Jalapeno camembert smoked meatballs

Ingredienten

750 gram Rundergehakt
2 teentjes Knoflook, geperst
2 el Platte peterselie, fijngehakt
3 el Jalapeno ringetjes (uit pot of vers), fijngehakt
2 Sjalotjes, zo fijn mogelijk gehakt
3 el (all purpose) BBQ Rub
1 tl L versgemalen zwarte peper
150 gram Camembert, in stukjes gesneden
0,5 tl Versgeraspte nootmuskaat
4 el Zoete BBQ saus

Benodigdheden

  • Directe opstelling (met gietijzeren of rvs rooster)

Bereidingswijze

Rundergehakt. Je kunt er natuurlijk een pastagerecht, ovenschotel of AVG van maken, maar je kunt óók deze fantastiche meatballs op de BBQ smoken. Want met rundergehakt kun je alle kanten op en Siebe Grijpma van @bbqmoods maakte deze meatballs met jalapeno en camembert. En even serieus: klinkt toch waanzinnig?

Samenvatting smoked meatballs

  • Directe bereiding
  • Dome temperatuur 170 graden Celsius
  • Voorbereidingstijd: 15 minuten
  • Bereidingstijd: 40 minuten
  • Hoeveelheid: 3 personen

Voorbereiding smoked meatballs

Week je cederhouten rookplankje in water voor tenminste 1 uur. Meng alle ingrediënten, behalve de BBQ saus, in een grote kom en kneed alle ingrediënten goed door het gehakt. Draai nu 4 of 5 mooie stevige gehaktballen en bestuif de buitenkant met wat extra rub.

Zet de gehaktballen weg in de koelkast om wat op te stijven voordat je ze (op het rookplankje) op de BBQ legt. Bereid nu de  BBQ voor op 170 graden Celsius met een directe opstelling.

Bereiding smoked meatballs

Als je BBQ op temperatuur is, voeg je een chunk rookhout toe aan de gloeiende kooltjes. Ik gebruikte appelhout maar iedere fruitsoort doet het hier goed. Ik zou niet voor een zware rooksmaak zoals eiken gaan, dat is wat too much voor gehakt. Nu leg je de gehaktballen op het rookplankje op je grillrooster en sluit het deksel. Laat de gehaktballen zo’n 20 minuten in de rook garen. Je plankje zal gaan schroeien/roken en het cederhout voegt een extra smaaksensatie toe. Na zo’n 20 minuten zien ze er mooi mahonie gebruind uit. Er zal ongetwijfeld ook wat kaas en wellicht wat vet uit je gehaktballen zijn gelopen, dat geeft niets, het meeste zal er nog gewoon in zitten!

Nu bestrijk je de gehaktballen rondom met BBQ saus en sluit je het deksel weer. Na een minuut of 10-15 zijn je gehaktballen ongeveer gaar en is je BBQ saus gekaramelliseerd. Ga voor een kerntemperatuur van ongeveer 54 graden Celsius.  Gebruik je gehakt van varkensvlees, ga dan naar een kerntemperatuur van 65 graden.

smoked meatballs

Als de kerntemperatuur naar wens is, zijn we klaar om te serveren.

Serveren smoked meatballs

smoked meatballs

Serveer deze pittige Jalapeño Camembert gehaktballen met een frisse salade en je bent de koning te rijk. Ik ben zelf fan van Jalapeño mayonaise dus die gebruikte ik als dipje voor het pittige gehakt. Heerlijk!

ENJOY!