Gevulde varkenshaas met champignons, truffel tapenade en Parmezaanse kaas
Een varkenshaasje op z'n tijd zijn we dol op en het zachte vlees en de milde smaken gaan perfect samen met zout en krokant spek. Een mooie klassieke combinatie, dit recept van @BBQjunkie. Hij maakte 'm - hoe kan het ook anders - klaar op de BBQ, maar dit gerecht maak je natuurlijk ook eenvoudig klaar in de pan of oven!
Voorbereiding: 45 minuten
Bereiding: 30 minuten
Rusttijd: 10 minuten
Voorbereiding vulling
Voor de bereiding van deze gevulde varkenshaas begin je met het voorbereiden van de vulling, Je wilt namelijk dat deze even kan afkoelen, voor je de varkenshaas ermee vult.
Neem hiervoor de kastanjechampignons en hak ze klein. Eventueel kun je dit ook met een keukenmachine klein draaien.
Zet een koekenpan op middelhoog vuur en voeg olijfolie toe. Laat de pan heet worden en voeg dan de fijngehakte champignons toe. Bak ze al roerend 8 tot 10 minuten, zodat het meeste vocht verdampt. Haal de pan dan van het vuur en meng de truffel tapenade door de champignons. Breng het geheel verder op smaak met versgemalen zwarte peper en zeezout en laat het vervolgens een half uurtje afkoelen.
Varkenshaas op de BBQ
Steek dan de BBQ aan en maak deze gereed voor indirecte hitte en een temperatuur van 150 graden. Haal ondertussen de varkenshaas uit de verpakking en dep ze droog met keukenpapier. Snijd de varkenshaas over de lengte in, maar niet door. Stop ongeveer een centimeter voordat je de varkenshaas door zou snijden. Neem nu het champignon mengsel en meng hier de geraspte Parmezaanse kaas doorheen.

Neem nu 6 plakken ontbijtspek en leg deze, elkaar iets overlappend, op je werkblad. Leg er één van de ingesneden varkenshazen op en vul de inkeping ervan met het champignon mengsel. Rol de gevulde varkenshaas vervolgens stevig in het spek en herhaal dit met de rest van het spek, de andere varkenshaas en het restant van het champignon mengsel.

Is de BBQ op temperatuur? Dan mogen de gevulde varkenshazen op de BBQ. Steek een probe in het midden van één van de varkenshazen en voeg eventueel nog een chunk rookhout (kersen of beuken) toe aan de brandende kolen. Sluit de BBQ met de deksel en gaar de varkenshaas tot een kerntemperatuur van 60 graden. Dit duurt 25 tot 30 minuten.

Haal de gevulde varkenshaas vervolgens weer van de BBQ en laat ze op een snijplank 8 tot 10 minuten rusten. Snijd de varkenshaas daarna in plakken van ongeveer een centimeter dik en serveer deze direct.

ENJOY!
Winnaar 2024