Short ribs Texas Style

Bereidingswijze

Short ribs op de BBQ is één van de meest waanzinnige stukken vlees die je ooit zal proeven. Het is een classic in de Texas BBQ wereld en een absolute must om te proberen. Houd vooral dit fijne recept aan van @blackgoldsmokehouse en je zit sowieso goed!
 
De smaak van short ribs is vergelijkbaar met het vettige gedeelte van de brisket en daarom is het ook zo leuk en vooral lekker om te maken. De bereiding is niet per se moeilijk, maar je moet wel beginnen met een mooi product. Ribs waar teveel vet op zit smelten grotendeels weg en dan blijft er alleen bot over en een klein beetje vlees om te knagen. Trust me, het is mij eerder gebeurd en dat is best teleurstellend na urenlang langzaam garen!

Voorbereiding short ribs

Steek de BBQ of smoker aan en behoud een temperatuur van ongeveer 140C. Zorg dat als je de BBQ gebruikt je een hitteschild gebruikt om het vlees te beschermen van de hitte. Maak ondertussen je ribs schoon. Als er een grote vetkap op zit dan kan je die het beste met een scherp mes verwijderen. Dit zal niet lekker garen in de BBQ, en we willen de rub op het vlees hebben, niet op het vet. Hoe zout is jouw favoriete BBQ rub? Als deze vrij neutraal is dan zou ik eerst een mooie lading zout strooien over het vlees en dan volledig bedekken in jouw BBQ rub. Rub kan veel hebben, dus weet niet bang om sterke smaken te gebruiken. Zelf gebruik ik alleen grof zout en peper. Classic Texas style.

Bereiding short ribs

Plaats de ribs op de BBQ voor minimaal twee uur zodat er kleur ontstaat. Besproei de ribs met het water en azijn mengsel. Doe dit 1x per uur.
Gaar de ribs tot kerntemperatuur tussen de 95C en 100C. Plaats de thermometer tussen de ribben en prik in het vlees op verschillende plekken. Je bent niet alleen aan het testen nu voor de temperatuur maar ook voor malsheid. Het moet boterzacht aanvoelen. Dus niet, “hmm mwja dit is wel redelijk zacht”. Nee nee. Booooooterzacht.
Haal je prachtige ribs van de BBQ en wikkel ze in butcherpaper en een handdoek. Plaats deze in een koelbox of in een oven op heel laag temperatuur.
 
Ik kan niet eens beginnen te omschrijven hoe belangrijk het is om vlees te rusten, maar al helemaal als het uren op de BBQ heeft gelegen. Laat het vlees zeker een uur rusten minimaal.
 
Zodra de ribs gerust hebben, aansnijden en tijd om te genieten. You earned this my friend.
 
ENJOY!
Bekijk short ribs assortiment >>
Bekijk meer recepten
Producten voor dit recept