­­­­­Tomahawk met Guacachurri

Bereidingswijze

Een goede steak kan je op heel veel verschillende manieren bereiden. Maar als we het over een hele dikke Tomahawk hebben dan moeten we daar het meeste uit proberen te halen. Want je wilt natuurlijk niet dat je mooie vlees als een schoenzool op je bord komt...

Tomahawk Reversed Sear

Mijn favoriete manier om een dikke steak te bereiden is reverse sear. Safe & Sound. Met deze techniek laat je de steak eerst langzaam en geleidelijk garen. Daarna laat je hem even rusten om hem vervolgens kort en heet af te grillen. Dat kan zijn op een gietijzeren rooster op de grill, in een pan, met een blow torch, direct op vuur, wat je maar wilt! Zolang het maar kort en krachtig is, met als doel het verkrijgen van die lekkere korst. Wil je meer lezen over de reverse sear techniek? Hier lees je er alles over. 

Dry Brining van tomahawk

Met de steak zelf moet je niet al te veel doen. Simpel één of twee nachtjes droog pekelen - ook wel bekend als dry brining - en daarna op de BBQ. Daarmee krijg je de meest lekkere en pure smaak die jouw steak je kan leveren. Daarnaast kan je natuurlijk van alles serveren, en omdat we het hier over een Spaanse Charra Tomahawk hebben, heb ik er mijn (@Rudilicious_Kitchen) Guacachurri bij geserveerd. Maar chimichurri is natuurlijk ook een goede optie.

Bereiding Tomahawk Reversed sear 

 1. Haal de steak uit vacuüm en dep droog met een keukenrol. 
 2. Beleg de steak royaal met Fleur de Sel of als je dat niet hebt, zeezout. Het is niet te snel te veel want het is een dikke steak, wees dus niet te zuinig.
 3. Leg de steak op een droogrekje in de koelkast. Het droogrekje zorgt ervoor dat de steak rondom kan drogen en de sappen van de steak die worden onttrokken door het zout, nergens naartoe kunnen. Die sappen worden dus weer terug opgenomen in de steak. 
 4. Laat de tomahawk steak één of twee nachten in de koelkast liggen.
 5. Ruim een uur voor je de steak gaat bereiden, haal je de tomahawk uit de koelkast en laat je hem op kamertemperatuur komen.
 6. Steek de BBQ aan en configureer voor indirect grillen. Het meest ideaal is om de helft indirect en de helft direct te kunnen grillen, zodat je straks de barbecue niet om hoeft te bouwen. Verwarm de barbecue tot ongeveer 120 graden.
 7. Als de BBQ op temperatuur is, steek je een thermometer in je tomahawk steak en leg je het vlees op de indirecte kant van de barbecue. Mocht je de ene helft indirect en de andere helft direct hebben, leg dan de botkant  richting de directe kant. Dit doe je om de steak te beschermen tegen de hitte die van die kant af komt. 
 8. Als je tomagawk 5 graden van de perfecte temperatuur af zit, haal je hem van de barbecue en wrap je hem in aluminiumfolie.
 9. Nu gaan we de steak afgrillen, dus kies hiervoor je favoriete methode. In de hieronder omschreven methode gaan we ervan uit dat je afgrilt op dezelfde barbecue.
 10. Zet de kleppen van de barbecue open, zodat de barbecue goed heet wordt.
 11. Na ongeveer 10 tot 15 minuten haal je de steak uit het aluminiumfolie en dep je hem droog met keukenpapier. Als je dit niet doet, duurt het te lang voor de steak om een korst te krijgen en ligt hij te lang op de barbecue.
 12. Grill de steak nu af op de directe zone van de barbecue. Als de barbecue goed heet is, hoeft dit niet langer dan een minuut per kant te duren. Als die mooie korst er maar op zit! 
 13. Haal de steak van de barbecue en strooi er nog wat verse peper overheen. Dat is altijd een goed idee! De steak mag direct geserveerd worden, hij hoeft niet meer te rusten
 14. TIP: serveer de steak met guacachurri [naar recept van Rudiliciouskitchen.nl], wat éigenlijk neerkomt op een klassieke chimichurri, maar dan gemixt met verse geprakte avocado en een fijngesneden tomaatje. Latijns-Amerika op z'n best! Een aanrader bij steaks, maar óók heerlijk op een broodje hamburger.

ENJOY!

Tomahawk

 

Bekijk meer recepten
Producten voor dit recept