Steak frites met Bearnaise saus

Ingredienten

Diner 2 personen
2 Ribeyes van 200 gram
4 grote Aardappels met schil
4 Eidooiers
190 gram Koude blokjes boter
1 tl citroen sap
1 tl Water
Zout en peper
Klein handje Kervel
Klein handje Dragon

Bereidingswijze

Als ik één ding op aarde mag kiezen als mijn laatste maaltijd dan is het absoluut zonder twijfel steak frites. Een klassiek Frans bistro gerecht die na mijn mening uitblinkt in zijn simpliciteit en elegantie.
 
Drie elementen zorgen ervoor dat dit gerecht perfect in balans is: een waanzinnige steak, crispy fries en de hemelse Bearnaise saus. Steak kies je natuurlijk naar smaak, in België en Frankrijk eten ze dit gerecht veelal met entrecote, maar bavette, ribeye, hangar steak of whatever... het kan allemaal. Zelf ben ik voor ribeye gegaan. 

Bereiding steak frites 

Het zijn slechts drie elementen dus laten we vooral geen half werk afleveren. Geen diepvriesfriet, maar lekker verse frietjes from scratch. 

  • Snijd de aardappelen eerst in plakken en snijd hier vervolgens de frietjes uit. Deze mogen zo dik of dun zijn als jij maar wilt. Zelf houd ik graag de schil eraan.
  • Spoel de frites af met water en laat ze drogen op wat keukenpapier Ondertussen kan de frituur op 150C gezet worden en mogen de frieten 4-5 minuten voorgebakken worden.
  • Plaats een pan op het vuur met een laag heet water. Breng dit zachtjes aan de kook en plaats hier een schaal op. Zorg dat deze niet het water aanraakt!
  • Doe de eidooiers, zout en peper, citroensap en water in de schaal en klop dit licht schuimig voor ongeveer een minuut
  • Je wilt de eieren niet te heet laten worden anders krijg je roerei. Ook lekker maar niet de bedoeling.
  • Voeg de koude boter met 3 blokjes per keer toe aan de mengsel en blijf continue luchtig kloppen met een garde. Doe dit totdat alle boter op is en een dik mengsel ontstaat.
  • Voeg hier de gehakte kervel en dragon aan toe. Dek af met een bord en zet opzij om de bearnaisesaus warm te houden.
  • Bak de steak in een gietijzeren pan totdat beide kanten goudbruin zijn en de binnenkant een prachtige blozende medium/rare.
  • Bak de friet opnieuw op 180C tot goudbruin.
  • Snijd de steak, doe zout op de frieten en lepel die goddelijke bearnaise saus over je steak heen als een echte Fransman.

ENJOY!


Meest gekocht
Rib eye Black Angus USA Prime Rib eye Black Angus USA Prime
check-circle Morgen in huis
19,19
Japans Wagyu ribeye Kagoshima A5+ BMS12 Rib eye Black Angus USA Prime
check-circle Morgen in huis
50,99
gepaneerde schnitzel livar
check-circle Morgen in huis
5,99