Classic Texas style Brisket

Bereidingswijze

 
Brisket: volgens velen de absolute King of BBQ. De Grande Finale. In ieder geval in Texas, waar ze een voorkeur hebben voor het roken van rund.
 
Als je dus écht een serieuze BBQ lover bent, dan moet je dit geprobeerd hebben. Om een brisket perfect klaar te maken, is niet makkelijk. Ik heb talloze briskets moeten maken voordat ik het echt goed door had en ik niet eindigde met een stuk duur karton waar ik 14 uur lang mee bezig ben geweest.
 
Maar wanneer het lukt! Ooooh baby dan lukt het ook echt goed. Een smokey smaak explosie die je niet gauw zult vergeten. En  dit soort grote stukken vlees denk ik altijd: “Keep it simple stupid”. Dus. Volg de stappen en er gaat een wereld voor je open!!
 
Let wel op: de bereidingstijd hangt volledig af van de grootte van jouw brisket. Een wholepacker heeft vanzelfsprekend veel langer nodig dan alleen een point, een flat of een pecho. 

De brisket "pecho" is een bijgesneden whole packer zonder ear. Hier zit een getrimde point en het mooie stuk van de flat aan. In Amerika by far de meest gebruikelijke snit.   

Een echo heeft een vetbedekking wat je eventueel zelf weg kunt trimmen (erop laten kan ook). Houd rekening met 10 tot 20% vetverlies als je hem helemaal kaal wilt trimmen. Houd minimaal 10 uur aan voor de bereiding en richt je aan het eind op de kerntemperatuur.

Bereidingswijze Texas Style Brisket

 • Gebruik een scherp mes en verwijder alle vliezen en overtollig vet van de brisket. Probeer een dunne witte laag vet zoveel mogelijk gelijk te krijgen qua dikte.
 • Snij dunne en oneven stukken van je brisket af. Die gaan verbranden, heb je niks aan. Bewaar dit voor waanzinnige homemade burgers! 
 • BBQ of smoker aan op 120C-130C, met een pan water om de vochtigheid hoog te houden.
 • De eerste 4 uur niet eens naar je brisket kijken, is niet nodig. De temperatuur is redelijk laag omdat het nu zo belangrijk is om een smoke ring te bouwen.
 • Na 4 uur kan de brisket besproeid worden met een mix van water en appelazijn dit helpt wederom met het creëren van een smoke ring.
 • Na de 4 uur kan de temperatuur omhoog righting de 140C om meer vet en bindweefsel af te breken. Besproei om het uur.
 • Na dat ze brisket zo'n 8-9 uur gegaard is en een mooie bark is ontstaan, kan de brisket strak gewikkeld worden in butcher paper.
 • Terug de smoker op. De brisket zal nu rond de 80C zitten qua kern temperatuur.
 • Het doel is een kern van 93-96C bereiken. Dit kan even duren, dus even geduld. Het heet niet voor niets low and slow. Om zeker te weten dat je brisket boterzacht is, prik je op meerdere punten in de brisket. Voelt het alsof je in zachte boter prikt? Dan mag hij van de BBQ!
 • Wanneer de brisket EINDELIJK de juiste temperatuur is, wikkel de brisket in een doek en laat deze minimaal 2 uur rusten in een warme omgeving. Dit is key voor een juicy brisket.
 • Wanneer de brisket goed gerust is, snijd plakken ter dikte van een potlood en geniet van een waanzinnig stuk vlees. En nu weet ook jij waarom brisket zo geliefd is in de States!

ENJOY!
Bekijk brisket assortiment >>

Bekijk meer recepten
Producten voor dit recept