Yukhoe Koreaanse steak tartaar
Deze Gochujang Yukhoe van @vurigekolen is toch een fantastische variant op de Franse klassieke steak tartaar? Gochujang Yukhoe is een Koreaans gerecht van rauw rundvlees (yukhoe = Koreaanse steak tartaar) dat op smaak is gebracht met gochujang: een pittige, licht zoete gefermenteerde chilipasta.
Wat zit er in Gochujang Yukhoe?
-
Fijn gesneden rauw rundvlees (meestal ossenhaas, maar in dit gerecht ging Robert van Australische Wagyu longhaas
-
Gochujang (pittig, umami)
-
Sesamolie & sesamzaad
-
Knoflook & sojasaus
-
Vaak rauwe eidooier erbovenop. Robert ging voor gepekelde eidooier
-
Peer (Koreaanse nashi) voor frisheid en crunch
Robert maakte de Koreaanse steak tartaar extra bijzonder door er een surf & turf steak tartaar van te maken. Hij topte 'm af met een crunchy Wasabi-tempura garnaal en geloof ons, dit wil je! Niet normaal toch?
Bereiding Yukhoe - Koreaanse Steak Tartaar
Begin met de gepekelde eidooiers. Meng het zout en de suiker goed door elkaar en verdeel de helft over een ondiepe schaal. Maak vier kuiltjes en leg in elk kuiltje voorzichtig een eidooier. Bedek de dooiers volledig met het resterende zout-suikermengsel en laat ze 1 uur in de koelkast pekelen, tot ze stevig maar nog licht romig zijn. Haal de dooiers voorzichtig uit het mengsel, spoel ze kort af onder koud water en dep ze voorzichtig droog. Bewaar koel tot gebruik.
Snijd vervolgens je vlees fijn en laat op kamertemperatuur komen.

Meng voor de yukhoe de gochujangpasta met de sesamolie, sojasaus, rijstazijn, honing en de geraspte knoflook tot een gladde dressing. Doe de fijn gesneden longhaas in een kom en meng de dressing er voorzichtig doorheen zodat het vlees mooi glanst zonder zijn structuur te verliezen. Voeg de zeekraal, het sesamzaad en de peer toe en meng dit rustig door. Zet de yukhoe koel weg tot het moment van serveren.
Meng de gochujang met de mayonaise en zet koud weg.
Verhit vlak voor het serveren de frituurolie tot 180°C. Frituur de gepaneerde garnalen goudbruin en krokant en laat ze kort uitlekken op keukenpapier.
Serveren Yukhoe Koreaanse steak tartaar
Steek de yukhoe met behulp van een ring strak op een bord. Leg bovenop voorzichtig een gepekelde eidooier en plaats er een warme wasabi-tempura garnaal bovenop.
Serveer met de gochujangmayonaise zoals hieronder op de foto (de oranje dotjes op het bord)
ENJOY!
