Koreaanse Varkenswangen

Bereidingswijze

Varkenswangen... You hate it or you love it... Alhoewel, voor veel mensen is het meer het idee dat ze ervan weerhoudt deze heerlijkheid te eten. Zo zonde, want man, dit is het meest zachte en smaakvolle stoofvlees! Onze ambassadeurs vragen er niet voor niets specifiek om. Zo maakte Jeremy van Black Gold Smokehouse al eens een heerlijk recept hiermee, Nicky van @duivelslekker maakte Spaanse varkenswangen [Carrilada de Cerdo] en Siebe van @bbqmoods kwam onlangs met dit heerlijke recept van Koreaanse varkenswangen. Echt een dikke vette aanrader. Oh en mocht je het allemaal teveel gedoe vinden, maar wil je toch eens varkenswangetjes proberen? Onze slagers hebben heerlijke Iberico wangetjes in rode wijn saus klaargemaakt, die je alleen maar even hoeft op te warmen. Superlekker!

Voor iedereen die zelf aan de slag gaat. Let's Go! 

Samenvatting Koreaanse Varkenswangen

  • Indirecte bereiding
  • Dome temperatuur 100 graden Celsius en 150 graden Celsius
  • Voorbereidingstijd: 20 minuten
  • Bereidingstijd: 5 uur (2 uur roken en 3 uur garen)

Voorbereiding Koreaanse Varkenswangen

De bereiding begint een avond van te voren met het schoonmaken en marineren van je varkenswangetjes. Ontvlies de varkenswangetjes. Ik [Siebe] gebruikte Iberico Varkenswangen van The Butchery, maar je kunt ook kiezen voor wangen van het LIVAR varken. Zorg er in elk geval voor dat je eventuele vliezen verwijderd van je varkenswangetjes. Het vlies is en blijft taai en kan het opnemen van de marinade lastiger maken.

Schil de nashi peer en ontdoe hem van het klokhuis. Maak ook de gember, kiwi, ui en knoflook schoon en stop alle ingrediënten behalve de varkenswangetjes in een blender/keukenmachine en draai er een gladde marinade van.

Stop nu je ontvliesde varkenswangtjes en de marinade in een ziplock zak en masseer de marinade door de varkenswangetjes. Plaats de ziplock zak in de koelkast en laat deze voor een nacht marineren. Controleer of je ziplock zak echt dicht is, je wilt de marinade niet in je hele koelkast terugvinden… (plaats de ziplock in een schaal bijvoorbeeld om ongelukjes te voorkomen)

varkenswangen voorbereiding

Bereiding Koreaanse Varkenswangen

De volgende dag heb je ongeveer 5 uur nodig voor de bereiding van je varkenswangetjes. Maak je BBQ klaar voor een indirecte bereiding en stel de temperatuur in op 100 graden Celsius. Is de BBQ op temperatuur, voeg dan je rookhout toe. Haal de varkenswangen uit de marinade en veeg de overtollige marinade van het vlees af. Gooi de marinade niet weg, deze hebben we nodig bij stap 2, het garingsproces!
Koreaanse varkenswangen

Leg nu de gemarineerde varkenswangtjes op je rooster en sluit het deksel. Laat de rook ongeveer 2 uur rustig zijn werk doen.

Na 2 uur roken zien de varkenswangen er mooi mahonie bruin uit en plaats je ze in een ovenschaal. Van tevoren had ik de marinade in een pannetje opgewarmd en heb ik er nog wat Koreaanse rijstsiroop aan toegevoegd. Ik gebruikte als schaal het medium model bakschaal van Ikea maar je kunt ook een wegwerp alu folie dripping pan gebruiken. Verhoog ondertussen de temperatuur van je BBQ naar ongeveer 150 graden Celsius.

Je legt al je varkenswangen in de schaal (of dripping pan) en giet de (warme) marinade erbij. Zorg ervoor dat je schaal niet veel te groot is voor de hoeveelheid vlees en marinade, je varkenswangetjes hoeven niet helemaal onder de marinade te staan maar moeten wel grotendeels bedekt zijn! Je dekt de schaal nu af met 2 lagen aluminiumfolie en plaatst hem terug op de BBQ om nog eens 3 uur te garen bij 150 graden Celsius.

Na 3 uur garen controleer je of de varkenswangen supermals zijn door er met je kernthermometer even in te prikken. De punt moet erin gaan als in een pakje boter. Is dit het geval, dan kunnen we de varkenswangen gaan serveren.

Ik serveerde de Koreaanse varkenswangen met geurige Jasmin rijst, een frisse Oosterse komkommersalade en samyang, een Koreaanse gefermenteerde pittige bonen pasta.

ENJOY!

NB: in het ingrediëntenlijstje staat een linkje naar de Ibérico wangen, maar wangetjes van het LIVAR varken zijn ook een mooie keuze!
Bekijk meer recepten
Producten voor dit recept