Lamskoteletten met tzatziki en courgette

Ingredienten

LAMSKOTELETTEN
600 gram Lamskoteletten
4 teentjes Knoflook, fijngehakt
2 takjes Verse rozemarijn, fijngehakt
2 takjes Tijm, fijngehakt
1/2 Citroen (sap en zest)
4 eetlepels Olijfolie
Zout en versgemalen zwarte peper naar smaak
Snufje Chilivlokken
TZAZIKI
250 ml Volle Griekse yoghurt
1 Komkommer
3 teentjes Knoflook, fijngehakt
1 eetlepel Olijfolie
1 eetlepel Verse citroensap
1 eetlepel Verse dille, fijngehakt

Benodigdheden

  • BBQ met deksel
  • Aluminiumfolie
  • Kernthermometer
  • Directe opstelling (met gietijzeren of rvs rooster)

Bereidingswijze

 

Lamskoteletten op z'n Grieks: dit recept van Siebe Grijpma (@bbqmoods) wil je maken!

Samenvatting 

  • Directe bereiding
  • Dome temperatuur 225 graden Celsius
  • Voorbereidingstijd: 15 minuten
  • Bereidingstijd: 10 minuten
  • Hoeveelheid: 2 personen

Voorbereiding

We starten met het marineren van de lamskoteletten. Meng de gehakte knoflook, rozemarijn, tijm, citroensap en -schil, olijfolie, zout, peper en chilivlokken in een kom. Leg de lamskoteletten in een schaal en masseer ze met de marinade. Zorg ervoor dat beide kanten goed bedekt zijn. Dek af en laat 2-3 uur in de koelkast marineren. (je kunt ze ook in een Zip lock zak marineren)

Nu gaan we de Tzatziki maken. Rasp de komkommer grof met een rasp. Leg de geraspte komkommer in een schone theedoek en knijp er zoveel mogelijk vocht uit. Dit is belangrijk om te voorkomen dat de tzatziki te waterig wordt. Doe de uitgelekte komkommer nu in een kom en voeg de Griekse yoghurt, fijngehakte knoflook, olijfolie, citroensap en de dille toe. Meng alles goed door elkaar. Breng de tzatziki op smaak met zout en peper. Proef even en voeg naar wens meer citroensap, knoflook of zout toe.

Voor de beste smaak laat je de tzatziki minimaal een uur in de koelkast staan voordat je het serveert. Je kunt de Tzatziki ook een dag van tevoren maken. Zo kunnen de smaken goed intrekken.

Nu snijden we 2 courgettes in plakjes en die marineren een uurtje we met een flinke scheut olijfolie en een lekkere rub. Masseer de olie en rub goed in je courgette schijfjes. Ik gebruikte de Naked Gun Powder van No Rubbish.

Bereid je BBQ voor op 225 graden Celsius met een directe opstelling.

Bereiding lamskoteletten

Haal de lamskoteletten uit de marinade en laat ze even op kamertemperatuur komen. Leg de koteletten op de grill en grill ze ongeveer 3-4 minuten per kant voor medium-rare (langer als je ze meer doorbakken wilt). Zorg ervoor dat je ze maar één keer omdraait, zodat ze mooie grillstrepen krijgen.

lamskoteletten

Haal de lamskoteletten van de grill en laat ze 5 minuten rusten onder aluminiumfolie. Dit zorgt ervoor dat de sappen zich goed verdelen en de koteletten heerlijk mals blijven.

Tijdens het rusten gril je de gemarineerde courgette schijfjes kort op de BBQ. Als je dit niet aandurft qua drukte kun je de courgette ook bij 200 graden in de oven grillen op het moment dat de lamskoteletten op de grill gaan.

lamskoteletten

Serveren lamskoteletten

Serveer de lamskoteletten met de Tzaziki en gegrilde courgettes en je waant jezelf in Griekenland!

ENJOY!