Tomahawk

Tomahawk

Puur ambacht online. Bij The Butchery vind je tomahawks van de mooiste premium runderrassen. Elke tomahawk is door de handen van onze Meesterslagers gegaan, waardoor de kwaliteit gewaarborgd is. De steaks worden eerst getrimd, vervolgens individueel verpakt, gelabeld en binnen het uur op een speciale manier ingevroren. Zo blijven de kwaliteit en voedingswaarden behouden. Flashfrozen noemen we dat ook wel..

... > Lees meer > Lees minder
Bekijken als Grid List

7 Items

per pagina
Oplopend sorteren
 1. Tomahawk Black Angus CAN
  Tomahawk Black Angus CAN
 2. Wagyu Tomahawk Marbling 8/9 Australie Wagyu Tomahawk 8+ Australie
  Wagyu Tomahawk 8+ Australie
 3. Tomahawk Black Angus USA
Bekijken als Grid List

7 Items

per pagina
Oplopend sorteren

Wat is een Tomahawk?

Een tomahawk steak is een imposante steak met een groot bot dat uitsteekt. Tomahawk dankt zijn naam dan ook aan dat lange stuk bot, dat doet denken aan de gelijknamige Indiaanse strijdbijl. Een stoer stuk vlees voor de echte carnivoor. Je moet een tomahawk eigenlijk zien als een mega rib eye met een handvat: een bot van minimaal 12 cm, maar meestal zelfs wel tussen de 15 en 20 cm. Nadat het bot is ontdaan van vet en vlees (gefrenched), blijft een puur stuk übersmaakvol vlees over. Het vlees is op z’n minst twee centimeter dik en het mooie is: deze stukken vlees zijn er om te delen. Er is altijd wel iemand aan tafel die het bot wil afkluiven. Wat een feest om op de BBQ zo’n joekel van een stuk vlees te bereiden. Lastig? Niet echt. Wat je nodig hebt is geduld en een goede kernthermometer!

Waarom een tomahawk en geen ribeye? Tijdens de Keuringsdienst van Waarde is hier zelfs nog aandacht aan besteed. Is het terecht om extra te betalen voor het bot? Dat moet je zelf bepalen. Het bot moet worden gefrenched en dat is best een klus voor de slager, waardoor een tomahawk automatisch in verhouding duurder is. Persoonlijk vinden we het bot wel waarde toevoegen. Het ziet er niet alleen imposant uit, maar het geeft ook heel veel smaak af. Wij zijn groot fan van rib eye en zijn dat zeer zeker dus ook van Tomahawk. Hoewel ribeye wellicht iets ‘alledaagser’ is. Tomahawk is oprecht een indrukwekkende steak om te bereiden op de BBQ!

Wat is een cowboysteak?

In principe zit er nauwelijks verschil tussen een cowboy steak en een tomahawk. Er wordt wel eens gezegd dat cowboy steak tussen een cote de boeuf en een tomahawk in zit. Een cowboy steak is eveneens een ribeye met een handvat namelijk. Maar vaak is het bot aan de tomahawk langer. Vandaar ook de vergelijking met de Indiaanse strijdbijl. Veel slagers maken echter geen onderscheid tussen cowboy steak en Tomahawk. Wij ook niet, eerlijk gezegd.  

Dry Aged Tomahawk

De Tomahawk steak leent zich uitstekend voor dry-aging! Net als de Cote de Boeuf, is de Tomahawk een ribstuk met een lang ribbeen eraan, wat het vlees extra smaak en sappigheid geeft. Door het dry-aging proces wordt de Tomahawk steak nog smaakvoller en malser, waardoor het een perfecte keuze is voor liefhebbers van vlees met een volle, rijke smaak.

Tijdens het dry-aging proces verliest het vlees vocht, wat resulteert in een intensere smaak smaak. Bovendien breekt het natuurlijke collageen in het vlees af, waardoor het malser wordt.

Dry-aging vereist wel een zorgvuldige aanpak en enige expertise. Het vlees moet in een gecontroleerde omgeving worden gerijpt, waarbij temperatuur, luchtvochtigheid en luchtcirculatie nauwlettend in de gaten worden gehouden. De duur van het rijpingsproces kan variëren, maar het wordt meestal aanbevolen om de Tomahawk tussen de 21 en 60 dagen te laten rijpen voor de beste resultaten.

Het is belangrijk op te merken dat dry-aging een verlies van gewicht met zich meebrengt, omdat het vlees vocht verliest tijdens het proces. Daarom is dry-aged vlees vaak duurder dan niet-gerijpt vlees. Echter, voor liefhebbers van premium vlees en een intensere smaakervaring, is het de moeite zeker waard!

Tomahawk Caveman Style

Als je zo’n stoere steak in huis haalt zoals een tomahawk steak, dan wil je ‘m natuurlijk ook stoer bereiden. Wat is dan een betere manier dan caveman style? Caveman style, ook wel bekend als caveman grillen, is een eenvoudige en primitieve manier om vlees te bereiden waarbij het direct op de hete kolen van een open vuur wordt gelegd, zonder enige bescherming zoals een rooster of grillrooster.

Bij het caveman grillen van een Tomahawk steak wordt het vlees direct op de gloeiende kolen van de barbecue geplaatst. Hierdoor ontstaat een krachtige hitte die het vlees snel en gelijkmatig gaart. Het directe contact met de hete kolen zorgt ook voor een rokerige en knapperige korst aan de buitenkant van het vlees, wat een heerlijke smaak en textuur toevoegt aan de Tomahawk steak.

De caveman style bereidingsmethode is vooral geschikt voor dikke, grote stukken vlees zoals de Tomahawk steak. Door het dikke rib-oog bot en de natuurlijke marmering in het vlees, kan de Tomahawk steak de intense hitte van de kolen goed verdragen en blijft het vlees sappig en mals van binnen, terwijl het een heerlijke korst aan de buitenkant krijgt.

Tomahawk reverse sear

De reverse sear methode is ideaal om een tomahawk te bereiden! Bij de reverse sear-methode begint het vlees met een langzame, lage garing op een lage temperatuur in de oven of indirecte hitte op de barbecue. Dit zorgt ervoor dat het vlees gelijkmatig en rustig gaar wordt, zonder het risico van verbrande randjes.

Vervolgens, nadat het vlees de gewenste kerntemperatuur heeft bereikt, wordt het kort en krachtig geseard op hoog vuur of directe hitte, of in een gloeiendhete grillpan. Dit geeft het vlees die heerlijke, knapperige korst aan de buitenkant, terwijl de binnenkant nog steeds sappig en mals blijft.

De Tomahawk steak is dik en groot, dus door de reverse sear-methode te gebruiken, kun je ervoor zorgen dat het vlees gelijkmatig gaar wordt, zonder dat het aan de buitenkant te gaar wordt voordat de binnenkant de gewenste gaarheid heeft bereikt. Dit is vooral belangrijk bij een dik stuk vlees zoals de Tomahawk, omdat je wilt voorkomen dat het buitenste deel te gaar wordt terwijl het binnenste nog aan het opwarmen is.

Ps, op zoek naar een Recept Tomahawk Reverse Sear? Bekijk dan hier..

Tomahawk steak bereiden

Zo’n groot stuk vlees kan spannend zijn om te bereiden, je wilt ’t immers niet te lang laten doorgaren of te rauw serveren. Hierbij een stappenplan voor een perfecte tomahawk:

 1. Plan vooruit, ontdooi het vlees een paar dagen van tevoren (of een paar uur in koud water) en haal het 5 uur van tevoren uit de koelkast om op kamertemperatuur te komen.
 2. Verwarm de oven voor op 120C voor mooie doorgaring en de pan of grill tot maximale hitte
 3. Bak of grill het vlees rondom bruin in een grote pan met boter of op de grill totdat het helemaal bruin is en de eventuele vetrand lekker crunchy
 4. Verplaats het vlees naar de voorverwarmde oven, leg de gebakken steak op in een ovenschaal en doe het bakvet erbij in.
 5. Tijd: gebruik het onderstaande schema voor je eigen planning, deze tijden zijn indicatief.
 6. Meet bij deze vleessoorten altijd de kerntemperatuur. Gebruik de temperaturen uit het schema.
 7. Rusten: laat het vlees 10 minuten rusten voor het aansnijden/ serveren.
 8. Kruid het vlees na het aanbakken of achteraf met peper en zout of rub naar keuze

Tomahawk steak kopen online

Tomahawk kopen is niet altijd mogelijk bij de slager om de hoek. Rib eye ligt er vast en zeker, maar tomahawk is een specifieke steak voor échte liefhebbers en niet iedereen kan dat enorme bot waarderen. Tomahawk kopen online is dan misschien nog wel eenvoudiger. Je kunt specifiek zoeken op ras (Rubia Gallega, Wagyu Australie, USA Black Angus, etc.), gewicht, etc. Wij leveren van maandag tot en met vrijdag tussen 17.00 en 22.00. Avondlevering dus. Je kunt zelf je leverdag kiezen en als je voor 11.00 bestelt, heb je je tomahawk dezelfde avond nog in huis. Quickfrozen, dus met optimaal kwaliteitsbehoud. Makkelijker wordt het niet!

Tomahawk quickfrozen geleverd

Je vlees wordt dus bevroren bij je thuis geleverd, dit doen we om de kwaliteit van het vlees te waarborgen. Hoe dit werkt? Wanneer het vlees binnenkomt, snijden en trimmen de slagers de tomahawk tot perfectie. Gelijk na het portioneren verpakken we de steaks individueel in vacuüm en vriezen de steak binnen een uur in op extreem lage temperatuur. Dit zorgt ervoor dat smaak, structuur en voedingswaarden behouden blijven. Wanneer je je bestelling geplaatst hebt, halen we het vlees uit de vriezer en verpakken het in een doos met isolatiezak en met droogijs. Bij avondlevering wordt je zending rond het middaguur bij ons opgehaald en dezelfde avond nog geleverd. Is dus niet zo lang onderweg! Dat zorgt ervoor dat je het vlees in topconditie ontvangt.

Online Tomahawk bestellen

Hoe ideaal is het dat je tegenwoordig gewoon online je tomahawk kan bestellen. Bij The Butchery kan je zelfs kiezen uit meerdere rassen. Ga je voor een dry aged Rubia Gallega tomahawk of een Australisch Wagyu tomahawk? De keuze is reuze! Stuk voor stuk zijn ze geselecteerd op kwaliteit én fijne herkomst door onze vakkundige slagers. Vul vooral je mandje aan met dagelijks & BBQ vlees, heb je altijd wat op voorraad. Ideaal!