Chili van runderschenkel

Ingredienten

Diner 4 personen
1 kilo Schenkel Blonde d'Aquitaine
3 blikken Tomatenblokjes
1 blik Kidneybonen
1 blik Mais
2 Uien
1 Rode Paprika
1 Gele Paprika
2 tenen Knoflook
500 ml Water
1 el Gerookt Paprikapoeder
2 tl Chilipoeder
1 tl Gemalen Komijn
1 tl Kaneel
2 el Olijfolie
Versgemalen Zwarte Peper
Zeezout
350 gram Basmati Rijst
4 el Zure Room

Benodigdheden

  • BBQ met Deksel
  • Dutch Oven

Bereidingswijze

Een goede chili is op-en-top comfort food! Vaak wordt chili bereid met rundergehakt, maar BBQ Junkie maakte dit gerecht met runderschenkel klaar en wel op de BBQ. Dikke aanrader, zowel zomers als op koudere dagen. Moeilijk is het niet, je moet er alleen zo'n 4 uur voor uit trekken. Let's Go!

Bereiding Chili van runderschenkel

Steek de BBQ aan en ga hierbij eerst voor directe hitte en een temperatuur van ongeveer 170 graden. Snipper ondertussen de uien grof en de knoflook fijn. Snijd de paprika’s in blokjes. Kook ook alvast het water.

Is de BBQ op temperatuur? Bestrooi de runderschenkels dan met versgemalen zwarte peper en zeezout en leg ze op het rooster van de BBQ. Gril de schenkels 5 minuten per kant.

Zet ondertussen ook de Dutch Oven op de BBQ, doe er de olijfolie in en laat deze een paar minuutjes warm worden.

Voeg de uien en knoflook toe, zodra de olie warm is. Bak deze ongeveer 5 minuten en voeg vervolgens de paprika toe aan de Dutch Oven. Bak deze 3 minuutjes mee en voeg daarna het paprikapoeder, chilipoeder, de komijn en de kaneel toe aan de pan en bak de kruiden 2 minuutjes mee.

Voeg nu het vlees toe aan de pan en giet er daarna de tomatenblokjes en water tot alles goed onder staat toe. Breng het geheel aan de kook en haal vervolgens kort de Dutch Oven van de BBQ.

Maak de BBQ nu gereed voor indirecte hitte en een temperatuur van ongeveer 150 graden en zet de Dutch Oven vervolgens weer terug op de BBQ. Doe de deksel op de pan en sluit de BBQ met de deksel. Laat de chili nu 3 uur rustig pruttelen, terwijl je de boel af en toe doorroert.

Voeg na 3 uur pruttelen de kidneybonen en de mais toe aan de Dutch Oven en roer door de chili. Als het goed is valt het vlees van de schenkels nu vanzelf uit elkaar en kun je de botten uit de pan vissen. Hoe goed klinkt dat?

Laat de chili nu nog een kwartiertje pruttelen en kook ondertussen de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.

Is de rijst klaar? Haal de Dutch Oven dan van de BBQ. Verdeel de rijst over de borden en schep de chili van runderschenkel er naast. Maak de borden af met een lepel zure room en eventueel wat verse koriander. 

ENJOY!