Picanha churrasco

Ingredienten

1 Picanha (ca. 1,2 kg), gesneden in steaks van 4–5 cm dik
Je favoriete koffierub (ik gebruikte Braairub No. 3
Zout (optioneel, afhankelijk van je rub)

Benodigdheden

  • BBQ met spit
  • Mesquite rookhout (chunks)

In Zuid-Amerika, vooral in Brazilië, staat de bereiding van picanha aan een spit boven vuur/houtskool bekend als churrasco. De term churrasco verwijst naar de traditionele barbecue-stijl waarbij grote stukken vlees aan spiesen worden geregen en langzaam worden geroosterd boven een open vuur/houtskool. Een prachtige manier om picanha - dé cut in Brazilië, ook wel bekend als de queen of steaks - te bereiden. Dat is dus ook precies wat Siebe Grijpma van @bbqmoods deed.

In deze versie geeft Siebe er een smaakvolle kleine twist aan: het vlees wordt eerst in dikke steaks gesneden, zodat elke steak afzonderlijk kan worden gekruid met je favoriete rub (koffierubs doen het uitermate goed bij dit vlees). Door deze aanpak krijgt elk stukje vlees een mooiere korst en diepere smaak, versterkt door het gebruik van mesquitehout op de BBQ. Ook aan de slag? Goed vlees is al het halve werk!

Voorbereiding picanha

Snijd de picanha in steaks van 4 tot 5 cm dik. Laat de vetkap intact. Bestrooi elke steak royaal aan alle kanten behalve de vetkap met je Rub. Door elke steak apart te kruiden, krijgt elk stuk vlees een optimale smaaklaag. Laat het vlees 30 tot 60 minuten rusten (in de koelkast) zodat de rub goed kan intrekken.

Picanha churrasco

Voorbereiding spit

Rijg de steaks in een halve maanvorm op de rotisseriestang, met de vetzijde naar buiten (rijg ze om en om met de vetkap naar buiten). Druk ze stevig tegen elkaar zodat ze goed blijven zitten tijdens het draaien.

picanha churrasco

Voorbereiding BBQ

Bereid je BBQ voor op indirecte hitte en stel de temperatuur in op 190 °C. Voeg mesquite rookhout toe zodra de BBQ op temperatuur is.

Bereiding picanha churrasco

Plaats de rotisserie in de BBQ en start de motor. Sluit het deksel en laat de steaks langzaam roteren. Laat het vlees garen tot een kerntemperatuur van 50 °C voor medium-rare. Dit duurt doorgaans rond de 45 minuten. Haal de rotisserie van de BBQ zodra de juiste temperatuur is bereikt. Laat het vlees 10 minuten rusten onder losjes aluminiumfolie.

pincanha churrasco

SERVEREN 

Haal de steaks nu van de spit-stang en serveer ze als hele plakken of snijd ze eventueel in kleinere strips. Strooi er naar smaak nog wat zout-flakes over.

Serveer direct, bij voorkeur met een frisse Aziatische komkommersalade die het krachtige vlees mooi in balans brengt. Je kunt er ook heel goed een Chimichurrie bij maken, dan hou je het klassiek Zuid Amerikaans. Lekker met een robuuste rode wijn of een kruidige IPA.

ENJOY!


Meest gekocht
gepaneerde schnitzel livar Gepaneerde schnitzel LIVAR
check-circle Morgen in huis
5,99
Rundergehakt Blonde d'Aquitaine
check-circle Morgen in huis
4,99
Burgerbun Brioche Black
check-circle Morgen in huis
2,99