Wat zijn short ribs?
Waar spareribs eigenlijk de ribben van het varken zijn, zijn short ribs de ribben van het rund. Ook wel runderribben genoemd dus. In Amerika staan runderribben bekend als short ribs, omdat ze vastzitten aan de short plate. Het zijn vier ribben die hoegenaamd gelijk zijn van formaat en zich dus perfect lenen voor een gelijkmatige low & slow garing. Spareribs zijn ongetwijfeld een van de meest populaire low & slow BBQ-gerechten in Nederland, maar bij de pitmasters winnen short ribs heel snel terrein. En terecht! In Texas – het mekka van de Amerikaanse BBQ – zijn short ribs niet weg te denken uit het culinaire leven. Gelukkig worden short ribs nu dus óók in Europa meer en meer omarmd door de fervente BBQ'er.
Klapstuk met rib
We zeiden het al: short ribs zijn vier ribben van hetzelfde formaat. Dit deel van het rund wordt overigens ook zonder ribben verkocht, en wel onder de naam klapstuk of pianostuk. Waarom pianostuk? Omdat als je hier de ribben weghaalt, het vlees dat overblijft doet denken aan een piano. Mét bot kennen sommige mensen short ribs ook wel als Jacobs Ladder. Short ribs zijn dus klapstuk met bot, en dat bot heeft een functie bij de low & slow bereiding. Het geeft smaak af en zorgt voor isolatie tijdens de garing.
Over het algemeen zijn short ribs dus vier ribben, ook wel bekend als de plate of het klapstuk met ribben. Maar short ribs worden ook wel eens op het bot gezaagd. Flanken Style noemen ze dat, of Kalbi Korean Style BBQ Ribs. Deze runderribben lenen zich weer beter voor hot & vlot, terwijl de vier ribben samen meer kunnen worden gezien als een braadstuk.
Dooraderde short ribs
Short ribs bevatten veel vlees en zijn behoorlijk vet. Je kunt het een beetje vergelijken met buikspek. Bij short ribs geldt wat ons betreft: hoe meer dooraderd, hoe beter. Short ribs eet je dus bij voorkeur van een mooi gemarmerd vleesras, en die zijn ruim vertegenwoordigd bij The Butchery. Wagyu uit Australië en Black Angus uit de VS, Canada én Australië: stuk voor stuk vleesrassen die bekendstaan om een mooie vetdooradering.
Dat wil je bij short ribs! Want voor langzame garing heb je intramusculair vet (vet tussen de spieren) nodig. De structuur van short ribs is vrij grof en het vlees is van zichzelf ook niet heel mals, maar na een goede low & slow sessie verdeelt dat intramusculaire vet zich mooi geleidelijk over het vlees en hou je botermals vlees over.
Short ribs bereiden
Short ribs bereiden vraagt tijd en geduld. Voor de beginnende BBQ’er kan het handig zijn om te starten met een basisrecept, zoals het recept van BBQ-legende Jord Althuizen. Hij leert je hoe je de perfecte Texas Style short ribs klaarmaakt met een mooie bark (krokante korst) en die kenmerkende, rokerige BBQ-smaak.
Short ribs recepten
Bij The Butchery begrijpen we dat het bereiden van short ribs een avontuur op zich is. Daarom hebben we op onze website een verzameling recepten samengesteld om je op weg te helpen. Van klassiek tot experimenteel, er is voor ieder wat wils. Naast het bekende recept van BBQ-legende Jord Althuizen, vind je bij ons nu ook andere inspirerende bereidingswijzen. Wat dacht je van Korean Style Kalbi Short Ribs, ideaal voor een smaakexplosie op de grill? Of probeer eens onze Korean Shortribs met Umami Saus op Steamed Buns – een verfijnde Aziatische streetfood-ervaring.
Voor de liefhebbers van Amerikaanse BBQ hebben we recepten als Short Ribs Texas Style en Wagyu Beef Ribs met BBQ Koffie Rub, waarbij de intense smaken van kruiden en specerijen het vlees naar een hoger niveau tillen. En voor een bijzondere twist op de traditionele bereiding zijn onze Whiskey Dino Ribs een absolute aanrader. Deze recepten zijn stuk voor stuk getest door onze culinaire experts en zorgen ervoor dat je short ribs altijd een succes worden. Of je nu een beginnende BBQ’er bent of een doorgewinterde pitmaster, met deze recepten haal je het beste uit je short ribs.
Short ribs quickfrozen geleverd
Bij The Butchery doen we er alles aan om de kwaliteit van ons vlees te waarborgen, en onze quickfrozen levermethode speelt daarin een sleutelrol. Zodra de short ribs van onze leveranciers binnenkomen, worden ze direct gecontroleerd door onze Meesterslagers. Zij beoordelen het vlees op marmering, snijden waar nodig bij, en zorgen ervoor dat elk stuk voldoet aan onze hoge standaarden. Vervolgens worden de short ribs individueel vacuüm verpakt en binnen een uur op een speciale manier ingevroren: shockfrozen.
Door het vlees razendsnel in te vriezen op extreem lage temperaturen, blijven de smaak, voedingswaarden en structuur optimaal behouden. Het vlees verliest geen vocht en blijft vers tot het moment dat jij het gaat bereiden. Heb je short ribs besteld? Dan pakken we je bestelling in met isolatiemateriaal en droogijs, zodat het vlees bevroren én perfect gekoeld bij je thuis wordt geleverd. Je kunt het meteen in de vriezer leggen of laten ontdooien voor gebruik. Dankzij deze methode geniet je altijd van short ribs van topkwaliteit, alsof ze net uit de slagerij komen.
Short ribs kopen online
Wagyu short ribs of Black Angus short ribs: mooi gemarmerde short ribs online kopen gaat heel eenvoudig bij The Butchery. Je kiest je favoriete vleesras en gewicht, gooit ze in je winkelwagen, klikt op afrekenen, kiest zelf je leverdag en ontvangt je short ribs quickfrozen – met optimaal kwaliteitsbehoud! Als je voor 11.00 bestelt, heb je ze dezelfde avond in huis. Eenvoudiger wordt het niet!