Pork Belly Burnt Ends van Livar buikspek

Bereidingswijze

Als fervent BBQ'er heb je ze vast voorbij zien koken: pork belly burnt ents. Een zoete, smokey snack van de BBQ. Nog nooit gemaakt? Geloof ons: doen! Maak je je gasten heel gelukkig mee...

Wat zijn Pork Belly Burnt Ends?

Pork Belly Burnt Ends zijn - jawel - rokerige blokjes buikspek (zonder zwoerd) afgelakt met BBQ saus die je op het allerlaatst karameliseert. Burnt Ends dus. Overigens is niet iedereen het eens met deze naam. De originele burnt ends komen namelijk van brisket en vinden hun herkomst in Kansas City. Het idee is hetzelfde, namelijk gekarameliseerde blokjes brisket die werden gemaakt van de onbruikbare delen. Zo smaakvol dat het een ware BBQ hit is geworden. 

Voorbereiding Pork Belly Burnt Ends

Eerst maakt je natuurlijk de BBQ gereed. Ga voor een temperatuur van zo'n 130 graden indirecte warmte. In de tussentijd haal je je vlees uit de koeling. Dep het goed droog met keukenpapier en snijd de losse stukjes vet weg. Snijd het buikspek nu in blokjes van ongeveer 4x4 cm. Smeer de blokjes nu in met je favoriete BBQ Rub. Je kunt hem zelf maken, maar er zijn ook bijzonder lekkere rubs verkrijgbaar. Zo zijn wij o.a. enthousiast over de BBQ rubs van No Rubbish.  Zorg er in elk geval voor dat je buikspek lekker ruim in de rub zit. 

Pork Belly Burnt Ends op de BBQ

BBQ op temperatuur? Voeg dan je kersenrookhout toe, dat past perfect bij varkensvlees en geeft net dat beetje extra aroma. Leg nu de buikspek blokjes op je rooster en sluit de BBQ. Gaat de blokjes buikspek nu zo'n 2.5 uur en check tussendoor af en toe de temperatuur van je BBQ. 

Na 2.5 uur haal je het buikspek van de BBQ om ze in een BBQ bestendige ovenschaal of wegwerp BBQ schaal te doen. Tijd voor de sweet touch! Verdeel de suiker, maple syrop en roomboter over de blokjes en zet deze terug op de BBQ. Sluit de BBQ wederom en laat de 'bijna' pork belly burnt ends 2 uur garen.

Finishing Touch Burnt Ends

Haal de blokjes buikspek na 2 uur opnieuw van de BBQ en doe ze in een schone BBQ bestendige schaal. Meng nu de BBQ saus door het buikspek totdat alle blokjes bedekt zijn. Plaats voor de laatste keer de schaal zo'n 20 minuten op de BBQ, zodat de saus lekker kan karameliseren en je heerlijk zoete pork belly burnt ends overhoudt. 

Serveer met prikkers als snack óf - ook heel lekker - serveer ze tussen een broodje. 

ENJOY!

Bekijk alle Buikspek >>

Bekijk meer recepten
Producten voor dit recept