/roast die je op diverse manieren kunt bereiden. Hieronder vind je een handige guideline. Scroll erdoorheen en kies je bereidingswijze!

Picanha low and slow bereiden (aangrillen & doorgaren)

Plan vooruit, ontdooi het vlees een paar dagen vantevoren (of een paar uur in koud water) en haal het 5uur van tevoren uit de koelkast om op kamertemperatuur te komen.
Verwarm de oven voor op 120C voor mooie doorgaring en de pan of grill tot maximale hitte
Bak of grill het vlees rondom bruin in een grote pan met boter of op de grill totdat het helemaal bruin is en de eventuele vetrand lekker crunchy
Verplaats het vlees naar de voorverwarmde oven, leg de gebakken steak op in een ovenschaal en doe het bakvet er bij in.
Tijd: gebruik het onderstaande schema voor je eigen planning, deze tijden zijn indicatief.
Meet bij deze vleessoorten altijd de kerntemperatuur. Gebruik de tempraturen uit het schema.
Rusten: laat het vlees 10 minuten rusten voor het aansnijden/ serveren.
Kruid het vlees na het aanbakken of achteraf met peper en zout of rub naar keuze

Kern eindtemperaturen

Rare 52C Medium rare 54C
Medium 57C
Rose/Welldone 62C

Houd rekening met een totale bereidingstijd van 1,5 uur

Reversed sear Picanha (garen & afgrillen)

Plan vooruit, ontdooi het vlees een paar dagen van tevoren (of een paar uur in koud water) en haal het 5uur van tevoren uit de koelkast om op kamertemperatuur te komen.
Verwarm de oven of bbq voor op 60C.
Gaar het vlees tot de onderstaande kerntemperaturen -2 graden. De laatste 2 graden komen erbij tijdens het afgrillen.
Grill of bak het vlees rondom bruin en crunchy totdat de gewenste kerntemparatuur is bereikt.
Meet bij deze vleessoorten altijd de kerntemperatuur. Gebruik de tempraturen uit het schema.
Rusten: laat het vlees 10 minuten rusten voor het aansnijden/ serveren.
Kruid het vlees na het aanbakken of achteraf met peper en zout of rub naar keuze

Kern eindtemperaturen

Rare 52C (rund, kalf)
Medium rare 54C (rund, kalf)
Medium 57C (rund, lam, kalf)
Rose/welldone 62C (lam)

Houd rekening met een totale bereidingstijd van 2 uur.

Bereiding Picanha Sous Vide

Plan vooruit, ontdooi het vlees een paar dagen van tevoren (of een paar uur in koud water) en haal het 5uur van tevoren uit de koelkast om op kamertemperatuur te komen.
Verwarm het warm waterbad voor zodat de onderstaande tijden kloppen. Zorg voor een dichte vacuumzak (eventueel kun je zelf de steaks al kruiden en opnieuw vaccumeren. Maar normaal gesproken kan de verpakking zo in het warm waterbad.
Tijd, stel de sous vide stick in volgens het onderstaande schema. Als het vlees nog bevroren is tel er dan 1uur bij op.
Grill de steak in een pan of op de bbq goudbruin, je kunt ook een brander gebruiken, door het afgrillen of branden stijgt de temperatuur niet meer.
Rusten, laat de steak 10 minuten rusten voor het aansnijden/ serveren.
Kruid de steak pas halverwege of achteraf met peper en zout of rub naar keuze

Instelwaarde sous vide stick voor picanha

Rare: 52C in 3 uur
Medium/Rare: 54C in 3 uur
Medium: 56C in 3 uur

Ingredienten

rundvlees 100%

Voedingswaarde

Type Per 100g
Energie (kJ) 689.7
Energie (kcal) 165
Vet (g) 8.1
Verzadigd vet (g) 3.9
Koolhydraten (g) 0
Suikers (g) 0
Vezels (g) 0
Eiwitten (g) 22.9
Zout (g) 0.08

Picanha (staartstuk) Blonde d'Aquitaine

Picanha, het staartstuk van het rund, van Blonde d'Aquitaine.

check-circle Maandag in huis

+ Smaakmakers

+ 3,19 | 100 gram kruidenboter Cafe de Paris
+ 5,99 | 200 ml Culinaire jus met black garlic
+ 3,99 | 100 gram Butchery's seasalt flakes
+ 10,50 | 354 gram Croix Valley Original Steak Sauce & Marinade

+ Sides (kies gewenste aantal in checkout)

+ 39,99 | 2x kreeftenstaart Canada [125 gram per stuk]
+ 5,99 | 4x Gratintaartje broccoli creamcheese [100 gram per stuk]
+ 7,99 | 8x Haricots verts omwikkeld met Livarspek
  • check-circle check-circle Maandag in huis of kies zelf je leverdag
  • check-circle check-circle Vanaf € 100,- GRATIS bezorging.
  • check-circle check-circle Flash-frozen en vacuüm verpakt
Picanha, het staartstuk van het rund, van Blonde d'Aquitaine.

Steak Seasonings & Sauces

Croix Valley Cattle Drive BBQ Dry Rub -strooibus 306g
14,50
check-circle Maandag in huis
Croix Valley Garlic Barbecue Booster -strooibus 170g Croix Valley Garlic Barbecue Booster
9,95
check-circle Maandag in huis
Croix Valley Garlic Ginger Teriyaki BBQ & Wing Sauce -fles 354g
10,50
check-circle Maandag in huis
Croix Valley Garlic N Herb Sauce & Marinade -fles 354g
10,50
check-circle Maandag in huis
Croix Valley Original Barbecue Booster -strooibus 170g
9,95
check-circle Maandag in huis
Croix Valley Original Steak Sauce & Marinade
10,50
check-circle Maandag in huis
Holy smoke BBQ peppery steak seasoning Holy smoke BBQ peppery steak seasoning
13,49
check-circle Maandag in huis
Seasalt flakes
3,99
check-circle Maandag in huis

Altijd handig bij steaks

Aanmaakblokjes
17,95
check-circle Maandag in huis
Grill Team casserole
4,45
check-circle Maandag in huis
Smoking Chunks Beech Keij
9,95
check-circle Maandag in huis
Bge Houtskool Dutch Bge Houtskool Dutch
18,95
check-circle Maandag in huis
Rond serveerbord palm diameter 230mm h20mm Rond serveerbord palm diameter 230mm h20mm
15,99
check-circle Maandag in huis

Bijpassende recepten

Croix Valley Garlic Ginger Teriyaki BBQ & Wing Sauce -fles 354g
Recept bekijken Bekijk
Croix Valley Garlic Ginger Teriyaki BBQ & Wing Sauce -fles 354g
Recept bekijken Bekijk
Croix Valley Garlic Ginger Teriyaki BBQ & Wing Sauce -fles 354g
Recept bekijken Bekijk
Meest gekocht
Kreeftstaart Canada Kreeftenstaart Canada
check-circle Maandag in huis
39,99
Pulled pork LIVAR kant-en-klaar Pulled pork LIVAR kant-en-klaar
check-circle Maandag in huis
14,99
gepaneerde schnitzel livar Gepaneerde schnitzel LIVAR
check-circle Maandag in huis
5,99