Hawaiian rum and pineapple baby back ribs

Bereidingswijze

Ik [Jeremy] ben een man die houdt van traditie. De tijdloze klassiekers zijn klassiekers voor een reden en sommige gerechten mogen maar op een bepaalde manier gemaakt worden. Room in de Carbonara? Wij kunnen geen vrienden worden.
 
Maar, soms is het ook leuk om te experimenteren. Normaal hou ik mijn ribs simpel en eerlijk. Dan smaken ze het beste, geen reden om complexe dingen te gaan doen. Maar deze ribs moet je een keer geprobeerd hebben. Hoort ananas op een pizza ? Hell no! Maar op een rib is het echt een verwennerij.
 
Tip: begin een dag van tevoren al met de voorbereiding!

Bereidingswijze rum ananas 

Snijd de zijkanten van de ananas af en maak de ananas zo rond mogelijk. Mix de rum, vanille en suiker in een ziplock zak en plaats hier je hele ananas in. Zorg dat de ananas volledig bedekt is in het rum-mengsel en sluit de zak af. Bewaar deze 24 uur in de koelkast. De ananas kan op diverse manieren gegaard worden. In de oven of op de BBQ. Zelf heb ik een prachtige spit die perfect past op mijn Big Green Egg. De ananas hoeft niet echt te garen, het doel is een mooie gekarameliseerde laag krijgen. Zodra dit is gelukt, snij je de ananas in dunne plakken voor de rib. By the way, de ananas is ook superlekker in een bakje met een beetje vanille ijs. Heaven!

Bereidingswijze Baby back ribs

Verwarm de BBQ tot 130C. Verwijder het membraan achterop de rib. Dit doe je het makkelijkst door een botermes onder de vlies te stoppen en met een droge doek het in zijn geheel af te trekken. Smeer alle strengen in met een dunne laag mosterd
Bedek nu de ribs in zijn geheel in een egale laag rub. Boven, onder en alle zijkanten! Neem de tijd, dit soort kleine verschillen zorgen voor een veel beter eindresultaat. Laat de ribs ongeveer 20 minuten marineren. Je zal zien dat het zout in de rub gaat inwerken op het vlees en dat het mooi gaat glimmen. Dit maakt niet alleen een smaakvollere rib, maar helpt ook met een smokering.

Babyback ribs op de BBQ

Plaats de ribben op de BBQ en gaar voor ongeveer 3 uurtjes. Ongeveer halverwege kan je ze besproeien met een planten spuit met 50/50 mix van water en Apple cider vinegar. Na de drie uur zullen de ribs mooi van kleur zijn en de rub moet goed vast zitten op het vlees. Leg een dubbele laag folie klaar en vul deze met de BBQ saus, honing, bruine suiker en boter. Je mag hier zelfs een beetje rum aan toevoegen, want je mag jezelf best verwennen immers. Plaats de ribben in het alufolie en vouw strak dicht aan alle kanten. Leg weer terug op de BBQ voor ongeveer een uurtje.
 
Nadat het uur voorbij is, gebruik je een paar handschoenen en begin te voelen aan je foliepakket. Voelt het zacht aan? Buigt het lekker? Dit is wat je wilt. Steek evt een thermometer erin, temperatuur maakt mij niet zo megaveel uit. Het gaat erom dat het zacht voelt als boter. Is dit niet zo? Laat dan verder garen tot dat wel zo is. Geduld!
 
Wanneer jouw ribs eindelijk mooi gaar zijn is het tijd om voorzichtig het foliepakket open te maken en de spareribs eruit te halen. Ze zullen mooie glanzen door de laag van suiker, honing en boter. Bewaar het vocht wat onderin het folie pakket zit en reduceer dit in een pannetje tot de helft. Ook hier mag een scheut rum bij!
 
De ribs mogen terug op de bbq. Bedek ze dit keer volledig met een dunne laag ananas. Smeer deze in met de gereduceerde sappen uit je pannetje. De ribs hebben slechts 20 minuten nodig zodat de saus mooi gaat plakken. Je mag alle saus in het pannetje opmaken en er kan zelfs een beetje extra BBQ rub op de ananas gedaan worden.
 
Laat de de babyback ribs nog even rusten voordat je ze serveert. Al that's left: waan je op de stranden van Honolulu met elke hap.
 
ENJOY!
Bekijk spareribs assortiment >>
Bekijk meer recepten